BrizVodafone SmartBangBang Modem 9


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Companiile producătoare de electronice dau nume pompoase creaţiilor lor, doar-doar vor atrage atenţia. Clienţii, nesimţitori, nu sunt impresionaţi de o combinaţie dintre două substantive comune din engleză, ci de preţ şi de caracteristicile tehnice.

SmartModem-ul lansat recent de Vodafone este tot Huawei E220 [pdf], micuţul asiatic. E simpatic faptul că introduci cartela SIM şi, cu un abonament de date scump competitiv activat, intri pe net.

Dar stai, sunt nişte lucruri pe care trebuie să le ştii şi pe care Vodafone nu ţi le-a pus în broşuri:

– instalarea durează vreo 20 de minute. Dacă nu se întîmplă nimic pe ecran, fă-ţi o cafea, că el lucrează.

– conectarea se face automat la un APN care nu permite conectarea la servere FTP. După ce încerci şi vrei să revii, ghinion – nu mai merge nici Web-ul! Soluţia mea a fost să şterg conexiunea dial-up din Network Connections, să resetez calculatorul şi să-l instalez iar. Ăsta da user-friendly!

– traficul este “optimizat”. Adică imaginile din paginile de Web îţi sunt micşorate în rezoluţie pînă la limita lizibilului şi, la primele accesări ale paginilor, va dura mai mult pînă cînd se copiază totul în cache.

– semnalul se pierde destul de des. Nu am prins deloc peste 800 Kbps la download, în trafic metropolitan, dar am fost bucuros la cei 120 Kbps în medie (deci constant).

Bineînţeles, aparatul nu merită banii (scump al naibii!), cel puţin nu în România. Trecînd dincolo de accesul la Internet mobil prin dispozitive dedicate datelor, cea mai convenabilă metodă de conectare rămîne Zapp Talk Free cu opţiunea Internet Unlimited (în total – 14 dolari pe lună pentru net fără limită de date/timp).

Exagerată a fost reacţia celor de la Vodafone, care au ajuns să-l sune chiar pe redactorul-şef de la EVZ, pentru a-l întreba dacă eu doresc comunicat oficial în legătură cu problemele pe care le-am semnalat la modem. Nu bag mîna în foc că unii de la PR de la această firmă trans-multi-co-internaţională nu ştiu mare lucru despre produsele lansate şi că atunci cînd aud “problemă” se declanşează planul de criză în PR, acelaşi ca şi la produse precum untdelemn şi deodorant.

De altfel, firmele de telefonie mobilă de pe la noi au printre cele mai proaste secţiuni de presă, de parcă nici nu ar dori să se vorbească despre produsele lor în mass-media. Cine-mi găseşte fotografii de rezoluţie pentru tipărit ale produselor la Vodafone, Orange sau Zapp, primeşte recunoştinţa mea veşnică.

Deci, revin la ADSL-ul meu.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

9 gânduri despre “BrizVodafone SmartBangBang Modem

 • Constantin

  Afinitatea mea fata de Zapp este deja binecunoscuta. Vreau doar sa evidentiez un fapt. Ati spus ca ati avut o rata medie de transfer de 120kbps. La Zapp, cu 14$ (dupa cum ati spus si dvs.), rata de transfer este in medie de 140kbps. Dar asta nu e partea cea mai buna :D. Toate astea se intampla de pe telefon. In momentul in care facem o comparatie de la egal la egal (modem vodafone / modem zapp), rezultatul este chiar amuzant. Daca Vodafone ofera servicii de proasta calitate (semnal prost, tehnologie inferioara) la preturi aberant de mari (cu limitari in ceea ce priveste traficul sau timpul petrecut online, evident), Zapp ofera viteza broadband (2,4mbit/s, 1,6mbit mediu) la 39$ nelimitat. Plus ca Zapp Z020 (care e tot Huawei daca nu ma insel…) e mai frumos decat Vodafone Smart(?)Modem :P.

  La PR stau prost cu totii… Mai ales Zapp.

 • Constantin

  Am uitat sa spun ceva esential… Acoperirea 3G (maxim 384kbps) (12 orase daca nu gresesc) si HSDPA (Bucuresti… capacitate redusa a retelei si acoperire limitata) este undeva pe la 30-40% din acoperirea Zapp EVDO. Morala: la Zapp prinzi oriunde in tara (acoperire nationala CDMA 1x) viteza (efectiva, nu teoretica) mai mare decat la Vodafone in zone HSDPA. Mai e nevoie de alte comentarii?

 • Yonut

  ce sa zic…. doar ce m-am abonat la Zapp si cred ca am facut cea mai mare alegere posibila datorita vitezei si costurilor aditionale (ascunse) pe care mi le-au tr. peste o luna acasa prin posta !!!!!!!! proasta alegere pentru mine . in fine va sfatuiesc sa nu sariti cu banii chiar asa ca uite ce se poate intampla!!!…… mai bine(no comment!!!!!!!1) :))

 • Andrei

  “Dragutz” ce pot spune. Sunt unul dintre viitorii dezabonati de la Zapp Internet Express. De ce ? Pai am inceput cu nelimitatu’ de 39$, si cum bine inteles ca nu eram singuru’ cu un astfel de serviciu, merge ca melcu’. Cel mai bun a fost un ~100KBytes de pe DC din Romania, dar asta a fost la vreo 5 download-uri intr-un an de abonament. In medie am stat pe la vrei 10KBytes. Cei care zic ca este bun sa se abtina. Conexiunea EVDO este un vis “umed”, cea 1xEVDO este instabila (daca nu ai activitate se pierde si trebuie sa te deconectezi si apoi sa te reconectezi) asa ca ramane doar 1x care este singura stabila si merge din prima indiferent cat de ocupata este reteaua, dar la viteza de dial-up.
  A, si ca sa nu uit, relatiile cu clientii… este muuuult loc de mai bine.

 • George Hari

  Ghişeul de informaţii răspunde:

  APN este Access Point Name, adică un nume furnizat de operatorul de telefonie mobilă, prin care te conectezi la WAP sau la Internet prin mobil.

  Asta a fost informaţia gratuită. Care este cel de la Zapp, numai Zapp poate şti.