Salut, sunt român şi cumpăr software 10


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Am observat că studenţii de pe la cursurile mele mai consideră ciudată ideea de a cumpăra aplicaţii şi servicii online pentru care unii au lucrat ore multe. Ba mai mult, unii tineri încă dispreţuiesc oamenii care “nu sunt în stare” să crăckuiască una şi alta.

Am şi eu raţia mea de filme şi muzică piratate acasă. Dar am sistemul de operare legal şi majoritatea programelor din calculator sunt luate “pe bune”.

În ultimii doi ani mai ales, am tot cumpărat diverse lucruri şi nu am regretat în nici unul dintre cazuri:

HOSTING. Adică găzduirea site-urilor. Nu mi-a plăcut ideea de a ţine site-urile gratuit pe nu ştiu ce servere ale cunoştinţelor, prietenilor sau ale firmelor care vor un banner pe unul dintre ele. Ideea mea e că, dacă plăteşti, poţi avea pretenţii. Plus că te poţi plînge cînd ai probleme, ceea ce e vital pentru români.

YAHOO MAIL PLUS. Ei bine da, am dat bani să am cont premium la Yahoo (Bobby, eşti mîndru, sper!). Şi de atunci nu se întîmplă să se mai piardă în neant vreun mesaj de-ale mele, mesajele mele ajung rapid la destinaţie (spre deosebire de conturile gratuite), mi se răspunde frumos cînd le spun să nu-mi mai trimită e-mail-uri de la anumite IP-uri şi spam-ul e aproape zero. A, ca să nu mai pomenesc de conturile de unică folosinţă, mare invenţie! Şi IMAP POP3 şi fişiere ataşate mai mari.

ANIMOTO. Pe site-ul Animoto.com pot face clipuri video din poze şi muzică (aceasta din colecţia lor sau de pe calculatorul tău). În varianta gratuită, clipurile sunt de maximum 30 de secunde, dar în cea premium pot fi de cîteva minute. Ieftin, pentru ce oferă acest serviciu.

NORTON 2009. Anul trecut, cînd s-a lansat în România oficial Norton, am primit un kit de instalare pentru Norton 2008. Mi-am prelungit abonamentul pe bani săptămîna trecută, deci pe mine m-au convins că e cel mai bun antivirus combinat cu anti-phishing şi anti ce mai vreţi.

KBLANCE. Sistemul de FAQ de la Etajul 6 poate fi adaptat şi la alte lucruri pe care le faci online. Este mult mai flexibil şi mai bun decît orice soluţie gratuită pe care am găsit-o.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

10 gânduri despre “Salut, sunt român şi cumpăr software

 • Cristi

  S eu am cont Yahoo! plus, dar cred ca voi migra pe Gmail pentru ca pur si simplu sistemul de cautare mail-uri nu mai da randamentul de pana acum cateva saptamani. Caut dupa un anumit cuvant si nu-mi ofera nici un rezultat desi sunt zeci de mail-uri ce ar trebui afisate… si e frustrant!

 • krossfire

  Sistemul de operare e legal, hosting + domeniu cumparate, Avira Premium e castigat dupa ani de folosire Avira Classic si mai am cateva softuri legale primite la diverse produse + o prelungire de licenta pentru Ableton Live cumparata de un amic si daruita.

  Gmail all the way, Yahoo-ul e un fel de spam collector pentru mine si nu simt nevoia sa trec pe plus, chiar daca sunt ”amenintat” cu o viziune ”advertisment free” si cu un filtru mai bun de spam.

 • George Hari

  Chiar, cum am uitat că am scăpat de reclamele la Yahoo prin contul Plus? Krossfire, se vede treaba că ai prieteni buni şi primeşti multe cadouri.

  Apropo, e o idee bună să oferi licenţe la programe drept cadou. Eu i-am oferit lui frate-meu The Orange Box cumpărat şi cred că s-a pus praful pe el şi el joacă numai CS şi FIFA (sper că nu citeşte aici).

 • krossfire

  Nasol, The Orange Box e singurul pachet pe care as fi dat banii daca nu-l piratam la vremea lui. Stiu ca inca mai pot face asta, dar astept sa-mi schimb laptopul.

  Era oricum sa achizitonez legal Spore pentru ca aveam asteptari foarte mari legate de titlul ala. Oarecum imi pare bine ca n-am facut-o pentru ca ajunsese la 50 de euro cand am vrut eu sa fac achizitia. Nu merita, e overhyped si plictisitor.

  Am cam 7-8 titluri cumparate legal si vreo 20 de albume. Stiu, e ”lame” dar e mai mult decat majoritatea userilor romani (si da, sunt cumparate din banii mei si din respect pentru artisti\producatori).

 • George Hari

  Nu cred că e lame, cred că e normal. Şi mie mi-ar plăcea să văd cum îmi cresc veniturile pentru că lumea cumpără produsele la crearea cărora am contribuit. Cred că Orange Box-ul a fost abandonat pentru că şi el are diverse sisteme de protecţie offline şi online.

 • victor

  Ei iata ca citesc si eu aici si sunt dator cu niste explicatii :)
  Am abandonat(temporar)Orange Box pentru ca:
  -atunci cand l-am instalat nu aveam legatura la internet si nu a mers fara sa-l inregistrez online (cu toate ca Portal, de ex, se joaca offline)
  -dupa ce mi-am instalat net l-am activat dar cand am inceput sa ma joc (offline) se contecta singur la internet, mi se dechideau ferestre de browser, ma duceau la diverse site-uri, fara ca eu sa vreau asta si fara sa pot sa dezactivez optiunea asta.
  – se poate juca numai cu DVD-ul in calculator, desi ai jocul instalat. E agasant sa auzi incontinuu “zbarnaiala” dvd-ului si se incetineste foarte mult orice joc.
  – am o legatura de internet foarte buna, uneori prind viteze si de 7-8mbs in retea si 4-5mbs in exterior. Cu toate astea se intrerupe mereu cand vreau sa ma joc in retea, ceea ce nu se intampla ca CS sau Fifa 2008.
  – foloseste extrem de mult RAM cu toate ca grafica nu solicita chiar atatea resurse.
  – nu am cea mai performanta placa video si cel mai performant procesor si nu ma pot bucura de toate “artificiile” jocurilor de pe DVD.
  – sunt fan inrait FIFA si CS asa ca Orange Box e pe locul 2 :)

 • Dorin

  Eu am cumpărat foarte multă muzică (şi acum pentru 80% din cazuri îmi pare rău). Am cumpărat foarte multe jocuri şi acum nu prea am vreme. Jocurile pe care le joc intens (GuildWars) le am cumpărate. Iar jocurile pe care le-am jucat cu plăcere (CIV 2, CIV IV, Doom3, Quake 1-2-3, Warcraft-urile şi Starcraft-urile) şi pe alea le-am cumpărat.
  Sistemele de operare, chiar dacă eram într-o perioadă de Huo Windows!, le-am cumpărat. Am cumpărat şi Alcohol 52% că atît am nevoie, şi mă gîndesc să cumpăr şi Avast!-ul că îmi place mult de tot. :)
  Sunt oarecum mîndru de mine că nu m-am zgîrcit la lucrurile care îmi plac :)