Twitter – haiku pe Web 4


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Twitter devine mainstream treptat. Există de ceva timp şi în curînd toţi conectaţii vor avea conturi pe Twitter şi se vor chinui să inventeze lucruri interesante de comunicat.

Deocamdată, cosmetizarea status-urilor este o activitate importantă, pentru că nu te poţi prezenta lumii pe Twitter aşa cum eşti în realitate, unde feedback-ul este mai rapid şi mai facil decît pe blog-uri. Construirea unei noi identităţi online poate fi deci făcută acum şi cu Twitter. O şansă în plus pentru o a doua viaţă în timp ce prima este încă în desfăşurare.

Scobleizer spune că Twitter e bun pentru că te învaţă să asculţi. Mai spune că e important să urmăreşti mulţi oameni, nu să fii urmărit de mulţi. Pentru că aşa prinzi ponturi, afli subiecte noi pentru articole, apuci un job bun etc.

În România, serviciul este acum descoperit, dar unealta este deja folosită de politicieni sau de staff-ul lor (vezi Băsescu). Există pionieri care încearcă variante autohtone. Cirip.ro este primul site cu utilităţi foarte asemănătoare cu Twitter.

Se construieşte treptat un cod de comportare specific. Se pare că nu este permis să ataci persoane pe Twitter, deşi îi poţi critica într-un mod constructiv. Există unele cerinţe de ordin tehnic, cum ar fi să începi adresarea cu @utilizator cînd vrei să răspunzi cuiva.

Unii nu înţeleg că nu poate exista spam pe Twitter. Dacă ai intrat în reţea, îţi asumi riscul de a fi bombardat cu mesaje, status-uri şi alerte prin SMS. Dacă nu mai vrei, încetezi să urmăreşti persoanele prolifice.

Twitter şi Cirip pot avea o mulţime de utilizări. Cirip a făcut o listă cu 10 moduri în care pot fi folosite serviciile. Pe blog-ul Timsoft se discută destul de des despre cum să folosim Twitter. Există widget-uri, plug-in-uri, servicii de căutare

Probabil peste vreun an Twitter va ieşi din modă şi alte unelte de tip microblogging îi vor lua locul. Pentru că suntem copiii erei digitale şi ne plictisim repede de orice jucărie.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 gânduri despre “Twitter – haiku pe Web

  • George Hari

    Ba mi se pare, dar ăsta e numai un mod de a folosi serviciile de tip Twitter. Sau un utilizator le poate folosi NUMAI pentru asta, pe cînd alţii vor găsi utilizări profesionale, informative.

    Am zis de jucării pentru că aşa mă simt şi eu cînd descopăr un site sau o aplicaţie. Şi mă cam ţin din treburile “serioase”.

  • George Hari

    Zvonuri apar şi analiştii se nasc pe măsură ce apar servicii noi online. Microblogging-ul este cel mai nou val în comunităţi online şi este normal ca mulţi să fie sceptici în legătură cu Twitter. Vei fi mirat însă să constaţi că unii dintre aceştia vor adopta uneltele de microblogging. Pentru că nu putem trăi singuri nici online, avem nevoie să ne simţim incluşi prin uneltele online comune.