Să se dea teste de gramatică în toate redacțiile, să ajungă la toată lumea!


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Trăsuri trase de cai neîngrijiţi trec pe înserat pe străzile staţiunii, iar vizitii îşi cheamă muşterii sunând dintr-un clopoţel.

E ceva în neregulă cu fraza de mai sus preluată din site-ul de azi al unui mare ziar? Citiți mai rar și veți constata că lipsesc doi de ”i” în două locuri diferite. Am constatat că tinzi să greșești mai mult cînd ai un text mai mic de scris.

Poate că știm noi să vorbim cît să ne înțelegem, dar un jurnalist se presupune că are și ceva artă în scriitura sa. Articulînd hotărît un substantiv, poți exprima altceva decît dacă e el e articulat nehotărît. Mai iese o ironie, îți creezi un stil, te mai citește lumea.

De aia zic să fie teste de gramatică și cultură generală încă de la admitere. La FJSC, s-a reintrodus testul la limba română și tare aș vrea să văd la anul cum revine și cel de cultură generală (”Cine a proiectat podul Anghel Saligny?”). Testele să fie periodice în redacții, pentru că are balta pește și nu e nevoie de mulți oameni pentru a face ceva prost, ci de foarte puțini.

În liceu, mă tot bătea la cap un prof cu un citat din Caragiale: ”Un gazetar bun are nevoie de cinste și gramatică”. Cînd a aflat că dau la Jurnalism, a început să insiste cu citatul. Văd că și unii tineri cred în zicala asta.

Legitimație de presă națională? Da, dar pe baza unui test de gramatică. Pentru că mi-e greu să cred că unul care nu știe bine limba maternă va fi un jurnalist bun.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.