Hai la lupta cea mare, cu Twitter la votare! 3


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

pune_mina_fund

Twitter. Ultima frontieră a campaniei electorale. Acestea sunt poveştile Twitter-ului (definiţie) în materie de propagandă, campanie şi militantism. Misiunea lui: mobilizarea oamenilor la vot, persuadarea alegătorilor, manipularea, atingerea unor culmi de activism politic nemaivăzute în România, dar mult bătute în SUA.

În ultimele săptămîni, Twitter a cunoscut o avalanşă de comentarii despre candidaţi, preferinţe de vot, mişcările acestora în mass-media, dar şi iniţiative ale unor partide, organizaţii şi necunoscuţi, prin care au încercat să îndemne votanţii să viziteze secţiile de votare duminică.

Studii de caz

@voteaza

Contul este „un proiect non-guvernamental civic care îşi propune să promoveze mersul la vot | Twitter Democracy – campanie civică”, asta aflăm din profilul de Twitter. Am mai aflat că este vorba despre un grup de tineri.

Observaţii:

  • În profil nu este precizat nici un site cu informaţii adiţionale
  • Contul a fost creat de curînd
  • Au pînă în 100 de „followers” şi urmăresc pînă în 60 de twitterişti
  • Au pînă în 30 de mesaje publicate
  • Sunt susţinuţi printr-o campanie de bannere pe bloguri (vezi mai jos exemplu de la Paginademedia.ro)

banner_voteaza

Faptul că bannerele online poartă culorile din bannerele lui Traian Băsescu ne poate face să tragem unele concluzii. Dar nu le tragem.

@punemanavoteaza

În profilul contului este precizat un site asociat. De acolo aflăm că este o iniţiativă a organizaţiei de tineret a Partidului Naţional Liberal Argeş. Prima pagină a site-ului conţine o imagine de o calitate artistică îndoielnică, dar cu unele şanse de a îndemna la vot pe alegătorii bărbaţi.

pune_mina_tot

Observaţii:

  • Au foarte puţini „followeri”, dar urmăresc foarte multe conturi de Twitter
  • Au ceva mai multe mesaje faţă de contul anterior, aproape de 100, ceea ce demonstrează că a fost creat contul mai din timp
  • Au destul de multe retweet-uri (mesaje preluate de la alţi membri şi republicate)

Amîndouă conturile sunt active mai mult în a doua jumătate a zilei şi cei din echipe răspund cu întîrziere la întrebările celorlalţi twitterişti.

Evident, nu am luat aici în considerare conturile de Twitter ale candidaţilor, create în mod clar cu intenţia de a convinge alegătorii să voteze pentru respectivul candidat. Nu pot să nu remarc însă că Remus Cernea este cel mai activ, avînd cele mai multe mesaje publicate şi o viteză de reacţie mare la mesajele celorlalţi membri.

Presa e leneşă pe Twitter

Este puţin surprinzător că mass-media nu foloseşte Twitter şi pentru a mobiliza oamenii să iasă la vot, pentru a da sfaturi de procedură privind votul, pentru a oferi link-uri utile (de exemplu, lista secţiilor de votare pe oraşe şi cartiere).

Ziarele, posturile de radio şi de TV prezente pe Twitter se limitează la alimentarea automată a contului cu trimiteri spre articole de pe site-urile publicaţiilor şi posturilor.

Conturile presei sunt sterile, seci, un simplu vehicul pentru mesajele tradiţionale publicate în ziar sau date pe post.

O iniţiativă deosebită este cea a site-ului Ziare.com, care a creat contul @ZiarecomAlegeri cu scopul de a propaga articolele care au legătură cu alegerile din 22 noiembrie. O altă excepţie este Alegeri.tv, un site cu o experienţă de cîţiva ani, care are mesaje actualizate pe Twitter şi unele iniţiative interesante (votul online la următoarele alegeri?).

Este păcat că presa nu-şi asumă un rol mai activ online, mai ales în perioade cum este cea electorală. Mass-media ar putea învăţa de la unii membri activi de pe Twitter ce înseamnă actvismul realizat cu unelte tehnologice moderne.

Epilog

La vremuri noi, instrumente de campanie noi. Generaţiile conectate la realitatea digitală rezonează la mesajele propagate prin new media.

Cum poţi convinge un votant să se deplaseze la secţia de votare duminică, prin mesaje de maximum 140 de caractere? Cu o echipă mică dar profesionistă, cu multă documentare despre Twitter, cu un stil original, cu limba română corectă.

Chiar dacă acum Twitter este o picătură într-un ocean în ceea ce priveşte guerrilla digitală electorală, mă bucur că staff-urile se gîndesc şi la această metodă de autopromovare sau de motivare a alegătorilor.

Citeşte acest articol şi comentariile cititorilor la Hotnews


Articol din seria Media în campanie 2009, un proiect al fundaţiei Konrad Adenauer Stiftung în colaborare cu site-ul Hotnews.ro şi cu Centrul pentru Jurnalism Independent


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 gânduri despre “Hai la lupta cea mare, cu Twitter la votare!