DOCUMENTAR Cîștigă bilete la “Totul e sub control” de la Festivalul One World!


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

“Totul e sub control” este filmul adoptat de Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) la Festivalul One World din acest an. Nu degeaba filmul a fost inclus în secțiunea “Ministerul Groazei”, pentru că regizorul Werner Boote creează o atmosferă terifiantă prin faptul că pur și simplu ne arată fără menajamente că suntem mereu urmăriți, calificați, evaluați și uneori persecutați și manipulați. Bine ați venit în lumea în care viața privată este un concept tot mai îndepărtat!

Regizorul a plecat cu un telefon mobil prin lume să caute, din Hong Kong până în deșerturile din Utah, răspunsul la o simplă întrebare:

Cine știe cine suntem în această lume inter-conectată digital și de ce? 

El explorează modul în care societățile din lume își supraveghează cetățenii și stă de vorbă cu activiști, angajați ai unor companii de stat și private și gânditori. Fiecare intervievat vine cu propria atitudine față de ce mai înseamnă astăzi privat și public. Evident, fiecare își apără agenda personală, de aceea filmul oferă o multitudine de perspective asupra unui set de preocupări ale regizorului. Una dintre cele mai simple explicații vine de la un rapper din Chicago – el spune că diferența dintre faptul că nu ai nimic de ascuns și viața privată este similară cu aceea dintre a ascunde o fărădelege și a nu dori să-ți expui familia, în casă, privirilor din afară.

În ultima scenă, Boote ajunge într-o închisoare abandonată din Cuba, construită ca un panoptic: un turn de supraveghere în mijlocul unei arene formate din celule supraetajate. Este metoafora cea mai elocventă pentru lumea în care trăim, deoarece avem senzația că suntem liberi și că ne putem exprima cum dorim, dar de fapt lumea liberă este în afara acestui sistem și nimic din ceea ce exprimăm nu rămâne neînregistrat, stocat și prelucrat (la un moment dat).

Este un documentar alert, cu secvențe grafice și animații explicative, iar regizorul este tot timpul însoțit de avatarul său digital, reprezentat printr-o voce care oferă spectatorilor informații adiacente.

Veniți să vedeți “Totul e sub control”!

ApTI vă invită să mergeți la festival pentru a viziona acest documentar. Proiecțiile au loc în:

  • 17 martie, ora 16:00, Sala Eforie;
  • 18 martie, ora 22:00, Sala Elvire Popesco.

La final, veți putea adresa întrebări și vă vor răspunde reprezentanții asociației sau regizorul Werner Boote.

Succes și la concurs și aveți grijă la cei din jur!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *