VIDEO Cum să-ți criptezi mail-urile cu Chrome, GMail și Mailvelope


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

La Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI), ne-am gîndit să începem o serie de clipuri video educative, menite să vă ajute să vă protejați online și să vă faceți viața mai ușoară cînd lucrați pe net. Nu sunt neapărat tutoriale, ci scurte clipuri cu instrucțiuni pe care le puteți aplica imediat. Primul clip din seria ApTI Privacy Tricks vă arată cum să citiți, primiți și trimiteți e-mail-uri criptate cu ajutorul browser-ului Chrome, al unui cont de GMail și al extensiei Envelope. Vor mai fi clipuri despre cum să setați anumite opțiuni din Facebook, cum să vă protejați contra folosirii neautorizate a camerei video de pe laptop etc. Deci iată mai jos clipul despre criptare și „scenariul” text.

Criptează-ți mail-urile cu Chrome, GMail și Mailvelope

Da, în ziua de azi trimiți e-mail-uri, SMS-uri și mesaje prin diverse aplicații. Dar pe timpuri trimiteai scrisori. Și la fel cum nici atunci nu voiai ca plicul să fie deschis de alte persoane pe drum, nici acum poate n-ai vrea ca e-mail-ul tău să fie citit de altcineva decît de destinatar.

Hai să vezi cît de ușor este să criptezi astăzi e-mail-uri  folosind standardul OpenPGP! Există mai multe variante pentru a cripta e-mail-uri: de exemplu, poți folosi o aplicație precum Thunderbird, împreună cu extensia EnigMail. Dar azi îți prezentăm o variantă mai simplă.

Exemplul nostru folosește browser-ul Chrome, un cont de Gmail și extensia Mailvelope, dar poți folosi și alte variante de aplicații.

Pasul 1. INSTALEAZĂ EXTENSIA MAILVELOPE

Pentru a instala extensia Mailvelope, mergi în Chrome app store, apasă Add to Chrome și Add extension. Vei vedea că de acum încolo ai în Chrome un icon sub forma unui lacăt. Apasă pe el pentru a configura extensia.

Pasul 2. CREEAZĂ O COMBINAȚIE DE CHEIE PUBLICĂ ȘI PRIVATĂ

Pentru a trimite și primi e-mail-uri criptate, ai nevoie de o cheie de criptare privată și de una publică, asociate contului tău de Gmail. Cheia privată o ții pentru tine, iar cheia publică o poți da oricui sau o poți pune pe servere publice. Mergi la Options, apoi la Setup și Generate Key. Completează cîmpurile necesare și apasă Generate. Apoi mergi în contul de e-mail pentru a confirma cheia.

La Import Keys, poți căuta adresele destinatarilor, ca să ai cheile lor publice și ca să poți astfel să le trimiți mail-uri și să citești mesajele primite de la ei. Sau poți importa manual cheia respectivă, trimisă chiar de destinatar.

Pasul 3. SCRIE UN E-MAIL CRIPTAT

Cu Mailvelope, scrii e-mail-urile într-un editor de text extern, care se activează de fiecare dată cînd vrei să începi un mesaj nou. Scrie mesajul, introdu adresa destinatarului, apasă Encrypt și trimite mesajul. Atenție, subiectul e-mail-ului nu va fi criptat!

Pasul 4. CITEȘTE UN E-MAIL CRIPTAT

Să citești un e-mail criptat este la fel de ușor. Intră în cont, apasă pe lacăt, introdu parola și, voilà, poți citi textul! Ca să răspunzi, apeși pe editorul de text și repeți pașii de mai devreme.

LA FINAL, DOUĂ PRECIZĂRI IMPORTANTE

1. Nu uita parola! Fără ea, nu poți decripta e-mail-urile primite. Dacă o uiți, nu mai poți face nimic pentru a o recupera.

2. Poți cripta și fișiere cu extensia Mailvelope. Mergi la Options, File Encryption și urmează instrucțiunile!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *