DEPRESIE Facebook previne, poluarea întristează, bulinele se vînd bine


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

După ce-și întristează utilizatorii furnizîndu-le numai poze cu pisici și aspecte din viața luxoasă a prietenilor, Facebook ajută la prevenirea suicidului. Măsurile au fost anunțate încă din februarie, dar abia acum utilitatea de raportare a devenit disponibilă pentru aproape jumătate dintre utilizatorii americani.

Facebook spune să nu o faci

Dacă status-ul sau vreo poză a unui prieten ți se pare „ciudat/ă”, poți să-i atragi atenția chiar lui, poți să vorbești despre asta cu un alt prieten sau poți să contactezi o linie de asistență. După ce ai raportat post-ul, cineva de la Facebook se va uita la el și va contacta persoana inițială, pentru a-i atrage atenția că cineva se interesează de starea ei.

  

Facebook mai furnizează și clipuri video cu despre persoane care au avut gînduri de sinucidere, o listă cu tehnici de relaxare și oferte de experți din domeniu.

În varianta veche de raportare a tentativei de suicid din 2011, trebuia să completezi un formular și să încarci o captură de ecran. Pentru a oferi această nouă facilitate din 2015, Facebook colaborează cu mai multe organizații. De asemenea, există o echipă care lucrează non-stop la analizarea acestor rapoarte, se arată la Facebook Safety:

We also ask them to report any troubling content to us. We have teams working around the world, 24/7, who review any report that comes in. They prioritize the most serious reports, like self-injury, and send help and resources to those in distress.

Aerul poluat ne strică la cap

Aproape că nici nu trebuia să ne spună cineva că aerul poluat influențează sănătatea, dar concluzia este mai credibilă cînd vine după analizarea a 103 studii realizate în 28 de țări, de către cercetătorii de la University of Edinburgh.

Dar un alt studiu realizat de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health și Universitatea Harvard demonstrează că există o legătură între poluarea aerului și instalarea anxietății (care apare la un moment dat în viață la 16% din populația planetei). Poluarea determină deteriorarea radicalilor liberi (care duce la îmbătrînire), ceea ce duce la atacuri de panică sau poate să agraveze unele boli, ceea ce declanșează anxietatea sau depresia.

Și care este soluția cea mai la îndemînă pentru psihiatrii americani, cu precădere? Antidepresivele, evident, spre fericirea multinaționalelor farmaceutice. În nici un caz reducerea poluării și adoptarea unui stil de viață mai sănătos în orașe!

Nici o masă fără psihotrope!

Indexul anual al bunăstării Gallup-Healthways din SUA arată că unul din cinci americani ia zilnic o substanță de schimbare a stării psihice, pentru a face față vieții presante. Studiul a fost realizat pe 450 de locuitori aleși din toate statele țării nord-americane, între ianuarie și decembrie 2014. Nu au fost specificate în sondaj medicamentele, drogurile sau substanțele folosite, dar ele pot include:

  • pilule farmaceutice
  • alcool
  • nicotină
  • droguri ușoare
  • droguri dure

West Virginia este statul cel mai intoxicat (28,1% dintre locuitori), urmat de Rhode Island, Kentucky și Alabama. Alaska, Wyoming și California sunt statele cu cei mai puțini americani intoxicați.

Cît despre țărișoara noastă, ea este cunoscută în Europa prin proastele tratamente acordate pacienților în spitalele de psihiatrie și a fost avertizată de Consiliul Europei din cauză că testează medicamente psihotrope pe persoanele internate, în beneficiul marilor companii farmaceutice care-i recompensează financiar pe medici pentru aceste practici.

Pe de altă parte, farmaciștii recomandă frecvent psishotrope persoanelor care se plîng că nu dorm bine sau că au simptome specifice simplului stres. Sunt dese situațiile în care farmaciștii acceptă să vîndă medicamente psihotrope (cum ar fi tradiționalul Diazepam) „pe sub tejghea”, fără prescripție medicală. Puteți verifica online rapoartele farmaciilor pe această categorie de medicamente, pe baza listelor trimise de CNAS caselor județene de asigurări de sănătate.

Foto: Wikimedia

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.