Serile Filmului Românesc (10-14 mai, Iași): ediția a opta îi este dedicată lui Cristian Mungiu


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 1 min)

Micuțul festival ieșean a devenit mare, grație lui Andrei și Corinei Giurgia și voluntarilor care roiesc anual pentru a pune la punct această sărbătoare a filmului autohton. Se pare că Serile Filmului Românesc este singurul festival din țară specializat pe filmul de la noi. Și nu-i de mirare că evenimentul crește, din moment ce anul acesta ditamai Cristian Mungiu va fi omagiat și prezent la Iași, după ce în anii trecuți au fost Mircea Diaconu și alții.

Cinefilii vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul în prima zi de festival. Noutatea din acest an este că selecția filmelor din festival este realizată chiar de invitatul special, în colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina-Margareta Nistor.

Festivalul va fi deschis de o Gală dedicată împlinirii unui deceniu de când regizorul a fost premiat cu Palme dʹOr pentru filmul “4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” la Festivalul Internațional de Film de la Cannes. Gala se va desfășura la Ateneul din Iași, iar detaliile și programul festivalului sunt pe site-ul oficial.

Regizorul vine la Serile Filmului Românesc, unde se va întâlni cu prietenii de platou, colegii de regie, cu care a colaborat și cu actorii alături de care a realizat filmele. Programul festivalului include o retrospectivă a filmelor regizate de Cristian Mungiu:

Occident (2002)
4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007)
Amintiri din epoca de aur 1și 2 (2009)
După dealuri (2012)
Bacalaureat (2016)

Festivalul a fost lansat azi și la București, printr-o conferință de presă la care au fost prezenți mai mulți actori care au colaborat cu Cristian Mungiu.

Video: Agerpres

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *