(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)
Cărtureşti
Locul
Cărtureşti nu mai este de mult timp o simplă librărie, ci chiar o comunitate, un loc unde chiar te simţi în vizită la prieteni. Mulţi clienţi tineri, cărţi, CD-uri, DVD-uri şi, mai ales, o ceainărie unde uneori se întîmplă activităţi culturale.
Sunt două locuri unde găseşti ceaiuri: la parter, în camera din dreapta şi la etaj, în dreapta scărilor. Cum Cărtureşti nu produce propriile ceaiuri şi nici nu importă, ele sunt aduse de la Casa de ceai.
Ceaiurile
Vă sugerez să mirosiţi ceaiurile de la parter şi să ţineţi minte numele lor de pe borcane, în caz că nu le găsiţi la plic tot acolo. E însă o problemă cu borcanele cu mostre: capacele sunt din dop de plută şi mirosul plutei contaminează puţin mirosul ceaiului. Nu-ţi vei da seama exact de aroma ceaiului decît dacă vei mai mirosi şi plicul puţin. Le sugerez să pună capace de sticlă la borcane, pentru a păstra intactă aroma.
Găseşti destule sortimente şi explicaţiile de pe spatele plicurilor îi pot ajuta pe începători să se decidă. Majoritatea plicurilor sunt la 50 de grame, cu preţuri între 8 şi 14 lei (cele mai uzuale ceaiuri), în afară de exotismele japoneze care sunt ceva mai scumpe.
La etaj, găseşti şi plicuri de 100 de grame şi accesorii – ceainice, căni, ibrice, infuzoare. Tot acolo e o masă plină cu miere şi marmeladă (un borcan cu marmeladă cu miere Mrs. Bridges este 19,7 lei). Un infuzor cu lanţ e cam 14 lei, unul cu cleşte este vreo 17 lei. Plicurile la 100 de grame sunt mai scumpe, cu vreo 50 de bani mai ieftine decît dacă ai lua două la 50 de grame.
În plus, şi la parter şi la etaj există zahăr candel (3,9 lei un săculeţ de 40 de grame pentru 6 porţii), ghimbir (9 lei) sau candel pe băţ (2,9 lei bucata), dar şi dulciuri elveţiene.
În coş
Am ales 3 ceaiuri din sortimente diferite:
Energy Infuzie de ierburi cu aromă de fructe, revigorant. Are mure, verbină, măr, papaya, morcov, portocale, hibiscus. Se infuzează cu apă fiartă vreo 4 minute. Trebuie îndulcit puţin mai mult (cel puţin mie aşa îmi place).
Sweet Orange Ceai negru cu coji de portocale. Aroma e destul de puternică încît să te facă să uiţi că e un ceai negru. Am băut seara şi n-am tremurat, dar nici n-am putut adormi devreme. Infuzare tot cu apă fiartă vreo 3 minute (nu-l lăsa prea mult să nu devină amar).
Balthasar Infuzie de fructe cu măceşe, hibiscus, măr, portocale, lămîie, papaya, scorţişoară, gălbenele, afine, scaiete, scorţişoară şi alte minunăţii. Aroma Tofee (melasă şi unt) îţi dă senzaţia că mănînci caramele atunci cînd îl bei, iar gălbenelele şi afinele îi oferă tuşe de calmant. Se infuzează cu apă fiartă, îl poţi lăsa ceva mai mult, între 5 şi 10 minute.
Apropo, infuzorul e bine să fie spălat sub jet de apă caldă şi rece şi pus la uscat imediat după folosire. Altfel resturile de la ceai se depun pe plasa metalică şi mirosul rămîne şi se amestecă în aroma ceaiului următor.
Detalii
Ceaiurile de la Cărtureşti (cu posibilitatea de a cumpăra online)