Suntem mai vii în București după Ciclopromenada nocturnă 3 43


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

lucian2

Foto: Lucian Creţu, Adevărul

Să mergi cu bicicleta cu alţi 300-400 de biciclişti alături. Să stai de vorbă, să rîzi, să schimbi date de contacte din mers. Să faci planuri din şa, să-ţi regăseşti foşti colegi de liceu şi de facultate prin mulţime. Să te fascineze luminile bicicletelor, supleţea cadrelor din metal care se strecoară printre ceilalţi. Să guşti din normalitate, din înţelegere, din compromis şi toleranţă.

E prea mult pentru o simplă plimbare cu bicicleta la? Poate, dar au fost foarte mulţi oameni la Ciclopromenada nocturnă 3, lucru care m-a cam speriat iniţial. Poliţia voia să ne escorteze cînd Bogdan a discutat cu ei, apoi au spus că au încredere în noi. Pe drum însă am fost opriţi de o patrulă care ne-a însoţit. Pe drum, s-a văzut cum poliţiştii s-au destins, ne-au înţeles, ne-au ajutat, atitudine la care nu mă aşteptam, ca român vajnic ce sunt.

Au fost vreo 22 de kilometri, mai puţini decît estimam eu (n-am măsurat înainte), parcurşi în aproape 3 ore. Am oprit în locurile stabilite, dar şi în Piaţa Victoriei. La Casa Presei, mi-a plăcut îndemnul lui Ionuţ de la Mai Mult Verde, rostit de pe treptele fostei statui a lui Lenin:

”Hai să ne salutăm pe stradă cînd ne întîlnim!”

Am încercat să ridicăm bicicletele, ca să avem şi noi un simbol al critical mass-ului românesc, dar unii erau deja obosiţi după jumătate de traseu.

Întoarcerea a fost, ca de obicei, cea mai plăcută. Unii au abandonat pe parcurs, am avut loc mai mult pe piste, plănuiam deja următoarele evenimente şi visam la Bucureştiul de peste cîţiva ani, cînd bicicleta va fi un mijloc de transport susţinut de autorităţi şi înţeles de şoferi.

Au fost vreo 3 familii cu bicicletele, cineva a auzit un copil spunînd:

”Tati, e cea mai frumoasă seară din viaţa mea!”

A fost un tandem familial, au fost biciclete pe care nu ştiai unde să le încadrezi – la mijloc de transport sau bijuterie – dar şi bicicloanţe care-ţi aduceau aminte de copilărie. N-am auzit de accidente, au fost mici căzături dar deloc grave, cîinii erau atît de derutaţi de mulţime încît au amuţit şi cineva şi-a adus cîinele cu el şi sărăcuţul ne-a însoţit tot drumul.

Cînd am spus la sfîrşit să veniţi mai puţini data viitoare am glumit. Mi-ar plăcea să văd oameni pe două roţi în continuare, poate ciclopromenadele au trezit sau retrezit gustul libertăţii de a pedala singur dar alături de alţii care te înţeleg. Mergeţi la serviciu măcar din cînd în cînd pe bicicletă, încurajaţi-i pe şefi să instaleze rasteluri şi poate şi duşuri, ieşiţi cu copiii cu bicicletele în parc, demitizaţi mersul pe bicicletă în Bucureşti.

Să controlezi sute de oameni cu 4 băieţi cu banderolă şi walkie-talkie? Un vis! Dar mă bucur că, deşi pînă la urmă a fost poliţia după noi, ne-am simţit liberi şi parcă am alunecat mai lin pe străzi.

Ar fi mulţi oameni cărora ar trebui să le mulţumesc pentru ajutor, aşa că nu-i enumăr de teamă să nu uit pe cineva. Dacă va mai fi o dată viitoare, mi-aş dori ca totul să meargă perfect, dar să rămînă ceva din spiritul ăla de care ziceam mai sus.

Ne mai vedem duminică (13 septembrie) la Bikewalk 6 (Ariel, să nu te sperii dacă vor fi sute de biciclişti şi acolo) şi la Ziua Europeană fără maşini în oraşul meu (22 septembrie), cînd Asociaţia Bate Şaua să Priceapă Iapa ne adună la Sala Palatului ca să ne plimbe prin oraş. Şi ne vedem pe stradă, zilnic, în număr cît mai mare.

Dacă aveţi poze sau clipuri video de aseară şi nu vă deranjează să ni le împărtăşiţi, faceţi un comentariu cu link aici. Mulţumesc!

Există biciclişti în Bucureşti!

ACTUALIZĂRI

  • Poetul Vulupe a făcut două clipuri – unul la plecare şi unul pe drum:


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

43 gânduri despre “Suntem mai vii în București după Ciclopromenada nocturnă 3

  • Ariel

    Wow. Imi pare rau ca n-am ajuns. Doro mi-a zis de pe drum ca e socata de cate biciclete s-au prezentat. :) Bravo… tie si celor ce au venit. Good job.

    Si da, hai sa ne salutam pe strada. :)

  • Floriana

    A iesit super! Ne-am simtit bine pe doua roti, ca de fiecare data. Ma bucur ca am simtit solidaritate, placerea plimbarii si multi oameni veseli si respectuosi in trafic. Abia astept plimbarea urmatoare. :)

  • George Hari

    Ariel, ne putem saluta și duminică la ora 18 la Herăstrău :-)


    Răzvan, frumos text ai scris tu acolo.


    Floriana, e bine că v-am făcut o bucurie. Hai și duminică la Bikewalk și în 22 septembrie la Ziua fără mașini!

  • Andreea

    Gasiti poze si aici:
    http://velobello.wordpress.com/2009/09/12/ciclopromenada-nocturna-3/
    A fost superba promenada, e prima promenada nocturna la care participa si Velobello. Multumim de invitatie!
    Chiar eu am fost langa copilul entuziasmat. Discutia a fost cam asa: copilul:”tati, plecam acasa?…tati: „Nu tati, nu plecam mai avem.” copilul: „Suuuuuper atunci. E cea mai frumoasa zi din viata mea!”
    Si atunci am avut un zambet larg ce nu mi l-am mai putut stapani pentru mult timp…Sa tot fie asa parinti si asa copii.

  • Titel

    Plimbarea a fost excelentă! Mi-a plăcut entuziasmul participanţilor şi reacţiile pozitive a pietonilor şi şoferilor ce m-au abordat cu curiozitate pe traseu.

    Vreau să mulţumesc în mod deosebit echipajelor de Poliţie care s-au mobilizat exemplar, veghind la siguranţa grupului în trafic. Pe viitor vă sugerez să îi abordaţi încă de la bun început în organizare, nu pun la îndoială deschiderea lor spre cooperare.

    Salut bicicliştii cu experienţă ce s-au amestecat printre noi şi ne-au făcut dovada unui comportament preventiv atât în trafic, cât şi privind evitarea manevrelor bruşte într-o asemenea aglomeraţie.

    În ultimul rând, bat cu degetul pe obraz spre participanţii care aseară au contribuit la perpetuarea imaginii biciclistului ca pericol în trafic:
    – Casca este opţională, dar este inadmisibil să nu ai ca minim absolut un catadioptru roşu în spate. Nu, cureaua albă cu sclipici Dulce&Banana nu se pune. Iar dacă tot e noapte şi tu nu eşti vizibil, măcar stai pe marginea drumului, nu te aventura la mijlocul benzii a doua. (Am asistat la câteva ocazii în care un asemenea individ a fost la limită să fie lovit de un autobuz în retragere la autobază, o betonieră, un taxi şi un SUV.)
    – Când eşti pe două roţi eşti VEHICUL, aşa că eşti sub incidenţa codului rutier: semaforul roşu nu este opţional doar fiindcă nu vine nimeni. Din nou, nota 10 pentru un poliţist pe motocicletă ce ne-a însoţit şi i-a dojenit pe cei ce intrau în intersecţii ca oile, ignorând semnalele luminoase.

    Sper ca cei ce se recunosc în vorbele de mai sus să înveţe cum să circule pe bicicletă prin aceste plimbări nocturne şi nu, Doamne fereşte, ca urmare a vreunui accident. Vreţi să nu mai fiţi invizibili în trafic şi şoferii să-şi schimbe atitudinea faţă de biciclişti? Poate ar trebui să începem noi să demonstrăm un comportament exemplar şi precaut.

  • Vulupe

    demitizați mersul pe bicicletă – superbe vorbe George si exact asta este ceea ce trebuie sa facem; unii ma intrebau pentru ce facem nebunia de azi noapte – uite exact de asta, pentru a arata ca se poate si ca mai mult de atat, e chiar foarte placut ;)
    PS – vezi ca mai vine un clip imediat, tot de azi-noapte ;)

  • Doro

    Absolut superb a fost. Ce am făcut noi azi noapte aş numi beţie comună. Acum avem ceva împreună, ceva special.

    Aţi reuşit să educaţi foarte mulţi oameni şi asta într-un mod plăcut.

  • claudia

    Ma bucur tare ca am ajuns la plimbarea de noaptea trecuta, a fost execeptional si mai placut ca niciodata. Am dovedit ca suntem o comunitate mare de biciclisti dornici de plimbari nocturne si socializare. Felicitari pentru reusita evenimentului si sunt ‘in’ pentru urmatoarea iesire. :)

  • George Hari

    Titel, şi pe mine m-a supărat faptul că unii nu şi-au pus pe bicicletă un amărît de „ochi de pisică”, nu mai zic de lumină şi altele. Sper că publicul se cerne pe parcurs.

    Recunosc însă că am trecut şi eu pe roşu în zonele unde eram sigur că pot trece, dar mai mult ca să ajung mai în faţă şi să-i rog pe cei care părăseau grupul să nu mă depăşească.


    Vulupe, bagă clipul ăla, nu ne mai ameninţa atît!


    Doro, n-aş zice că am educat. Poate am distrat mulţi oameni, i-am scos din casă şi i-am învăţat să rîdă.


    Radu, următoarea va fi la primăvară, probabil, sau cînd vom primi aprobare de la autorităţile locale care sunt plătite din bani publici.


    Claudia, chiar crezi că suntem o comunitate?

  • claudia

    @George cu siguranta! cu fiecare editie se aduna tot mai multi entuziasti dornici de plimbare. Si mai frumos e ca evenimentul a fost mediatizat intens, probabil de aceea s-a strans atata lume.

  • Ionut

    Felicitari! Inca doua trei iesiri si ajungem sa nu mai fim ignorati. Am simtit ca in sfarsit exista o comunitate. Emotionat pana in maduva oaselor, am incercat sa nu las momentul sa treaca pur si simplu si am incercat sa fac un pic de galagie. Am salutat astazi biciclisti la greu si va pot spune ca am primit multe raspunsuri la saluturi.

    Ne vedem duminica! Salut

  • Marius

    A fost bestial aseara, pacat ca nu am reusit sa termin (mi-a cazut pedalieru pe la jumatatea drumului :((( ) oricum am reparat-o si maine la 18:00 in Herastrau inapoi pe doua roti :D. p.s foarte cool scris articolul.

  • Tea

    In sfarsit am ajuns si eu dar nu am apucat sa te salut (George) – nu te-am vazut, am fost muuulti.
    Foarte foarte fain a iesit, chiar m-am simtit foarte bine, e drept ca nu m-au tinut picioarele pentru toata ruta, promit sa mai exersez pana data viitoare ;)

    Hai sa ne salutam pe strada :D

  • George Hari

    Ionuţ, deci funcţionează metoda salutului :-)


    Dinu, bune pozele, dar parcă mult zgomot la acel ISO.


    Marius, poate ne vedem diseară acolo.


    NU, mulţumesc pentru aprecieri şi pentru grupul de pe Flickr!


    Tea, eu am văzut cum făceai cu mîna la un moment dat, în Piaţa Alba Iulia, credeam că spre mine.

  • Cristian-Tudor

    Super tare plimbarea nu mi-am putut imagina ca vom fii atati de mulţi fata de rândurile trecute . A fost o distracţie pe cinste .Salutare tuturor si bafta

  • marius

    am fost si eu la intalnire si imi amintesc de ce zicea un tip prietenului privind minunati la ce se petrecea pe strada:
    „Ma, da astia or fi romani?”
    am zis si io
    just for fun :)