Jos transmisiunea în direct! Sus dezbaterea live cu toţi candidaţii! 8


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Transmisiunea în direct, esenţa televiziunii. Dar nu în campania electorală. Nu mă interesează live-uri cu cei care candidează la preşedinţie decît dacă este vorba despre o dezbatere comună. Directurile de la mitinguri electorale sunt umplutură şi implică unele costuri de producţie mari, fără a fi eficiente din punct de vedere informativ.

Au fost zile cînd Realitatea TV şi Antena 3 se întreceau în a transmite în direct mitinguri electorale şi conferinţe de presă ale candidaţilor.

Eu sunt un alegător nehotărît

Live-urile astea mă împiedică să mă informez obiectiv. Pe de altă parte, vreau să-i aud şi pe alţi candidaţi decît omniprezenţii Băsescu, Geoană, Antonescu, Oprescu. Mă interesează ce-mi poate oferi Kelemen Hunor, cîtă ecologie e în mintea lui Remus Cernea şi cine sunt Potîrcă şi Iane sau ceilalţi de pe lista Biroului Electoral Central (http://www.bec2009p.ro/candidati.html). Numai pe Becali îl cunosc bine şi nu mai vreau neapărat să-l aud, îi ştiu setul de fraze limitate pe care le plimbă în România, la Parlamentul European şi pe stadion. Dar ar fi amuzantă prezenţa lui la o dezbatere comună în direct.

Am unele reţineri faţă de directuri.

5 motive pentru care nu-mi place live-ul în campanie

  1. Candidatul are un discurs de ţinut, adeseori plictisitor. Fiecare candidat are ritmul lui, nu-mi spune nimic prin acea încrengătură de cuvinte şi nu pot şti cînd va ajunge să vorbească despre platforma electorală şi despre schimbările pe care le va face el dacă va fi ales. În plus, voi găsi discursul integral pe site-ul candidatului.
  2. La mitinguri, publicul este fidel candidatului. Mă impresionează aprecierile la adresa unor fraze cheie din discurs, manifestate prin aplauze, scandări şi mişcarea pancartelor, dar ştiu că este o parte regie şi o parte activitate remunerată.
  3. Timp de emisie pierdut. În acel spaţiu de emisie, aş vrea să văd montaje din campanie, „cartoane” cu punctele cele mai importante din platformele candidaţilor, frumos numerotate, păreri pro şi contra candidatului din partea liderilor de opinie.
  4. Costuri de producţie nejustificate. Decît să trimiţi carul de reportaj acolo, cu oameni care să asigure imaginea şi sunetul, nu mai bine trimiţi un reporter şi un cameraman care să ia imagini pe baza cărora fac un frumos montaj numai bun de dat la ştirile de seară?
  5. Conferinţele de presă sunt cu atît mai nejustificate. Sunt evenimente pentru presă, nu pentru telespectatori. De fapt nici măcar evenimente, ci un mod de transmitere a unor informaţii unui grup mare de jurnalişti. Nu vreau conferinţa de presă în direct, pentru că acel candidat va ţine un discurs neinteresant ca valoare informaţional, dar manipulatoriu pentru public. N-am aflat nimic nou din conferinţele de presă live ale candidaţilor.

Singura transmisie live justificată ar fi dacă toţi candidaţii (sau mă rog, cei care au şanse reale) ar fi de acord să participe la o dezbatere în studio. Fără public susţinător, fără circ şi tamtam. Doar candidaţii la o masă, fără consilieri care le sufle în ureche, fără foi scrise în faţă, fără prompter. Şi un moderator sau doi. Vreau ideile lor, vreau să fie puse aceleaşi întrebări tuturor, vreau să fiu fermecat de unul dintre ei, vreau să nu mai fiu nehotărît şi să mă duc cu inima cît de cît împăcată la vot. Ce candidat se bagă la treaba asta?

Dacă nu se poate asta, nu-mi mai daţi, dragi televiziuni, transmisiuni în direct de la mitinguri şi conferinţe de presă. Daţi mai bine Tom şi Jerry!

Citeşte acest articol şi comentariile cititorilor la Hotnews


Articol din seria Media în campanie 2009, un proiect al fundaţiei Konrad Adenauer Stiftung în colaborare cu site-ul Hotnews.ro şi cu Centrul pentru Jurnalism Independent


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

8 gânduri despre “Jos transmisiunea în direct! Sus dezbaterea live cu toţi candidaţii!

  • Yoda

    Nu se va întîmpla asta. Sunt vînzări anterioare în spate şi afaceri ale fraţilor cu armament. Şi unde, la ce televiziune? Poate doar la B 1 TV, la Naşul sclav al moderatorilor de emisiuni TV

  • Viq

    Eşti forţat-interesant, George.
    Eşti un exemplar rar.

    Am mai întâlnit fracturi de raţionament, dar unul terci nu e chiar pe toate drumurile.

    George, pe scurt (pe „foarte scurt”) că ce ai conceput aici nici nu merită mai mult de 2 minute (poate nici alea !) :
    – Activităţile sociale, cu tentă relaţională interumană, sunt cu atât mai aproape de realitate cu cât sunt mai „pe viu”; respectiv „live”.
    – Minciuna, manipularea, falsul…şamd, sunt cu atât mai uşor de implementat cu cât materialul este mai mult prelucrat înainte de vizionare;

    Nu intru în detalii pentru că, aşa cum am zis – nu merită timpul. Şi nici nu am convingerea că ai putea înţelege despre ce vorbesc.

    Apreciez însă, sincer, că eşti un alegător nehotărât.

    Rămâi aşa.
    E mult mai bine decât (Doamne feri’ !!) să te hotărăşti uitându-te la poze.

    Toate cele bune.

  • Adela

    @Viq Slab mobilat la mansarda mai esti… E intr-adevar foarte informativ sa vezi un bou recitand un discurs si o armata de urangutani aplaudand, indiferent daca ala doar behaie sau chiar spune ceva. Mai bine iti foloseai cele 2 minute sa iti odihnesti mintea, ca e scurtcircuitata rau… Spre deosebire de tine, George intelege care-i treaba cu jurnalismul. A monta un material nu inseamna a minti sau a manipula, ci a pastra doar lucrurile relevante, cu valoare reala de informare. Nu tot rahatul vandut de candidati in mijlocul pietei Victoriei aplaudacilor…

  • George Hari

    Sorin, şi eu ziceam ca tine pînă acum ceva timp. Dar dacă voi putea merge la o secţie de vot unde pot vota şi cei care n-au casă în Bucureşti, voi merge. În fond, pentru Băsescu am stat atunci la coadă în gară vreo 6 ore, mai pot face un efort pentru un candidat şi anul ăsta. Dar va fi chiar ultimul efort.

    Yoda, eu propun să fie la o televiziune online. Sau la Hotnews, au posibilitatea de a transmite video live. Nu contează, poate să fie şi la Discovery.

    Adela, îţi mulţumesc că ai acordat atenţie textului.