DOCUMENTAR Vă invit să vedeți gratis „Nostalgia dictaturii” (26 ianuarie)


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Nostalgicii după comunism sunt acea specie ciudată care bîrfește în fața blocului și începe orice frază cu „Era mai bine pe timpul lui Ceaușescu pentru că…”. Sunt în general trecuți de 50 de ani, iar în „Epoca de Aur” au avut ori locuri de muncă de nivel inferior, în care aveau posibilitatea de a fura din fabrică/instituție, ori de nivel middle management, în care puteau da ordine stupide, fără să lucreze nimic practic.

Acești oameni nefericiți permanent și nocivi pentru societate au în general o educație precară și votează neo-comuniștii (FSN, PDSR, PSD etc.) din ’90 pînă acum, fără încetare. Sunt cei care se tem că „le va lua pensia” Iohannis, care resping reformele impuse de UE și care nu vor în ruptul capului să accepte că România se schimbă cît de cît.

Ei regretă că Ceaușeștii au fost împușcați în 25 decembrie 1989 și unii dintre ei se duc anual la mormîntul dictatorilor, de zilele lor de naștere și în 25 decembrie.

Despre ei este acest documentar.

O proiecție gratuită, a doua în prezența echipei

Documentarul „Nostalgia Dictaturii” va avea premiera în 26 ianuarie 2020, la Cinema Eforie din București, ora 19:00 și intrarea va fi liberă. A doua proiecție de gală va fi în 29 ianuarie, ora 19:00, la Muzeul Țăranului Român, iar vizionarea va fi urmată de discuții (bilete la Eventbook).

Filmul prezintă nostalgia după fostul regim, care, la câteva decenii de la prăbușirea sistemului comunist, a ajuns la proporții de neimaginat în aproape toate țările foste comuniste europene. Documentarul nu se limitează doar la prezentarea acestui veritabil sindrom al „dorului de dictatură”, ci, în paralel cu opiniile și motivațiile cetățenilor obișnuiți, trăitori în spațiul fost comunist, avansează explicații ale cercetătorilor din diverse domenii, sociologi, psihologi, politologi, etologi etc., referitoare la motivațiile intime ale unui asemenea sentiment paradoxal.

Structura filmului

În capitolul 1, ERA MAI BINE ÎNAINTE, sunt prezentate argumentele nostalgicilor în favoarea respectivei aserțiuni, argumente postate pe site-ul oficial și pe contul de Facebook al lui Nicolae Ceaușescu.

Capitolul 2, NU ERA MAI BINE ÎNAINTE, este dedicat adversarilor totalitarismului argumentelor acestora privind nocivitatea sistemului comunist.

Capitolul 3, ACUM ESTE MAI BINE?, prezintă principalele motive de nemulțumire ale unor importante segmente de cetățeni față de situația generală din perioada postcomunistă actuală. Explică, în principal pe baza teoriei frustrării și deprivării relative, motivele nemulțumirilor, respectiv ale nostalgiei după dictatură din spațiul fost comunist.

Epilogul, NEFERICIȚI ÎNTRE LUMI, este dedicat concluziilor. Nefericiții tranziției – nostalgicii comunismului – par a se afla undeva într-un no man’s land, dintre două lumi reale – cea totalitară şi cea democratică – şi una imaginară, adică lumea utopică inoculată de-a lungul deceniilor de propaganda comunistă.

Producția a fost asigurată de Paradox Film – Marius Th. Barna cu ajutor din partea Centrului Național al Cinemattografiei, al Societății Române de Televiziune și al firmei Borsec Com Aqua.


Cyberculture.ro este partener al documentarului „Nostalgia dictaturii”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.