Cum se lucrează de acasă 5


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Mihai Muşătoiu a promovat o discuţie începută de Valentin Gros, sprijinită şi de un articol propriu publicat în 2006, despre lucrul de acasă. Mă bag şi eu în discuţie, pentru că lucrez de acasă de vreo 9 ani (la unele din job-urile pe care le am).

Valentin povesteşte cum redactorii şi editorii de la Dailybusiness au fost nevoiţi să lucreze o zi de acasă, din cauza întreruperii curentului în redacţie.

Prima mea nelămurire este chiar aceasta: de ce un site nu poate funcţiona fără să existe o redacţie fizică, un birou undeva. Să ne gîndim la lucrurile practice: pînă ajunge dimineaţa la birou redactorul, se pot întîmpla zeci de lucruri, mai ales în condiţiile traficului din Bucureşti. Se pierde deci timp.

Al doilea lucru pe care nu-l înţeleg este de ce Valentin consideră că acest tip de colaborare trebuie să fie o excepţie. Munca online în echipă nu mai este un lucru ieşit din comun, mai ales că acum există zeci de servicii pe Web care facilitează acest tip de colaborare. În fond, astăzi poţi face conferinţe audio-video instant cu echipa, poţi transmite cu telefonul mobil în direct, poţi stoca fişiere pe Web, ai calendare, servicii de mesagerie sofisticate, tot ce-ţi trece prin minte.

Cred că ar trebuie profitat de toate aceste utilităţi online pentru a reduce drastic costurile de întreţinere ale unui birou în oraş şi mai ales ar trebui profitat de cunoştinţele tehnice şi mentalitatea determinată tehnologic ale tinerilor de astăzi care pot forma cu succes o redacţie a unui site.

Mihai dă cîteva sfaturi practice legate de lucrul acasă, cu care nu sunt de acord în totalitate:

– stabileste-ti un loc in casa unde lucrezi („biroul”) si lucreaza mereu acolo

– nu lucra in locuri pe care le folosesti si pentru relaxare (pat, dormitor)

– nu amesteca lucrul cu activitati casnice, dar fixeaza-ti pauze din cand in cand pentru asa ceva.

– stabileste-ti un program de lucru (intre ora X si ora Y) si respecta-l, te va ajuta sa nu ai probleme cu familia care are impresia ca tu te distrezi sau pierzi vremea si te pot intrerupe oricand, dar si sa iti respecti „indatoririle” de acasa.

În replică, sfaturile mele sunt:

Nu lucra în acelaşi loc din casă. Astfel îţi vei stabili o rutină vecină cu comoditatea şi deloc productivă. Mai ales dacă ai şi wireless în apartament, scrie într-o dimineaţă în bucătărie, în timpul verii pe balcon şi chiar în dormitor imediat după ce te trezeşti.

Îmbină lucrurile casnice cu scrisul. Cînd nu mai merge lucrul sau cînd nu mai ai idei, mergi să speli vasele gîndindu-te la subiectul tău. Gesturile mecanice de la spălat te vor ajuta să-ţi faci ordine în idei.

Fă-ţi programul de lucru în funcţie de termenele-limită. Nu fi conformist, nu-ţi stabili că vei lucra dimineaţa între anumite ore dacă trebuie să predai materialul a doua zi. Mai bine dimineaţa citeşte bloguri şi feed-uri RSS şi pînă seara s-ar putea să-ţi schimbi unghiul de abordare pentru articolul de a doua zi.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 gânduri despre “Cum se lucrează de acasă

  • tsk

    Am fost freelancer in web o perioada de timp si trebuie sa recunosc: mi-a convenit! Totusi, dupa o anumita perioada de timp simti lipsa unui mediu de echipa in care poti socializa si dincolo de IM.

    Exista un numar limitat de locuri unde poti lucra in casa. Daca jobul iti permite, poti lucra si remote de oriunde. Vara obisnuiam sa stau si pe terase.

    Ideea e simpla: cu cat stai mai mult in acelasi loc, cu atat se instaleaza rutina mai devreme. Tind sa cred ca lucrul de acasa favorizeaza instalarea rutinei mult mai repede decat un mediu unde intalnesti un grup de oameni distractivi dar asta tine de prea multe variabile.

    Oricum, sustin freelancing-ul de orice fel!

  • George Hari

    Tsk, cine nu are prieteni nu are cum să socializeze nici online nici offline. Evident, nu numai acasă poţi lucra. Sunt parcuri, biblioteci, cafenele ca lumea. Iar wireless-ul e tot mai răspîndit, din fericire.

    Iar dacă te-ai plictisit în acea casă, te muţi. Uite, eu acum mă pregătesc să mă mut în a 11-a „locaţie” în Bucureşti. Locaţie pentru că tot în chirie voi sta. :-)

  • Mihai

    George, la partea cu creativitatea cred ca ai dreptate, atunci cand ai nevoie de idei poate fi de folos sa mai schimbi mediul. Avantajul de a respecta insa aceeasi rutina / acelasi loc – este ca reduci la maxim factorii cu care nu esti obisnuit si care pot deveni perturbatori. Discutia e lunga si pana la urma lucrezi unde-ti vine bine. Eu prin sfaturile mele incercam sa atrag atentia asupra celui mai mare pericol atunci cand lucrezi de acasa – sa nu-ti afectezi zona de intimitate / relaxare fara sa iti dai seama..