Studenții text-foto-video


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Cu toate protestele lor, chiar țin să-i învăț pe studenți lucruri practice, împărtășindu-le din bruma mea de cunoștințe. La cursul+seminarul Multimedia, timp de un semestru, dna conf. Drulă, Marius Portik și cu mine îi învățăm cum să caute rapid și eficient pe Web, cum să prelucreze foto la nivel minim, cum să filmeze și să editeze video ca începători, cum să conceapă un site.

Studentul zilelor noastre

Studentul de azi ar trebui să-și cunoască instrumentele de lucru și să le folosească. Ele nu mai sunt tăblița neagră și creta sau călimara și stiloul, ci calculatorul, aparatul foto/video, site-ul Web 2.0. Cu ele lucrează în prezent, cu ele vor lucra în viitor, cu ajutorul lor își vor cîștiga existența.

Instrumentele intelectualului de azi sunt arme. Ele fac diferența dintre salariul minim pe economie și o retribuție negociată la sînge. Ele atrag atenția angajatorului, ele te ajută să supraviețuiești în noua piață a muncii. Nu știi să scrii pentru ecran? Ești pierdut! Nu știi să faci fotografii (FB), să le prelucrezi și să le publici rapid? Nasol! N-ai auzit de blog, microblogging, social media și clip viral? Păcat, stai la coadă!

Argument

Voi publica aici, în următoarele zile, cîteva clipuri video care mi-au atras atenția, dintre cele realizate de studenți ca teme. Urmăriți tag-ul montaje de pe acest blog.

Încep cu un clip pe care l-am publicat deja într-un articol despre Jeg. Este vorba despre un montaj realizat de Adelina Țucă, în care a surprins ultimele clipe ale bodegii La Jeg:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=vXYAoPT7jfo

N-am cerut decît cîteva lucruri simple:

  • o filmare decentă
  • cadre sugestive
  • o minimă coerență a poveștii video
  • un montaj primar care să scoată în evidență povestea
  • un strop de originalitate

Nu judecați aceste creații prin prisma creatorilor profesioniști din audiovizual! Au avut cam două săptămîni la dispoziție pentru a realiza această temă. Cred că este un început bun pentru ei și că trebuie să-i încurajăm. Îi voi urmări în viața profesională pe acești studenți.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.