VIDEO Sindromul Down nu e o povară 2


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Mă uitam cu admirație la ceea ce făceau Oana și Simona cu Iris. Îmi plăceau răbdarea lor, tactul și mă gîndeam că e nevoie și de ceva experiență pentru a comunica cu un copil care are sindromul Down.

Oana Babic face săptămînal terapie ocupațională cu Iris (2 ani și 8 luni). Scopul este să o facă să-și coordoneze mișcările, să execute singură anumite sarcini motorii, să pună în context obiecte și să le folosească așa cum trebuie. Aceste ședințe vin în continuarea kinetoterapiei, de care Iris a beneficiat din aprilie 2011, prin Asociația UpDown.

Simona Segărceanu încearcă, prin logopedie, să o facă pe Iris să înregistreze mișcările corecte ale gurii și sunetele, pentru ca, prin repetiție, să le poată reproduce și încet, încet, să vorbească. Sunetele și cuvintele sunt asociate cu obiecte din mediul cunoscut al lui Iris – lucruri din casă, jucării etc.

Fără aceste terapii, Iris nu s-ar putea integra la fel de ușor în comunitate și nu și-ar putea continua viața firesc.

Am filmat cele două ședințe, încercînd să nu incomodez și să nu atrag foarte mult atenția. Apoi am vorbit cu terapeutele și cu mama lui Iris. A ieșit un filmuleț de vreo 7 minute:

Pentru că știu că suntem grăbiți sau obosiți după ce terminăm lucrul și nu avem starea necesară pentru a vedea un film atît de lung pe Web, iată și o variantă de două minute. Acesta are și subtitrare în engleză, poate fi activată apăsînd pe “CC” în dreapta jos.

Singura sursă cît de cît sigură de venit pentru Asociația UpDown este direcționarea a 2% din impozitul datorat statului. Țara noastră nu se implică aproape deloc în terapiile de acest tip și asociația este una dintre puținele care oferă servicii specifice membrilor săi. Citiți pe site despre 2% din impozit.

Daăc vi se pare mai comod și mai de ajutor, puteți dona online orice sumă de bani asociației. Voi încerca să mai fac astfel de filmulețe, ca să vedeți ce face practic asociația cu banii strînși.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 gânduri despre “VIDEO Sindromul Down nu e o povară