Efectul Iași


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

ACTUALIZARE

Corina mă laudă și eu mă bucur.

Am avut același sentiment pe care l-am avut și anul trecut la Vadul lui Vodă: studenții moldoveni, de dincoace și de dincolo, vor să învețe. Nu vei regăsi în ei pasiunea care să-i facă să le sclipească ochii de curiozitate decît dacă-i zgîndări.

A trebuit să smulg de cîteva ori de la studenții din Iași feedback-ul. Eu știam că există acolo în mintea lor, dar dacă rar cineva încearcă să-l facă să iasă, ei de unde să știe să-l exprime? În timpul training-ului, au fost destule momente în care întrebările mele rămîneau fără răspuns. Dar, după încercări multiple, am aflat că ei vor să facă lucruri practice la ei în facultate, că nu știau că poți scrie simplu despre lucruri complexe, că în ziua de azi e atît de ușor să te publici, că instrumentele noastre de lucru sunt calculatorul, blogul, Facebook-ul, Twitter-ul…

Am încercat să-i învăț cîte ceva din bruma de cunoștințe pe care o posed, le-am spus unele lucrui din puțina experiență pe care am acumulat-o pînă acum în viață, i-am pus să facă mici exerciții. Am observat că sunt analitici, critici destul de rar, educați într-o școală generală și un liceu care au pierdut puțin cursa cu Europa. Au ajuns la o facultate unde doreau să li se stimuleze creativitatea, unde să fie învățați cum să creeze imagini prin cuvinte, cum să emoționeze prin fraze și cum să descrie prin paragrafe. Nu s-a întîmplat mereu așa.

Am mai ținut training-uri de scurtă durată. Mereu există riscul să nu apuci să spui tot. Mai apare un fenomen normal: începi să te legi de cursanți, să-i intuiești, ticluiești exerciții personalizate și tocmai atunci trebuie să închei. Pe de altă parte, nu știu dacă studenții din Iași ar fi la fel de volubili și curioși dacă un training de acest tip ar dura un semestru. Probabil că nu ne rămîne altceva de făcut decît să încercăm și varianta asta.

Mulțumesc Corinei și lui Andrei pentru invitație, ajutor și pentru voia bună cu care m-au întîmpinat și cu care m-au lăsat. Ține-o tot așa, stimată Asociație a Studenților Jurnaliști, și fiți pregătiți, energici și pe poziții, dragi studenți! Nu de alta, dar nu se știe cînd va începe lupta…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.