Nu te naşti cu neticheta pe frunte, ci o înveţi în şcoală 1


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Fratele meu zicea că face churching cînd mergea de Paşti la biserică şi apoi la club. Eu am făcut azi debating, cred.

Dimineaţa plus puţin din după-amiază am participat la o masă rotundă dreptunghiulară la CJI, la evenimentul Bune practici în comunicarea pe Internetul românesc. Un exemplu de dezbatere unde, dacă dacă inviţi mulţi oameni cunoscuţi şi importanţi, te aştepţi să dureze mai mult decît ai programat.

Costin a făcut o sinteză destul de exactă a celor discutate şi mai există un mic text chiar pe site la CJI. Mi-am mai notat şi eu una-alta şi am filmat pentru posterioritate (vezi mai jos).

Observaţii personale:

– Mă bucur că mulţi vorbitori sunt de acord că trebuie să ducem Internetul în zona educaţiei. În urma proiectului, s-a constatat că mulţi tineri nu ştiu să facă diferenţa dintre corect şi incorect, etic şi neetic, legal şi ilegal, pe Internet. În ceea ce mă priveşte, îi tot bat la cap pe studenţi la cursul de Internet despre netichetă, viaţa privată online, comunităţi virtuale etc. Temele sunt reluate mai cu foc la cursul de Cyberculture la masterat.

Ioana Avădani a iniţiat ideea de a crea un curriculum pe domeniu, care să fie prezentat Ministerul Educaţiei. Cute, dar nu cred că ţine, trebuie să rezolvăm mai întîi cursurile de info din liceu, unde se arde gazul pe CS sau se învaţă C şi DC, ambele plus plus.

– Îmi plăcea cum tot dădea Bobby Voicu acolo cu gramatica mesajelor electronice. Dar chiar şi el e de acord că pe IM poţi face unele „licenţe poetice”. Cît despre spam, perfect de acord că poţi fi dur cu unii care te tot sîcîie online, dar poţi rămîne prieteni cu ei offline. Dar, Bobby, să-i dai ban surorii tale?!

– Poate mi s-a părut mie, dar acea autoreglementare de care se vorbeşte în domeniul online ar trebui să fie chiar autoreglementare, nu impunerea unui cod intern. Autocenzura poate funcţiona cu succes şi pe blog şi pe site-ul oficial al firmei, bunul-simţ poate fi digitizat, limba română corectă merge şi fără diacritice.

A rămas că ne mai întîlnim să mai vorbim şi la un moment dat poate şi facem ceva. Follow-up-uri ar trebui să fie în viitor la Netiquette.ro. Iată micile citate video de care ziceam:

Ioana Avădani şi Bogdan Manolea

[flashvideo filename=video/avadani_manolea.flv /]

Bogdan Manolea singur

[flashvideo filename=video/manolea.flv /]
[flashvideo filename=video/manolea2.flv /]

Bobby Voicu, cel mai mişto tip din România

[flashvideo filename=video/boby_voicu.flv /]

Cătălin Tolontan

[flashvideo filename=video/tolontan.flv /]
[flashvideo filename=video/tolontan2.flv /]

ACTUALIZARE: Bogdan a scris despre eveniment.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.