ApTI propune: webinar gratuit despre finanțări europene + workshop despre “taxa pe link”


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) vrea să intre în forță în vacanță, așa că vă propune două evenimente – unul online și unul cît se poate de fizic. Pe care-l alegi?

1. Webinar gratuit: “European arena of digital rights – opportunities for cooperation and funding”

Miercuri, 21 iunie, de la ora 11:00 (ora României), ApTI, împreună cu o serie de parteneri europeni, va organiza un webinar intitulat “European arena of digital rights – opportunities for cooperation and funding”.

Unde?

Online, la https://mev.clickmeeting.com/424899835/register.

Acest webinar are scopul de a facilita contactul între persoane și organizații interesate în a descoperi care sunt oportunitățile de colaborare și finanțare în domeniul drepturilor digitale, în context european. Veți putea afla mai multe despre rețeaua European Digital Rights (EDRi), despre oportunitați de colaborare în contextul reformei drepturilor de autor și altele. Mai mult decât atât, va avea loc și o sesiune cu privire la oportunitățile de finanțare pentru organizațiile și campaniile de drepturi digitale. De asemenea, sperăm că veți împărtăși cu noi experiențele în privința colaborării cu omologii de peste tot din Europa.

Program

11:00 – 11:05Bogdan Manolea/ApTI, Introducere – cadrul și scopul evenimentului
11:05 – 11:25Katarina Bartovicova/EDRi, Oportunități de finanțare în domeniul drepturilor digitale
11:25 – 11:45Guillermo Peris/EDRi, EDRi ca rețea a drepturilor digitale – ce este, cine este implicat, pe ce subiecte, oportunități de colaborare, cum să te implici
11:45 – 12:05Dimitar Dimitrov/Wikimedia, Colaborare în privința reformei drepturilor de autor
12:05 – 12:25Bogdan Manolea/ApTI, Alte oportunități de colaborare în Europa pe subiectul drepturilor digitale – în context regional și internațional
12:25 – 13:00, Discuție cu participanții

Evenimentul se va desfășura în limba engleză.

Pentru a participa la webinar, este necesar să te înregistrezi completând formularul de la https://mev.clickmeeting.com/424899835/register.

Vezi evenimentul pe FB.


2. Copyright-ul poate transforma link-ul din normalitate în privilegiu. Masă rotundă despre “taxa pe link”

Parlamentul European discută un proiect de directivă pe zona drepturilor de autor, care conține și propunerea Comisiei Europene de a crea un drept extins pentru editori (numit ancillary copyright/ drept de autor auxiliar, sau cu porecla de “taxa pe link”). Votul cel mai important este al Comisiei JURI în 23 septembrie. Parlamentul European va lua decizia finală în octombrie 2017.

Cum vine asta?

Ancillary copyright e practic un nou tip de drept de autor care se presupune că ar proteja interesele editorilor de presă. Editorii de presă ar putea cere taxe pentru cei care preiau articolele. Știți snippet-ul acela care preia automat când dai share titlul, primele câteva rânduri și eventual poza? Da, despre asta vorbim. Ce acum ni se pare normalitate, în 2020 e posibil să fie doar privilegiul celor care își permit să plătească pentru transmiterea de informație.

Mai multe despre ce înseamnă noul drept și care sunt implicațiile pentru media online, agregatorii de conținut și utilizatorii de Internet, discutăm vineri 23 iunie de la ora 14:00 – 16:00 la sediul Centrului pentru Jurnalism Independent, Bd-ul Regina Elisabeta nr. 32 (nr. 52 pe Google Maps), et. 1, în clădirea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ. Evenimentul este organizat împreună cu ANBPR (Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România) și CJI (Centrul pentru Jurnalism Independent). La eveniment va participa și europarlamentarul Victor Negrescu.

Confirmă participarea ta la valentina.pavel@apti.ro până în data de 21 iunie.

Vezi evenimentul pe FB.


 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *