De ce la Operă 8


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Articolul lui Krossfire (bine scris, ca de obicei) m-a pus pe gînduri. Uneori mă întîlnesc cu prietene şi le ascult poveştile despre modă şi relaţii, deşi nu mă bag mereu în vorbă. Ceea ce mi se pare şi mai grav este că uneori merg la Operă. Oare sunt şi eu în procesul de pusificare?

Cică femeile caută astăzi bărbaţi care să nu mai aibă caracteristicile specifice tipului macho. Acum ele pot cîştiga destui bani şi fără ajutorul lor, deci nu mai simt nevoia de protecţie financiară din partea bărbaţilor, acum se pot ocupa de sentimente, caută altceva la partenerii lor. Sunt un metrosexual dacă merg la Operă uneori?

Uneori simt nevoia să merg la Operă. Nu pot spune că mă pricep 100%, dar recunosc o notă falsă cînd o aud cîntată. Mi se pare însă că e un fenomen natural. Nu sunt unul din ăia care, în timpul spectacolului, se uită exclusiv la modul în care sunt îmbrăcaţi oamenii şi nu-mi verific mailul pe telefon pe ascuns, pe sub scaun.

Dar parcă am nevoie de altceva din cînd în cînd. Îmi plac montările moderne ale creaţiilor clasice, dar îmi plac şi intrepretările tradiţionale ale operele clasice. Recunosc arii şi încerc să înţeleg povestea aceea îndepărtată închipuită de autor, admir virtuozitatea orchestrei şi mă închipui dirijor.

Opera intră în categoria lucrurilor despre care nu povestesc prea des. De teamă că nu mă pricep, de jenă să nu mi se spună că mă pusific. Dar voi merge la Operă ori de cîte ori voi simţi nevoia.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

8 gânduri despre “De ce la Operă

 • gazzaladra

  Eu vad dezbaterea de departe si îmi spun ca am noroc. Nu stiu ce este faimoasa “pusificare” (desi cred ca înteleg), dar îmi pare bine ca nu mai traiesc într-o societate care îi dispretuieste pe barbatii care au gust, care se poarta civilizat, care nu fluiera dupa femei pe strada si care nu cred ca se injosesc daca ajuta la treburile casnice. Toate acestea fara sa fie gay. Si chiar daca ar fi …
  Cât despre Opera, buffa sau nu, nu cred ca induce o atmosfera apasatoare (în orice caz, nici mai mult nici mai putin decât muzica rock sau metal …).
  Si îti doresc, George, sa continui sa mergi la Opera si sa poti povesti despre asta in jurul tau fara a suscita chicoteli sau ironii, ci mai degraba curiozitate sau, cine stie, chiar interes.

 • krossfire

  de-a dura lex: Trist e ca nici eu nu ma prind daca am scris pe bune sau la misto :)

  Ultima data cand am fost la Atheneu, au bagat masiv Wagner (care alaturi de Vivaldi, Paganini, Katchaturian si inca vreo doi face parte din ”liga metal” a compozitorilor). Ultima data cand am fost la Opera, a fost Tchaikovsky, dar cantat mult prea ”spiccato”.