CARTE “Acasă” de Radu Ciorniciuc


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Poate ați aflat deja că documentarul “Acasă (Home)” a luat premiul pentru imagine la Festivalul Sundance (imaginea: Ciorniciuc + Mircea Topoleanu). Este povestea unei familii de romi, formată din părinți și 12 copii, care a trăit foarte mulți ani în Delta Văcărești.

Ce nu știați însă este faptul că Radu Ciorniciuc a petrecut mult timp cu povestea asta. Dacă inițial voia să scrie un text despre soarta familiei “Robinson”, pe parcurs i-a venit ideea de a face un documentar de lung-metraj, după un scenariu scris de el și de Lina Vdovîi. Cartea “Acasă” povestește procesul de documentare și este o scurtă saga a familiei Enache.

Realitatea e aspră pentru familia Enache. Trăiesc o viață izolată, plină de
violență, sărăcie și lipsuri, iar iernile sunt cumplite. E oribil să cauți prin gunoaie sau să stai cu orele la pescuit sau la vânat când e ger, iar mersul la baie prin ninsoare, în stuf, e un chin. Însă copiii nu-și pot imagina viața în altă parte. Tot ce știu ei despre lume e lângă familia lor; singurii oameni care le-au purtat vreodată de grijă. Înghesuiala din baracă, pe cât de apăsătoare și sufocantă, e și dragoste și protecție. Aici sunt împreună.

Treptat, Ciorniciuc, s-a implicat tot mai mult în viața familiei, deși recunoaște și el că, jurnalistic vorbind, nu este recomandabil să faci asta. Le-a oferit copiilor aparate foto și i-a îndemnat să facă poze oricînd simțeau ei nevoia. Așa a reieșit o colecție impresionantă de imagini documentare. În plus, s-a zbătut să le găsească oamenilor o locuință și locuri de muncă, ca să nu rămînă pe stradă după ce balta a fost declarată arie protejată.

Cartea este o împletire de text și imagine. Textul este direct, jurnalistic, dar autorul își exprimă emoțiile și convingerile de cîte ori are ocazia. Membrii familiei sunt portretizați cu empatie, delicatețe și grijă. Alături de texte, fotografiile realizate de copiii Enache sunt admirabile și au veleități artistice.

larna sau vara, printre spălat rufe și făcut mâncare, Niculina pornește dela prima oră cu un cărucior rablagit printre blocurile din cartier. […] O ajută și copiii. Se uită pierduți când lumea de la balcoane îi înjură sau țipă la ei să plece de la tomberoanele lor. Dar par că se distrează printre pubele la fel de tare ca în sălbăticia din groapă. E ca în jocurile cu vânătoarea de comori. Nu știi niciodată ce obiect valoros se ascunde într-un coș de gunoi.

Dincolo de o găselniță de marketing, volumul se folosește de realitatea augmentată pentru a-ți oferi scurte fragmente din documentarul ce urmează să ajungă și pe ecranele din România. Descarcă aplicația dedicată (Android / iOS), deschide-o pe smartphone, îndreaptă ecranul spre fotografiile marcate și vei vedea clipurile video.

Din păcate, cartea nu se mai găsește de vînzare, așa că-i mulțumesc lui Cristi Lupșa și echipei DoR pentru exemplarul pe care mi l-au oferit. Fii cu ochii pe știri, ca să afli cînd vei putea vedea documentarul “Acasă (Home)”!

“Acasă” de Radu Ciorniciuc, 2017, Media DoR, 132 pp.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.