Dezbaterea finală dintre Geoană şi Băsescu: mică analiză televizuală 13


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 8 min)

dezb_geoana_baselu

La nivel televizual, dezbaterea din această seară dintre cei doi candidaţi la preşedinţie a fost la fel de dezechilibrată ca şi în restul campaniei. Am stat cu un ochi la televizor, avînd activată opţiunea Picture in Picture , pe posturile Realitatea TV şi Antena 3 şi cu un alt ochi la laptop, unde mi-am notat cîteva observaţii privind mişcările camerelor, alegerea cadrelor, manipularea prin imaginea în direct.

  • Dacă la Realitatea TV transmisiunea a purtat numele „Confruntarea finală”, la Antena 3 a fost preferat titlul „Marea confruntare”, ambele denumiri conţinînd cuvîntul războinic „confruntare”.
  • Realitatea TV a avut unele probleme cu claritatea imaginii la începutul dezbaterii, pe cînd la Antena 3 imaginea a fost clară încă de la startul emisiunii.
  • Antena 3 a avut în platou în jur de 7 camere de filmat. Realitatea TV s-a arătat ceva mai săracă în aparatură, eu am identificat vreo 5 camere. Ambele televiziuni au folosit camere pe macarale.
  • În majoritatea timpului acordat transmisiunii în direct, Realitatea TV a împărţit în două ecranul, menţinînd cîte un candidat în prim-plan în fiecare dintre cele două jumătăţi. Antena 3 nu a folosit deloc această tehnică, dar a avut momente în care planurile cu fiecare dintre candidaţi au fost alternate foarte rapid.
  • La fel de rapid a schimbat burtierele (casetele cu text din partea de jos a ecranului) Realitatea TV, în timp ce Antena 3 a preferat să menţină foarte mult timp acelaşi text. Burtierele de la ambele canale de televiziune au conţinut citate din cei doi candidaţi.
  • Citatele alese de Antena 3 pentru burtiere au fost cu preponderenţă cele ale lui Geoană şi au conţinut declaraţii proactive. Exemple:

– „A avea o relaţie corectă cu primul-ministru reprezintă un crez de bună funcţionare”
– „Principala mea obligaţie e să-i unesc pe români”
– „Vom demara o amplă reformă constituţională în România”
– „Avem nevoie de un sistem energetic reformat şi eficient”

Antena 3 a ales un tip de citate din Băsescu ceva mai rezervate şi neutre. Exemple:
– „Parlamentul nu trebui să mai fie un loc al privilegiaţilor”
– „Gazele ruseşti s-au ieftinit anul acesta cu aproape 30%”

  • Realitatea TV a mizat pe citate care să iasă în evidenţă, la limita dintre informaţie şi derizoriu. Exemple din Geoană:

– „În ritmul acesta o veţi propune pe Elena Udrea premier”
– „Niciodată nu aţi vorbit de locuri de muncă, doar de privilegii”
– „Relaţia cu Vîntu v-aţi stricat-o din cauza Poştei”

Exemple din Băsescu:
– „Preşedintele nu trebuie să fie la Cotroceni în vacanţă”
– „Un preşedinte nu se lasă antrenat în jocurile partidelor”

  • Au fost puţine citate comune la cele două televiziuni, unul dintre ele fiind cel despre parlamentul care trebuie reformat.
  • Imaginea de la Realitatea TV a fost destul de proastă pentru o transmisiune de asemenea importanţă. Dacă în prima parte culorile au fost puternice şi contrastul ridicat, în a doua parte imaginea s-a estompat şi claritatea a avut de suferit. Antena 3 a menţinut acelaşi nivel bun al imaginii televizate, dar culorile au fost ceva mai desaturate.
  • Nu mă aşteptam ca Robert Turcescu să fie ignorat de regizorii de emisie de la Antena 3. Practic, singura scenă în care el a apărut în imagine a fost cea în care le-a oferit candidaţilor cutiile cu cele două biblii. Evident, Realitatea TV l-a surprins pe Turcescu în planuri diverse, dar mai ales în planuri americane (de la genunchi în sus) şi generale (peisaj).
  • Antena 3 i-a favorizat în imaginile sale pe susţinătorii lui Geoană, prin prim-planuri şi planuri generale de grup. Atunci cînd a oferit imagini cu susţinătorii lui Băsescu sau cu Băsescu, a ales gros-planuri, adică planuri indicate pentru a evidenţia emoţii, defecte fizice, transpiraţia, privirea etc. Realitatea TV a variat planurile, dar i-a ilustrat pe susţinătorii lui Băsescu prin planuri generale, fără a insista pe gros-planurile obişnuite în alte dezbateri din studiourile acestui post. Antena 3 a folosit, în cazul lui Geoană şi al susţinătorilor săi, un plan destul de rar în dezbaterile televizate – contraplonjeul. În această situaţie, camera se află jos şi personajul pare mai înalt şi mai impunător. În funcţie de unghiul camerei, senzaţia de putere poate fi mai slabă sau mai accentuată.
  • Macaralele postului Realitatea TV au avut mai ales rolul de a trece prin cadrele oferite de macaralele celor de la Antena 3. Cînd postul lui Voiculescu pornea macaraua, Realitatea intra cu macaraua proprie în cadrul primului post, obstrucţionînd imaginea şi forţîndu-i pe operatorii de la Antena 3 să abandoneze mişcarea.
  • Am remarcat faptul că, la Antena 3, prim-planurile cu susţinătorii lui Băsescu au fost oferite telespectatorilor mai ales cînd personajele erau în situaţii „deosebite”, dar nici susţinătorii lui Geoană nu au fost ignoraţi. Astfel, am observat că Elena Băsescu s-a jucat foarte mult cu telefonul, că Ioana Băsescu a tastat la un telefon în timp ce-l ţinea în mînă pe un altul, că cele două fiice s-au ţinut de mîini de mai multe ori pe parcursul show-ului, că Dorel Vişan şi Cristian Diaconescu au aţipit pe ici-colo, că Dinescu părea nerăbdător să treacă timpul mai repede şi se tot uita la ceasul telefonului mobil ş.a.m.d.
  • Plonjeele (camera plasată deasupra personajului) celor de la Antena 3 au scos în evidenţă de mai multe ori chelia strălucitoare a lui Băsescu şi pe unele dintre cele ale susţinătorilor lui, dar şi alte defecte ale coafurilor oamenilor din staff-ul preşedintelui.

Deşi nici una dintre cele două televiziuni nu a folosit planuri ieşite din comun, Antena 3 a ţinut să manipuleze prin selecţia de planuri şi insistenţa pe detalii care să-i pună pe Băsescu şi pe susţinătorii lui într-o lumină nefavorabilă. Ignorarea planurilor cu moderatorul, mai ales atunci cînd acesta vorbea şi li se adresa candidaţilor, este o gravă abatere de la profesionalism în televiziune.

Realitatea TV a părut că doreşte să fie un post echilibrat şi n-am observat derapaje semnificative la nivelul imaginii.

Un lucru este clar: ambele posturi au auzit de celebra dezbatere televizată dintre Nixon şi Kennedy, cînd s-a spus că Nixon a pierdut pentru că a refuzat să fie machiat înainte de a intra în direct.

Citeşte acest articol şi comentariile cititorilor la Hotnews


Articol din seria Media în campanie 2009, un proiect al fundaţiei Konrad Adenauer Stiftung în colaborare cu site-ul Hotnews.ro şi cu Centrul pentru Jurnalism Independent


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

13 gânduri despre “Dezbaterea finală dintre Geoană şi Băsescu: mică analiză televizuală

  • newdada

    Geoana nu a fost demn de „confruntare”. Basescu l-a „avut” la greu …

    Cum naiba a ajuns Geoana in turul 2? Chiar atat de varza sunt politicienii romani?

  • DL

    Da… interesante au fost si celelalte televiziuni, adica imaginea transmisa de ele.
    Si mai interesante, votarile de la B1 si de la A3… foarte stranii diferentele…
    Pe ansamblu, mi s-a parut, ca meserie, ca se vede ca se fac pe genunchi cei care sunt la butoane. Nici o unitate, sarituri peste axa cit cuprinde, circu` Krutzki la patrat; nici o legatura intre ce e in imagine si timpul cit e lasat cadrul, si tot asa. Dar nu am facut o analiza amanuntita… oricum ramin cu gustul de cineclub ceva mai evoluat, nu de meserie de meserie.

  • S0B0

    din punct de vedere al imaginii, analiza este prea pretentioasa. ar fi valabila in america. la noi, echipele care fac transmisiile sunt pline de neprofesionisti, asa ca ar fi imposibil sa realizezi o manipulare ca la carte. crede-ma, stiu ce vorbesc. de exemplu, ambele televiziuni au avut cel putin un om la o camera importanta care filma ca la nunta.

  • Vasile

    Lipseste din analiza TVR1. Mie mi s-a parut, adica mi-a fost foarte clar, ca in mare parte transmisiunile Realitatea si TVR1 au fost identice, adica s-au folosit aceleasi camere.

  • Alina

    Pentru A3 ar mai intra la senzaţia de manipulare şi televotingul ăla care nu s-a schimbat mai deloc în timpul dezbaterii. În acelaşi timp, la televotingul de pe B1 procentele erau fix invers. :)

  • cobra

    Ce-am observat eu (ca novice) la Realitatea: Băsescu a fost filmat de mai multe ori din spate (nu şi Geoană) din poziţii care îl dezavantajau. De asemenea, a fost filmat de câteva ori din faţă în condiţiile în care camera se depărta şi înălţa. Mi-a dat impresia că vroia să-l facă mai mic decât era, să-l minimizeze, nu ştiu cum să zic mai bine. Dar, asta era senzaţia pe care am avut-o.