Cum am învăţat HTML de la francezi 5


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

html

Studenţii urlă de frică azi cînd aud de HTML. Au sechele din liceu, probabil, cînd făceau site-uri pe hîrtie, în cod HTML, fără a pune mîna pe tastatură vreodată. Ştiţi cum sunt azi orele de informatică…

Ei nu-şi dau seama însă că este spre bine lor să ştie cîteva lucruri despre HTML. Sunt situaţii cînd te ajută să cunoşti nişte etichete numai bune de folosit într-un Excerpt din WordPress, într-un cîmp de formular pentru comentarii, atunci cînd nu găseşti repede icon-ul pentru o anumită formatare în vreun program de construit site-uri sau cînd vor lucra şi ei ca jurnalişti online.

Ia să vă zic cum am învăţat eu cîte ceva despre miraculosul HTML, că tot mi-am adus aminte de curînd cum am dat nas în nas cu primul supermarket la Lille.

Scena şi prologul

Era în 1996, trecusem în anul al treilea de facultate, eram la un stagiu de o lună în Franţa, la Lille, la Ecole Superieure de Journalisme. Urma să învăţăm cîteva lucruri despre multimedia – Internet, CD, audio şi video ş.a.m.d. Erau studenţi din tot felul de ţări, mai ales din Africa, dar şi din Polonia, Canada, Belgia.

Ca să nu plec din România total ignorant, am citit la biblioteca FJSC o carte care se numea parcă Multimedia pour tous (seria Pentru tonţi, dar atunci nu erau traduse cărţile tehnice, nu exista cerere). Cu ruşine recunosc că nu prea aveam unde să exersez lucrurile de care spuneau oamenii ăia în carte. La sfîrşitul cărţii, exista şi un CD cu diverse programe şi exerciţii, dar unitate de CD de unde? În facultate încă nu se băgase Internet, aşa că tot ce am putut face a fost să bag la cap, să iau notiţe şi să visez frumos.

Grupul est-europenilor

Am plecat din România cu teoria învăţată. În primele zile de curs, deja s-au format bisericuţele. Eu şi colega mai mare din facultate ne-am împrietenit cu un student din Polonia, jovial mai tot timpul (mai tîrziu am aflat că vodca poloneză avea un rol în a-l înveseli).

Proverbiala isteţime a popoarelor care suferiseră zeci de ani în comunism o fi fost de vină, dar cert e că am înţeles rapid ce ni s-a explicat şi am trecut la codare în HTML.

Am făcut tot felul de exerciţii şi am ajuns la o performanţă uimitoare: i-am convins pe organizatori să ne lase nouă, grupului de trei persoane, cheia de intrare în şcoala din Lille, ca să putem sta mai mult la calculator şi ca să venim şi în week-end. Şi aşa am ajuns noi, doi români şi un polonez, să avem cheia de la o celebră şcoală de jurnalism europeană!

Site-ul trimis prin fax

Treaba s-a complicat spre sfîrşitul cursului, cînd am fost anunţaţi că avem de făcut cîte un proiect pe echipe mici. Eu şi colega ne-am gîndit să facem primul site al facultăţii, în ideea că, la întoarcerea noastră în ţară, va exista acces la Internet. Domeniul FJSC.ro fusese cumpărat de Oscar (salutări dacă citeşti acest text!).

Cum să facem rost însă de informaţiile pentru site? Nu o să credeţi, dar procedura a fost aşa:

 • l-am sunat pe decan şi i-am spus că avem nevoie de documentaţie
 • decanul ne-a anunţat că va trimite prin fax informaţiile
 • am aşteptat cu nerăbdare la secretariatul şcolii din Lille sosirea faxului
 • am cules cele cîteva zeci de pagini şi le-am transcris pe calculator

Nu mai ţin minte cum am făcut rost de pozele profesorilor (cred că le-am adăugat mai tîrziu în România, la cursul de Internet al doamnei Drulă). Cert este că a ieşit un site atît de simplist încît mi-e ruşine să mă mai uit azi la Archive.org la el. Nu era însă vina noastră, design-ul de Web pe atunci era o noţiune vagă. Totul a fost făcut în HTML, folosind Notepad şi un browser. Nici un fel de interfaţă grafică, nici un validator. Am compus tabelele alea în HTML, celulă cu celulă, pînă ne-a durut capul.

Gata, trebuie să mă opresc aici, că mă năpădeşte nostalgia şi pisica nu suportă să vadă un bărbat plîngînd.

Sfat: învăţaţi puţin HTML, pentru că vă va ajuta în viaţă!


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 gânduri despre “Cum am învăţat HTML de la francezi

 • Anonyme

  Da, HTML este important, altfel ai nevoie de o ora, ca si mine aseara, pentru a întelege cum se introduce un meta tag in antetul unui blog :) Ceea ce poate servi, de exemplu la indexarea zisului blog. Se vede treaba ca am cam uitat performantele tehnice de la Lille … Sau, cum spunea bunica, “practica conteaza”!

 • Diana Coman

  Daca urla de frica la HTML, e grav, se cheama ca chiar n-au altminteri de ce se speria :D Dar serios, binele se pricepe cel mai bine direct pe pielea proprie – asa ca cel mai bine e direct ceva joaca/concurs de blog/sit.

 • sandy

  Site-ul facut de dv. si colega este fascinant. Pacat ca nu se vad si pozele. Mi-ar fi placut sa le vad.

  Eu am inceput sa mai “speak-uiesc” putin de CSS datorita blogului. Cand am mutat blogul pe .ro am vrut tema pe care o am, dar tema era foarte chinuita si a trebuit sa refac o coloana si sa modific multe alte lucruri ca sa arate decent si sa functioneze.

  Din pacate, la mine in liceu, la ora de info toata lumea se juca in Paint sau in Powepoint. Da, eram la uman si profii nu se chinuiau prea tare. Intr-un fel imi pare rau ca nu ma pricep sa scriu coduri html mai mult de cele de incepator …dar google stie restul :D