De ce ne-ar păsa de Inițiativa Europeană pentru Pluralismul Mass-Media


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Pînă acum, aproape 2.000 de cetățeni europeni au semnat această inițiativă cetățenească. Este un drum lung pînă la un milion de semnături. Informațiile despre această inițiativă circulă de ceva timp, dar se pierd printre pseudoștiri sau probleme interne. Cu toate acestea, există un site destul de bun și actualizat.

Printre ultimii susținători, se află actorul Hugh Grant. Știe el ce știe, după ce, acum cîțiva ani, a răsuflat în presă un mic scandal în care era implicat. Actorul sugerează acest lucru în clipul de mai jos:

httpv://www.youtube.com/watch?v=UTzWjHxddn0

Ce vrea inițiativa

Inițiativa Europeană pentru Pluralismul Mass-Media susține că instituțiile europene ar trebui să acționeze pentru protejarea dreptului la informație independentă și din multiple surse, așa cum prevede Carta Europeană a Drepturilor Omului.
În unele cazuri, precum al Italiei, Bulgariei și, într-o oarecare măsură, al României, se înregistrează o suprapunere periculoasă a intereselor politice, economice și de media în mâinile acelorași persoane.

Fără o presă liberă, independentă și pluralistă, cetățenii sunt privați de posibilitatea a le cere socoteală celor aflați la putere. O inițiativă a societății civile la nivel european care cere un rol mai puternic al instituțiilor europene în menținerea și protejarea libertății și pluralismului mass-media este, de aceea, extrem de necesară. Inițiativa Europeană pentru Pluralism în Mass-Media, care reunește o sută de organizații, companii de presă și organisme profesionale de pe întregul continent, vine să suplinească acest gol.

Detalii, pe site-ul oficial.

Cum semnezi și la ce ajută asta

Trebuie să fii cetățean al Uniunii Europene și să ai minimum 18 ani. Vei introduce CNP-ul și astfel ți se verifică eligibilitatea. Semnătura online se realizează într-o pagină securizată, deci datele pe care le introduce sunt în siguranță.

Se poate semna o singură dată pentru o inițiativă europeană. Semnați-o pe cea pentru pluralism media aici.

După ce organizatorii iniţiativei cetăţeneşti au colectat numărul necesar de declaraţii de susţinere (în total un milion şi numărul minim necesar din cel puţin 7 state membre), le vor prezenta, spre verificare, autorităţilor competente din fiecare ţară în care au colectat declaraţii. După ce le verifică, autorităţile le eliberează organizatorilor un certificat în care este indicat numărul de declaraţii de susţinere valabile colectate. Prin verificare se înţelege faptul că autorităţile naţionale se asigură că datele pe care le-aţi furnizat sunt corecte.

Poate o semnați și voi, dacă veți considera că vă va ajuta în viitor, în orice țară din UE în care veți trăi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.