GADGET Foto-concept cu Fujifilm X-E2


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 6 min)

Aparatul Fujifilm X-E2 de la F64 nu este pentru începători. Fotografii cu unele cunoștințe în domeniu vor fi nevoiți să citească totuși manualul. Este un mirrorless cu design plăcut, dar stufos în meniuri și destul de exigent cînd este vorba să faci fotografii în modul manual. Chiar și în modul automat, ai de setat anumiți parametri înainte de a apăsa pe declanșator.

Pasionații pot citit specificațiile complete pe site-ul producătorului. Pe scurt, are rezoluția maximă de 4896 x 3264 pixeli și formatele de imagine 1:1, 3:2 și 16:9. Poți seta ISO pe manual de la 200 la 4600 și poți fotografia cu maximum 7 cadre pe secundă în modul continuu (3 cadre pe secundă în modul cu autofocus constant). Se poate fotografia cu viteze între 30 de secunde și 1/4000 secunde.

Design și meniuri

Aparatul se ține bine în mînă, dar se simțea nevoia unei extremități drepte mai accentuate, pentru a avea siguranța că nu se va întîmpla nimic cu el atunci cînd nu ți-ai pus peste gît cureaua inclusă în pachet. Din păcate, ecranul nu este rabatabil și simți această nevoie în cazurile în care vrei să fotografiezi în plonjeu sau în contraplonjeu. De asemenea, mi s-a părut că senzorul vizorului este prea… sensibil; practic, de fiecare dată cînd treci cu un deget sau cu mîna prin dreptul lui, se anulează imaginea de pe LCD, iar aceasta revine în mai mult de o secundă.

Butoanele de pe aparat pot fi configurate diferit de modul în care sunt setate din fabrică. Asta înseamnă însă că va trebui să reînveți meniurile, să ții minte funcțiile acestor butoane. Prin exercițiu, bănuiesc că se poate învăța totul. Timpul scurt alocat testării aparatului nu mi-a permis să aplic această procedură.

Ai mult de lucru în explorarea meniului, în orice mod de fotografiere te-ai afla. Meniurile sunt organizate pe „capitole“, dar poți trece prin ele rînd pe rînd. Există un meniu rapid, accesibil prin butonul Q, dar nu poți seta de acolo mereu tot ce-ți dorești. Mi-a dat ceva bătăi de cap activarea blițului (simplul fapt că-l ridici din aparat apăsînd butonul dedicat nu-l face să și declanșeze). Blițul este extrem de delicat, pe un picior rabatabil, deci va trebui să fii atent atunci cînd îl folosești, pentru că o simplă atingere de un obiect dur l-ar putea afecta. Sigur, poți folosi un bliț extern pe hotshoe.

Experiențe plăcute

M-au surprins de la început culorile și viteza destul de mare de stocare a fotografiilor imediat după execuție. E puțin ciudat să apeși un buton suplimentar pentru a focaliza, înainte de a declanșa, dar te obișnuiești repede. La fel de greu ți se va părea la început să focalizezi cu butonul dedicat în timp ce folosești vizorul, dar ține cont de faptul că poți mișca punctul de focus apăsînd suplimentar pe rotița din partea cu LCD-ul.

[nggallery id=61]

Este util faptul că poți seta blițul în așa fel încît să ai cea mai bună lumină noaptea, mai ales cînd personajul are în spate un peisaj luminat. De cele mai multe ori însă, nu ai nevoie de bliț: un trepied și un ISO ridicat pot compensa lipsa luminii ambientale. De asemenea, joacă-te cu butonul de compensare a expunerii. Poți încerca și modul Dynamic Range, prin care aparatul face mai multe fotografii, modificînd gradual setările, după care poți alege cea mai bună fotografie.

Mi-a plăcut modul panoramic. Din cauza vremii nefavorabile, nu am putut fotografia afară în acest mod, dar în interior s-a comportat foarte bine.

Dacă nu te miști destul de repede dintr-o parte în alta pe orizontală sau dacă te miști prea încet, aparatul te va atenționa și nu va stoca pe card imaginile. De asemenea, mi s-a părut interesant modul de dublă expunere, care mi-a adus aminte de artificiile pe care le încercam pe vremea cînd îmi developam propriile fotografii pe film.

Video – pe locul doi

Fujifilm X-E2 filmează în format MOV, cu compresie h.264. Modul maximal este de 1080p, la 60 de cadre pe secundă (~38Mbps), iar cel minimal este la 720p și 30 de cadre pe secundă (~20Mbps). Din păcate, aparatul nu se descurcă foarte bine la video în condiții de luminozitate scăzută. I-am filmat pe cei doi pisoi în cada din baie, cu lumina de la oglindă aprinsă și, probabil din cauza balansului de alb constant pe culoarea căzii, imaginea a ieșit granulată puternic. De asemenea, destul de des apare efectul moiré pe imaginile filmate chiar și la luminozitate bună. Pe de altă parte, în exterior, în lumina puternică a soarelui, clipurile ies foarte bine, iar sunetul este captat stereo.

În modul video, poți stabili claritatea înainte de a apăsa Record, dar în timpul filmării aparatul va autofocaliza constant. Nu poți decît compensa expunerea în timp ce se înregistrează, cu ajutorul butonului tip dial dedicat, dar atenție la mișcarea camerei în acele momente și la zgomotul rezidual cauzat de învîrtirea butonului!

Concluzie

Aparatul Fujifilm X-E2 de la F64 este un gadget pentru inițiați și pentru cei care au timp suficient pentru a studia manualul de utilizare și tutorialele de pe net. Este un mirrorless cu un design plăcut, care parcă te îndeamnă să fotografiezi experimental, în condiții de luminozitate și decor diverse. Dacă-i vei atașa și alte obiective decît 18-55-ul din kit, este posibil să obții fotografii deosebite, clar diferite de cele captate cu un DSLR obișnuit.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.