Povestea Mariei Mihaela, prima intrată la admiterea 2009 la FJSC 34


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 1 min)

maria2

Ea este cea aflată pe primul loc la admitere, cu nota 8,25. Maria Mihaela a povestit pentru FJSC News cum i s-au părut subiectele, cum le-a abordat şi mărturiseşte că este foarte fericită că a intrat, deşi trece şi în anul al doilea la ID la Litere. Ea spune că s-a pregătit pentru admitere vreo lună, exclusiv prin intermediul forumului, unde a publicat destul de puţine texte la creativitate şi expresivitate.

Maria Mihaela nu are o reţetă de succes. Poate a avut mai mult noroc decît alţii sau poate a abordat examenul aşa cum ar trebui să facă orice candidat: cu luciditate şi cu o minimă pregătire. Pentru că limba română ar trebui să o ştii şi poveşti facem încă din clasa a V-a, cînd am aflat de Sobieski şi românii.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

34 gânduri despre “Povestea Mariei Mihaela, prima intrată la admiterea 2009 la FJSC

  • mihai

    Felicitari, Maria! Eu nu i-am corectat niciun text, dar am citit cateva dupa ce am aflat ca a intrat prima la facultate. Bineinteles, erau texte curate, insa comparabile cu ale multor candidati. Factorul care a facut diferenta a fost, cum se insista si in acest articol, atentia sporita la rezolvarea subiectelor de gramatica si un dram de inspiratie la texte (imi place exprimarea „partidul nu ne mai vrea tunsi”). Normal ca gramatica nu i s-a mai parut grea, din moment ce a dat admitere si la CSRP (stiu cum e) :))

  • Cristi C.

    Thailanda, cadoul, drogurile si arestarea la aeroport (,,Eram la coadă la detectorul de metale și lângă mine era un paznic cu un câine care îmi aducea aminte de blănosul meu de acasă. M-am dus să mă joc cu el și a început să se agite pe lângă geanta mea.”) sunt practic xeroxate din cel de-al doilea jurnal Bridget Jones. Sper sa nu ajunga sa copieze stirile din comunicatele de presa sau de pe fluxurile agentiilor.

  • George Hari

    Cristi, asta arată că ea a şi citit nişte cărţi, spre deosebire de alţi candidaţi care citesc doar cărţile de joc şi etichetele de bere. Lasă că nici copywriterii de azi nu gem de originalitate, iar unele reclame chiar din Tailanda sunt furate pe la noi.

  • Cristi C.

    Bridget Jones-urile au fost si ecranizate. Putea sa vada filmul :)). Oricum, chiar daca s-a inspirat dintr-o carte, putea sa aleaga o carte putin mai… inteligenta.

  • Inanna

    Cristi C., una e sa te inspiri si alta e sa copiezi.

    In plus, in cazul jurnalistilor, scriitura se face dupa fapte reale (ma rog, asa ar trebui – ca multi fabuleaza ca sa vanda publicatia, indiferent de consecinte, asta e altceva), iar copywriterii chiar ar face bine sa scrie in asa fel incat targetul sa rezoneze, fiindca i s-a intamplat chestia povestita/replicata de reclama.

    Asadar, FELICITARI, miki! Ne vedem la toamna!

  • George Hari

    Ei, nu avem toţi lecturile tale, Cristi :-) Iar în facultate va învăţa să scrie şi să creeze, aşa cum ai învăţat şi tu. Cum va folosi ea cunoştinţele e altă poveste.

  • katie

    :)) Problema e ca partea cea mai interesanta a povestii e preluata cam total din BJ.

    Adica: actiunea se intampla si acolo tot in Thailanda, era vorba tot de o mare dragoste intalnita pe terasa care ii da un cadou de despartire. Si, la aeroport, Bridget se joaca cu un caine simpatic care de fapt o mirosea de droguri.

    Eu si Cristi avem niste lecturi f inteligente, intr-adevar. :)) Dar ideea e ca, totusi, povestea are toata esenta copiata din alta carte. Daca povestea era luata din Mara, sa zicem, probabil li s-ar fi parut tuturor mai scandalos. :P

    Oricum, felicitari, Mihaela!

  • Micky

    Nu astept sa mi se ridice o statuie pentru ca am fost pe prima pozitie. Pentru mine, cel mai important este faptul ca am fost admisa. Cat despre faptul ca m-am inspirat din BJ, da, este adevarat. Am invatat ca este foarte util sa pliezi ceea ce iti place pe ceea ce ti se cere. Daca eu am spus in acel interviu cateva idei despre ce am scris, nu inseamna ca intreaga naratiune se rezuma la ele. Plus ca examenul a avut trei probe, s-a tinut cont de un barem si de modul in care transpunem ideile in scris. Puteam sa ma inspir din orice alta tema, daca nu stiam cum sa astern pe hartie, ar fi fost egal cu zero. All in all, nu ma cred desteapta, nu m-au schimbat cu nimic rezultatele, am acelasi cerc de prieteni, aceeasi atitudine, acelasi comportament. Vin la facultate in octombrie cu scopul de a invata, atat! Multumesc inca o data celor care si-au batut capul cu noi pe forum!

  • royksopp

    A intra prima inseamna ca, intr-adevar, ai avut o lucrare mai buna per total, nu spune nimeni ca nu, si te felicitam pentru asta. Totusi, nu cred ca e in regula sa te inspiri chiar asa de tare din alta parte. vorba cuiva care a scris pe aici, esenta nu iti apartine. Mi se pare intrucatva incorect fata de ceilalti candidati, care puteau si ei, ca sa fie siguri ca povestirea lor o sa placa (cel putin la nivel de intriga), sa se inspire din ceva consacrat. Si daca se va raspunde la asta cu „foarte bine, de ce n-au facut-o?”, replica fireasca este: pentru ca e anormal. Pentru ca nu ne batem in cine alege cea mai interesanta carte din care sa se inspire :)

  • Mass

    da, una e sa te inspiri cu ceva micut, alta – sa iei asa fragmente cu totul (desi cine poate sa stabileasca unde e granita dintre „ce e de bun simt” si ce nu…pana la urma copiatul e copiat). incorect. felicitari, in schimb, pentru gramatica si eseu.

    eu n-am inteles, in ceea ce priveste naratiunea, de ce se intampla totul la aeroport si in inchisoare, din moment ce in cerinta se cere sa se vorbeasca despre o croziera. au fost macar referiri in sensul asta, in cadrul povestirii?

  • mickeymouse

    In barem nu scrie ca n-ai voie sa te inspiri din surse literare sau cinematografice. Sa-mi spuna si mie cineva un scenariu original, care nu exista deja in carti, muzica, film. Creativitatea consta nu atat in scenariu, cat in modul de structurare al textului, in stilul scriiturii fiecarui candidat. Am citit si alte texte scrie de Mihaela pe forum si nu sunt surprins ca a intrat prima. Felicitari!

  • George Hari

    Mă bucur că unii candidaţi se inspiră din creaţii literare, asta înseamnă că citesc cîte ceva. M-aş bucura să văd cît mai multe naraţiuni bazate pe romane, opere, filme. Asta înseamnă cultură generală.

    Pe de altă parte, corectez şi eu de vreo 8 ani la acest examen şi am fost şi prin comisii la oral, dar nu prea am auzit creaţii originale. În ziua de azi, nu prea mai poţi scoate chestii noi, totul e prins în literatură, muzică, cinema etc.

    Sau cum zicea cîntecul ăla: „Invidia v-apasă, nimic nu vă convine / Mai bine fraierii să tacă…”

    Altceva mă îngrijorează: au fost doi candidaţi respinşi la ID PRIN ESEU! OMG, adică au alergat singuri şi unul a ieşit pe doi şi unul pe trei. Cît de lame…

  • katie

    Eu ma intreb ce s-ar fi intamplat daca cineva scria o naratiune in care personajul principal avea o idila cu un tip intalnit pe vas, desi era logodita, la un moment dat vasul se ciocnea de un ghetar, dar nu erau destule barci de salvare, cei 2 ajungeau in apa, el murea, iar ea era salvata si povestea totul nepoatei ei. :P Adica, pe bune, chiar sunt curioasa – daca asta era firul actiunii, dar naratiunea era scrisa impecabil (cum sunt convinsa ca a fost scrisa naratiunea Mihaelei), ce s-ar fi intamplat cu lucrarea? Ce punctaj ar fi primit?

    Oricum, intr-adevar, nu-i frumos sa umbrim bucuria Mihaelei (nu e putin lucru sa intri prima la o facultate de stat). Totusi, e cam ciudata situatia si chiar mi-am pus o dilema morala – chiar daca un candidat se exprima foarte bine, e OK sa copieze o insiruire de evenimente din alt roman? Pentru ca nu e vorba de inspiratie, in Bridget Jones se intampla exact aceleasi chestii.

  • George Hari

    S-ar fi întîmplat aşa: i-aş fi dat punctaj mare. Dacă era scris textul în limba română, evident, deci cu „societate comercială” în loc de „societate”, cu „trupele de intervenţie rapidă” în loc de „mascaţi”, cu „loc” în loc de „locaţie” etc.

    Da, e OK să se inspire dintr-o creaţie literară atît timp cît i se cere să facă o naraţiune. Dacă i se cerea la medicină să facă o operaţie, se inspira din Ciomu, bănuiesc. Important e ca în facultate să se inspire tot mai puţin şi cînd va lucra să creeze. Dar în Românica mai rar aşa ceva.

  • Dyna

    Eu nu înţeleg altceva: fata asta nu a primit notă doar pe naraţiune. Ţineţi cont şi de argumentare şi subiectul de limba română, unde a primit, de asemenea, punctaje mari.
    Hai să o felicităm cu toţii şi să lăsăm la o parte răutăţile (incredibil, am spus eu aşa ceva)!

    Le doresc tuturor cârcotaşilor să fie originali şi de acum încolo. Sunt tare curioasă ce vor face la referate…

  • cara

    in barem originalitatea(sau lipsa de..) nu se puncteaza…deci nota e valida…putea prea bine sa se inspire din „sinbad the sailor”

    problemele care se ridica: 1-se poate constitui o regula pornind de la plagiatul/”inspiratia” mihaelei pentru viitorii candidati? daca da, care ar fi aceea?
    2-cati corectori au sesizat „similitudinea” cu o opera „cunoscuta”, sa zic… si daca raspunsul e: niciunul, ce rezulta din asta?

    in rest, numai de bine proaspat admisei(desi maxima aia cu „daca taceai…” ar fi avantajat-o)

  • Inanna

    Eu chiar nu inteleg care e problema celor care comenteaza negativ reusita Mihaelei.

    Mihaela A REUSIT si a fost PRIMA. Asta e singurul lucru care conteaza!

    Nimeni nu a avut restrictii in ceea ce priveste alegerea modului de rezolvare a subiectului cu croaziera. Oricine putea scrie orice. Iar daca altcineva se inspira din vreun film si ii iesea bine, lua nota mare. Daca insa avea o scriitura proasta, putea la fel de bine sa se inspire si din „Aventurierii spatiului”, ca tot pica proba.

    „Esenta” nu este in sursa de inspiratie la care a recurs Mihaela, ci in faptul ca, indiferent ce a scris, A SCRIS BINE! Cine pierde esenta nu poate fi jurnalist sau, cel mult, poate esua la Ring, Cancan sau Libertatea.

    Si invatati ce e ala „plagiat”!

  • freeman

    Imi pare foarte, dar subiectul se referea in mod clar la CREATIVITATE, nu la INSPIRATIE DIN ALTE CREATII si cerea urmatoarele:
    „V-aţi întors dintr-o croazieră în jurul lumii. Croaziera s-a dovedit a fi aventura vieţii voastre. Povestiţi prietenilor ce s-a întâmplat.”

    Pai, ori trebuie sa se scrie aventura vietii lor, traita ori imaginata, ori transcrierea aventurilor traite sau imaginate de alti autori ?

    Iar la argumentare, daca unii candidati memorau texte de Plesu, Liiceanu, Patapievici si lista ar putea continua, sa inteleg ca examinatorii punctau cu note maxime ???

  • Nic

    Nu incearca nimeni sa dea cu pietre in Mihaela, bineinteles ca fost o lucrare buna per total, nu mai reactionati ca si cum a fost pusa la stalpul infamiei.

    Reactia domnului Hari ma inspira. E bine de stiut ca plagiatul e incurajat si aplaudat. O sa tin minte pentru la anul, cand dau si eu la FJSC, cam ce inseamna sa arati „ca ai citit si tu ceva”. Si o sa raspandesc informatia ca e in regula sa copiezi si ca, practic, pentru a intra la facultatea asta trebuie doar sa scrii corect romaneste, creativitatea pp-zisa neinteresand pe nimeni. Oricum toata lumea era absolut panicata de factorul asta: si daca nu-mi pica fisa, daca nu-mi vine nicio idee? De ce sa se mai chinuie toata lumea, cand de fapt totul se rezuma la a alege o carte potrivita? Trebuie sa ne aratam „cultura”, nu?

    La anul sigur veti avea multe Bridget Jones-uri de corectat. Felicitari!

  • George Hari

    Cara, nu se poate constitui o regulă din asta, iată un răspuns care te va face să dormi liniştită. Dacă au sesizat corectorii că naraţiunea are momentele subiectului şi textul e scris în limba română, înseamnă că sunt corectori buni, să-i chemăm şi la anul, pentru că au respectat baremul.

    Freeman, acest examen cere originalitate în limita verosimilităţii. Mă îndoiesc că un licean sau un român în general poate crea lucruri „cari n’au mai fost”, deci ciocu mic şi să ne acceptăm condiţia. Dacă la argumentare găseam idei din Pleşu, Liiceanu etc., leşinam de plăcere. Nu că aş fi de acord cu ideile lor, mai ales cu Patapievici, dar efortul de a memora şi a înţelege elucubraţiile acestor autori contemporani trebuie recompensat.

    Nic, caută în DEX cuvintele „ipocrizie” şi „ironie” şi îţi vei înţelege comentariul. Dacă m-ai cunoaşte cît de puţin, ai şti că urăsc plagiatul şi căpuşenia intelectuală. Caută în FJSC News cuvîntul „exmatriculare” şi vei vedea diferenţa dintre FJSC şi Spiru Harem. Dar hai, vino la FJSC cu plagiat la cursurile din anul I şi îţi garantez o vară plină de tocit pentru restanţe şi chiar exmatriculare.

  • Dyna

    Eu nu înţeleg de ce aţi permis ca această discuţie să meargă atât de departe. Admiterea şi forumul sunt subiecte dragi mie, aşa că nu mă pot abţine (promit că revin şi eu cu un articol).

    Încerc să lămuresc problema: sper ca cei care o atacă pe Mihaela au cont pe forum, le va fi mai uşor să înţeleagă ce vreau să exprim, mai ales că în ultimul timp nu reuşesc să mă fac înţeleasă (sper că e de la căldură). Cu siguranţă, eu sunt cel mai blamat, criticat, urât, înjurat etc. membru de pe etajul6. Şi cel mai afurisit, recunosc. Rar s-a întâmplat să laud un candidat. Totuşi, spicuiesc din ultimul meu mesaj pe etajul6:

    „…acesta este cel mai bun text pe care l-am citit în ultima lună, în ultimul an. Şi, de ce nu, este unul din cele mai bune texte de pe forum”.

    Şi da, comentariul era la unul dintre textele Mihaelei. Q.E.D.

  • Sorin

    Am citit un post de pe blogul Mihaelei. E AICI.

    Va recomand, celor care insinuati aici ca Mihaela nu si-ar merita „laurii”, sa cititi si voi acest post. Daca, la sfarsitul lecturii, veti ramane, sincer, tot la concluzia ca e lipsita de originalitate sau de abilitatea de-a „povesti”, felicitati-va pentru spiritul vostru perceptiv si judecata aaa… lipsita de prejudecati. Daca nu, vorba lui Hari, „ciocu’ mic”. Mihaela prezinta clar „simptomele” unui viitor promitator in domeniu. In momentul de fata, nimic altceva nu conteaza.

  • katie

    Mie mi se pare cam trist ca la admiterea asta tot ce se cauta e cineva care sa se exprime corect in limba romana, ca sa scrie un text coerent. Inseamna ca sunt candidatii atat de slabi, incat profesorii se inchina atunci cand gasesc un text impecabil, si nu mai conteaza povestea in sine atat de mult. Asta nu e foarte bine.

    Si eu nu pot sa cred ca daca ar fi scris un candidat o naratiune cu povestea din Titanic, impecabil, ar fi intrat primul. Chiar nu pot sa cred. Pana la urma proba e de „CREATIVITATE si expresivitate”. Si nu stiu daca intelegeti, dar story line-ul Mihaelei este EXACT acelasi story line din Bridget Jones. Este fix ca si cum ar fi povestit Titanicul, Baltagul sau Terminator 3. Nu se poate ca tot ceea ce cautati la examenul asta e cineva care sa poata povesti ceva frumos, chiar daca este o carte sau un film. N-are importanta si amprenta proprie? Si felul in care construiesti povestea si personajele?

    Dyna – daca citatul tau ii apartinea unui prof FJSC, era justificat „QED”-ul de la final. Dar asa, iarta-ma… :)

    Eu deja nu mai vorbesc aici despre Mihaela, ci principial – in concluzie, este ok sa povestesti carti, filme, piese de teatru INTEGRAL la probele de admitere FJSC? Si daca da, de ce nu se comunica asta candidatilor care nu se prind de smecherie si se chinuie sa vina cu ceva personal, cand altii aleg scurtatura? :)

  • Irina

    Lasati-o mai moale cu comentariile rautacioase. Pana la urma, cu totii ne inspiram de undeva, fie ca ne dam seama sau nu. Si una era sa se inspire din Titanic si sa fie cel mai rasuflat scenariu, alta a fost sa-si foloseasca talentul la scris si, de ce nu, inspiratia din ceva care a impresionat-o, ca sa fata fata examenului de admitere. Ea nu a facut un text cu gandul sa ii dea pe examinatori pe spate, a facut un text care sa ii placa ei si, ca sa ii placa, a pornit de la un scenariu care a impresionat-o. Asta nu inseamna ca nu a pus ideile ei acolo.

  • Dyna

    Katie, dragă, am citit toate textele de pe forum. Şi sunt multe, mai multe decât citeşte un prof corector. După doi ani de facultate şi de corectat texte, consider că ştiu să fac deosebirea între un text slab şi unul foarte bun. Şi da, Mihaela a sclipit pe forum.
    Eu nu înţeleg altceva: aţi atacat-o pe Mihaela, apoi aţi început să vă luaţi de ceilalţi comentatori. Atitudinea asta nu vă va ajuta prea mult în viitoarea meserie. Şi nici nu şterge eşecul vostru de la admitere.

    Eu nu mai am absolut nimic de spus în legătură cu acest subiect, deja mi-e greaţă.

  • Blink

    Chiar nu intelege nimeni ca nu Mihaela in sine este atacata? Din cate am citit aici, comentariile nu sunt „rautacioase”, nu castiga nimeni nimic daca o blameaza pe Mihaela, nu asta e scopul, si nu cred ca va avea probleme sa isi faca prieteni. NU ASTA E DISCUTIA, n-are nimeni nimic cu Mihaela.

    Se vorbeste despre principiu: condidatii au pierdut mult incercand sa faca ceva cat de cat original (adica cel putin sa nu fie o insiruire exacta a unor intamplari gata scrise, in forma aia), cand se putea foarte bine sa se aleaga „scurtatura” (cum a spus cineva mai sus). E incorect fata de ceilalti, carora probabil le-au trecut si lor prin cap diverse scenarii deja stiute, dar le-au ocolit pentru ca li s-a parut anormal sa scrie asa ceva.

    Pe scurt, ar trebui sa fie clar pt toata lumea, de acum incolo, ca poti copia orice carte vrei, oricat de cunoscuta, numai sa scrii corect romaneste :) Ca sa fie sansele egale, sa aleaga fiecare daca se lanseaza cu ceva propriu -pe barba lui- sau alege un scenariu de-a gata, ca sa fie mai sigur.

  • George Hari

    În fine, aţi descoperit reţeta de la admiterea la FJSC. Să mori de rîs: povesteşti un roman şi scrii corect româneşte. Păi asta e foarte greu de găsit la majoritatea candidaţilor. Hai, burta pe David Lodge şi Marc Levy şi încadraţi-vă în barem. A, nu uitaţi de limba română corectă, e cel mai important – e limba aia cu dublă negaţie, cu „loc” etc., ştiţi voi.

  • Blink

    Ironia nu ne ajuta cu nimic. Nu am descoperit noi nicio reteta. Efectiv, asta se intelege din spusele dvs. vizavi de lucrarea Mihaelei: e bine ca a luat ideile de undeva, asa arata „ca a citit ceva”, nu exista nimic original – deci de ce sa ne mai chinuim, si, bineinteles, trebuie sa scriem corect romaneste.

    Ce altceva sa creada candidatul obisnuit din asta? ASTA ati spus. O sa faca si el la fel, nu?

    Nu lucrarea Mihaelei o sa genereze sute de lucrari copiate din carti sau filme la anul, ci argumentele dumneavoastra.

    Si sa nu imi explicati cum nu suportati plagiatul sau cum in facultate se face treaba, sunt convins de asta (fara ironie spus). Dar nu asta e discutia. Discutia e ca argumentele dvs. catre aceasta minunata „reteta” conduc. Punct cu punct.

  • George Hari

    La examen, ironia ajută la creşterea punctajului, ea arată inteligenţă şi stăpînirea limbii materne, lucru care, pentru români, este un deziderat.

    În viaţă, ironia ajută la stimularea gîndirii creative, la motivare, la exprimarea inteligenţei în cel mai simplu mod posibil de către fiinţa umană.

    Vacanţă frumoasă şi să ne vedem cu bine la următorul scandal! Burta pe carte, pînă atunci :-)