Studenţii din provincie nu pot vota în Bucureşti 16


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

ACTUALIZARE

Conform datelor preliminare ale sondajului de la FJSC News, 46% dintre studenţi spun că nu vor vota, 37% vor merge la vot şi 16% încă nu sunt siguri. Să presupun că unii nu vor vota pentru că nu le dă statul voie?

Alegătorii tineri erau speranţa, la un moment dat.

Voturile adevărate, din punctul de vedere al căutătorilor de ciolan (adică candidaţii), vin de la satele îndepărtate unde popa spune oamenilor cu cine se votează, din cartierele sărace ale Bucureştiului unde ăia pun imediat botul la fasole cu cîrnaţi, din zonele unde sunt microbişti uşor controlabili de şefii galeriilor, din unităţile militare unde se votează la ordinul superiorului, de la pensionarii care fac coadă la plata impozitelor etc.

Diferenţa o puteau face studenţii şi o anumită elită intelectuală.

Cu primii s-a rezolvat. La alegerile din 30 noiembrie, nu vor putea vota studenţii care sunt la studii în altă localitate decît cea de domiciliu, deşi au mutaţie. Numai cei care au reşedinţa în acel oraş trecută în buletin pot merge la vot. Cu alte cuvinte, dacă ai doar viză de flotant, statul nu te vrea. Dacă însă ai casă în Bucureşti, Iaşi, Timişoara sau în alt oraş unde sunt centre universitare, ai voie. Şi nu ai casă, pentru că pe stat îl doare în cot de facilităţi la creditare pentru tineri.

În schimb, cetăţenii români din străinătate pot vota, indiferent de domiciliu sau reşedinţă.

Bibliografie:
Apel la tratament egal si informare electorala!
450.000 de studenti nu vor putea vota la alegerile din 30 noiembrie
Masuri anti-frauda sau incurajarea absenteismului?


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

16 gânduri despre “Studenţii din provincie nu pot vota în Bucureşti

  • viorel dudau

    Pai ar fi fost periculos pentru majoritatea candidatilor ca studentii sa voteze: se presupune ca daca faci o facultate, ai ceva in cap si esti capabil sa gandesti. Ori in campania electorala candidatii nu s-au adresat niciodata unei astfel categorii de oameni.

  • George Hari

    Ei, nu evita răspunsul. Candidaţii cărui partid ar considera periculos votul studenţilor?

    Întrebarea generală este: îşi poate permite establishment-ul românesc să interzică dreptul la vot, garantat constituţional? Eu zic că da.

  • Corina Murafa

    Am aflat si eu despre asta pentru ca am vorbit recent cu un student aflat in situatia asta. Si totusi, e usor de explicat de ce e asa cum e – nu spun ca nu s-ar fi putut gasi solutii alternative, de pilda votul electronic. Acum avem de-a face cu votul uninominal, deci fiecare student aflat la studii in alta localitate decat cea in care isi are resedinta ar fi trebuit sa aiba la dispozitie un buletin de vot din colegiul lui. Logistic vorbind, fara sistem de vot electronic, este imposibil sa faci asta (si nu cred ca trebuie sa iti insir toate argumentele de ce). Pentru romanii aflati in diaspora e simplul, pt ca exista colegii uninominale speciale pentru romanii aflati in afara tarii, deci ai aceleasi buletine de vot trimise si in state si in noua guinee.

  • George Hari

    Corina, la ţară ştii cum e logistic posibil să voteze mătuşa mea analfabetă? Intră cineva cu ea în cabină şi-i ţine mîna pe ştampilă. În loc să explici gestul statului român, ar fi mai util să ne spui unde ne adunăm să protestăm.

  • iulia

    Eu stiu cu cine votez: cu toti. Am mai spus-o si o s-o mai spun, am mai facut-o si o s-o mai fac si imi asum responsabilitatea. Mult prea minunatii candidati nu merita votul meu pentru ca ei nu fac si nu vor face in veci ceva pentru noi. Asa ca… durerea in cot se generalizeaza… si eu sunt tanara…

  • iulia

    Da… bun si votul alb… da’ vorbim de Romania. Sigur nu se fraudeaza? Asa daca le pun tuturor cate o stampila nici nu se supara nimeni cum ca n-a fost votat (lucru care este total neinteresant, doar ca sa ma mai amuz si eu), nici nu au ce sa faca cu acel buletin de vot.

  • George Hari

    Iulia, nu e sigur că nu se fraudează. Dar chiar şi nefraudat, nu prea avem pe cine alege, în caz că am avea dreptul ăsta.

    fbogdan1988, statul şi-a atins scopul: ţi-a interzis dreptul la vot şi tu te-ai resemnat.

  • Corina Murafa

    Imi cer scuze de reactia intarziata. Ca sa revin totusi la subiectul insemnarii, nu gasesc cu sens protestul decat daca poti schimba cu adevarat ceva. Ori in cazul de fata dificultatile logistice sunt mult prea mari pentru a rezolva situatia. E un trade-off al uninominalului pe care trebuie deocamdata sa il acceptam. Mai bine sa ne documentam pe cine votam, sa mergem sa votam si sa fim vigilenti la eventuale tentative de fraudare.

  • Odeena

    Io’ n-am habar cu cine votez. Am primit un e-mail de la ambasada cum ca pe 30 trebuie sa ma prezint la vot (si dupa ce votez am posibilitatea de a participa la o „masa traditionala romaneasca”, se pare…?). Am incercat sa ma documentez pe net cat de cat, ca sa stiu si eu cu cine ar trebui sa votez, dar am ramas in aer. Asa ca ma duc pentru mancare, nu pentru altceva.