PMAV: Hypertextul – un înger demonic (Florin Ciocotişan) 9


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

La cursul practic Scriitura pentru medii digitale de la programul de masterat Producţie multimedia şi audio-video, am încercat în acest an o abordare interdisciplinară. Astfel că, pentru tema finală, le-am dat studenţilor libertatea de a alege, pe lîngă tradiţionalul text scris, realizarea unor prezentări multimedia. Unii dintre ei au ales şi moduri de comunicare diferite a mesajului – fişier audio, animaţie Flash, fişier video, prezentare PowerPoint.

O să prezint aici unele dintre aceste teme, în următoarele zile, cu precizarea că am acordul studenţilor de a le reproduce creaţiile aici. Menţionez că acest blog este publicat sub o licenţă Creative Commons.

Florin Ciocotişan: Hypertextul – un înger demonic

Florin a ales să realizeze un film cu modul de navigare tipic pentru un utilizator. Pentru că nu a avut posibilităţile tehnice de a realiza captura ecranului, el a filmat ecranul cu o cameră video. Filmul poate părea plictisitor pe alocuri, dar este ceea ce a vrut şi Florin să arate: că traseul navigării tipice pe Web este presărat de momente plictisitoare, poate fi derutant, poate deturna de la scopul iniţial al navigării.

Iată mai jos clipul:

[flashvideo filename=video/ciocotisan.flv /]

În lucrarea lui, Florin spune:

Prin proiectul ”Hypertextul – un înger demonic” a încercat să arăt sau mai bine zis să demonstrez cum hypertextul, fără de care internetul nu ar exista, poate reprezenta și o piedică în aflarea informațiilor pe care le cauți pe internet.

Demonul hypertextului nu este alimentat numai de caracteristicile hypertextului, el rezidă de fapt în curiozitatea umană, care, prin intermediul interactivității și interconectivității crescute a internetului, se poate manifesta într-un mod nefavorabil.

Am pornit de la „jurnalism online” și am ajuns la Andrea Marin, fostă participantă la Miss România.

Pentru a conchide, pe lângă faptul că am încercat să arăt cum poți să ajungi teoretic cu ajutorul linkurilor, de la un cuvânt la toate cuvintele, mesajul acestui videoclip, cum este ilustrat și în final, este că, pentru a naviga „în siguranță” spre informația vizată, trebuie să îți înfrânezi curiozitatea, trebuie să fii concis, deci trebuie să fii tăcut.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

9 gânduri despre “PMAV: Hypertextul – un înger demonic (Florin Ciocotişan)

  • Pinocchio

    Interesanta ideea. Sigur ca, din curiozitate, m-am uitat si pe pagina programului de masterat, pentru ca vroiam sa vad la ce facultate se face si ce se invata acolo. Nimic de cultura generala, constat. Atunci sa nu ne mai plingem de calitatea tv-ului si a ziarelor.

  • George Hari

    Dragă Pinocchio,

    Ai auzit de programele de masterat în sistem Bologna, care au drept scop specializarea. Principial vorbind, facultatea oricum nu are drept scop formarea culturii generale, transmiterea acestor cunoştinţe intrînd în responsabilităţile profesorilor de liceu.

    Cultura generală, în ziua de azi, nu este o condiţie pentru a fi un bun jurnalist, ci mai curnd deprinderile jurnalistice, cunoştinţele tehnice, principiile etice. Gîndirea conform căreia ziaristul este un filozof holist este depăşită de vreo două secole.

    Aprecierile la adresa jurnalismului în general nu mă privesc. Sunt un simplu asistent care-şi face treaba cît poate mai bine şi care încearcă să arate lumii ceea ce face el şi ce fac studenţii săi, iniţiativă pe care aş dori să o văd la cît mai mulţi profesori din mediul universitar românesc.

  • Florin Ciocotisan

    mersi ca mi-ai pus proiectul pe blogul tau, uite ca si eu am blog dar nu m-am gandit sa il pun, dar o sa o fac

    ceea ce e paradoxal totusi e ca eu inca nu stiu ce nota am luat pe proiectul asta – no problem, o sa aflu dupa ce ma intorc acasa de la bursa :)

  • George Hari

    Domnule Pinocchio, ţi-am răspuns prin e-mail, din moment ce acolo mi-ai scris. Comentariile tale aici apar integral, numai că răspunsurile mele aici apar trunchiate pentru am vrut să mă refer aici exact la ce ai scris aici.

  • Pinocchio

    Multumesc. Repet: Departe de mine intentia unui atac la persoana. Dupa mine, problema culturii generale in formarea ziaristilor este una foarte generala si foarte acuta – asta este adevarata tinta a tonului meu polemic. Tema fiind aici off-topic, invit la discutie pe blogul meu pe oricine doreste. Ma intereseaza si alte pareri.