Titlurile online după dezbaterea clujeană 2


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 6 min)

Mă aşteptam la o avalanşă de articole, analize, comentarii, după dezbaterea celor doi candidaţi la preşedinţia României. Lupta mediatică s-a dus pe frontul televiziunii. A fost linişte în presa online, dar ceva-ceva tot s-a scris ieri, imediat după discuţia transmisă în direct de la Cluj-Napoca.

Poate ar fi util să consultaţi mai întîi mica analiză pe care am făcut-o pe textul dezbaterii, care ar putea sugera cîteva concluzii despre cine a stat mai bine în confruntare.

Am tot căutat prin cîteva publicaţii online titluri de ieri. Titlul este esenţa, el ar trebui să-l ajute pe cititor să se descurce în marea de informaţii dintr-o pagină Web.

Titluri din presa online din 14 noiembrie

Evenimentul zilei a preferat un titlu care reproduce un citat din Crin Antonescu: Votaţi-mă, domnule Băsescu. Este un titlu de impact, care-l face pe cititor să citească articolul, chiar dacă nu a văzut dezbaterea în direct.

Cotidianul acordă atenţie subiectului „femei” din dezbatere. Se face referire la „Parfum de femeie”, filmul invocat de Antonescu, dar acest titlu cinematografic este scos din context şi se ajunge la un enunţ care ne duce cu gîndul la sezonul de rut la animale: Parfumul de femeie i-a înfierbîntat pe candidaţii PDL şi PNL la dezbaterea de la Cluj. Noroc că vine şi subtitlul care mai atenuează din conotaţia sexuală din titlu, dar ne lasă în ceaţă prin expresia „succes facil”: Băsescu, acuzat de Antonescu că a promovat femeia cu succes facil. Un alt articol din Cotidianul online vine cu informaţii ceva mai la obiect – Crin a învăţat lecţia de „preşedinte-jucător”. De data aceasta, sintagma „preşedinte jucător” este preluată de la alegerile din 2004, cînd Băsescu şi-a exprimat intenţia de a se implica foarte mult în viaţa ţării, pe perioada mandatului său.

Hotnews este una dintre singurele publicaţii care acordă atenţie unui fapt grav: lui Remus Cernea, un alt candidat la preşedinţie, i s-a interzis participarea la dezbatere – Culisele duelului de la Cluj: Basescu -Antonescu s-a jucat cu casa inchisa, Remus Cernea a fost incuiat afara. Hotnews vede deci confruntarea ca pe un meci, idee folosită şi de alte publicaţii şi posturi de televiziune. Cine a învins? Crin Antonescu are deja un rezultat, potrivit unui alt titlu din Hotnews: Corespondenta din Iasi. Crin Antonescu: „In aceasta seara am inregistrat prima victorie in fata lui Traian Basescu, la Cluj„. Al treilea articol post-dezbatere de pe site-ul Hotnews vede confruntarea ca pe un meci de box în care unele reguli au fost încălcate: Weekend de campanie. Mircea Geoana a rescris legenda Mesterului Manole si a construit un pod peste Dunare, Crin Antonescu si Traian Basescu si-au impartit palme electorale la Cluj iar Oprescu a spus bancuri cu oglinzi fermecate.

Ziua are două articole ieri, după dezbatere. Titlul primului articol se referă la atacurile privind viaţa privată a candidaţilor: Traian Băsescu foloseşte drama din familia Antonescu ca armă electorală. Cel de-al doilea este destul de colorat şi foloseşte un citat din Crin Antonescu: LIVE Confruntare Antonescu-Basescu: „Daca ne referim la prostitutie, domnule Basescu, putem vorbi de plata cu ora, dar in cazul profesorilor nu”.

Realitatea.net a spart dezbaterea în mai multe ştiri, unele dintre ele cu video. Rămîne legendară comparaţia dintre confruntarea televizată şi showbiz a lui Cristian Tudor Popescu din titlul Asta a fost o confruntare între doi rapperi care s-au făcut din vorbe. Titlurile sunt destul de echilibrate pentru materiale care reflectă întîlnirea dintre doi candidaţi cu personalitate. Cu riscul de a da un titlu lung, Realitatea ţine să aibă ambele puncte de vedere în enunţ: Antonescu: Nu mai aveţi flotă să plecaţi pe mare; Băsescu-E abordarea securiştilor de după Revoluţie. Un alt exemplu: Antonescu: Femeile din România nu sunt doar păsărici, ţigănci împuţite; Băsescu – Aţi jignit femeile!

La Antena 3, mi-a atras atenţia un titlu care, deşi conţine o platitudine, este un extras din mesajul lui Băsescu către clujeni: Prima dezbatere Antonescu – Băsescu: Este necesară reformarea statului (VIDEO).

Adevărul nu scrie despre politică şi cu atît mai puţin se ocupă de asta sîmbăta, iar la Jurnalul naţional a fost linişte ieri. Nici Ştirile ProTV nu conţine vreo referire ieri la dezbaterea care tocmai se terminase.

Concluzie

Slăbuţ. Puţine articole în presa online de ieri referitoare la acel moment istoric – prima confruntare în direct dintre cei doi candidaţi. Titlurile au folosit citate, glumiţe, unele au încercat să şocheze sau pur şi simplu să atragă cititorul. Dar în weekend e greu să scrii creativ.

Citeşte acest articol şi comentariile cititorilor la Hotnews


Articol din seria Media în campanie 2009, un proiect al fundaţiei Konrad Adenauer Stiftung în colaborare cu site-ul Hotnews.ro şi cu Centrul pentru Jurnalism Independent


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 gânduri despre “Titlurile online după dezbaterea clujeană

  • Paul-Sorin Tiţa

    Mai au timp să scrie ceva mai coerent pentru ediţia tipărită de luni (mai puţin Ziua, parcă). Oricum ecourile întâlnirii sunt departe de a fi încetat, cu atât mai mult cu cât nu m-ar mira să fie singura confruntare înainte de turul 2.