Groaznic! Site-urile Preşedinţiei, Guvernului, Parlamentului, analizate de specialişti 16


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 16 min)

senat_ro

Nu ştiu ce-mi venise într-o seară să mă uit pe site-urile instituţiilor celor mai importante din Românica – Preşedinţia, Parlamentul şi Guvernul. Am rîs în acea seară mai rău decît atunci cînd am văzut prima oară filmul Singur acasă. Cînd am ajuns la site-ul Senatului, inaccesibil cu Firefox şi dinspre care se făcea link spre site-ul Microsoft, eram pe jos de rîs.

Mi-am revenit şi m-am gîndit că este o idee de articol. Le-am scris unor oameni pe care-i consider foarte buni în domeniul webdesign-ului şi al optimizării site-urilor pentru motoarele de căutare şi le-am cerut părerea. După consternarea unora dintre ei, m-am prins că au vizitat prima oară unele dintre aceste site-uri.

Articolul a apărut acum în Evenimentul zilei, după ce a fost amînat o săptămînă. Şi pentru că nu a fost loc de mai mult, am fost nevoit să dau numai scurte citate din părerile specialiştilor. Aşa că iată aici răspunsurile pe larg.

Unele dintre ele sunt mici analize pe care ar fi trebuit să încaseze şi nişte bani de la instituţii. Oricum, dacă citeşte aici cineva de la onor-instituţiile citate, îi rog să-i contacteze pe aceşti oameni, pentru a le solicita un audit şi un redesign, la preţuri negociabile.

Iată părerile lui Cătălin Teniţă, Tudor Rad, Marius Mailat, Alexandru Leontieş, Ruxandra Giura. Le mulţumesc încă o dată pentru răspunsurile oferite şi îi rog să mă scuze pentru că furcile caudine ale spaţiului din ziar nu mi-au permis preluarea unor citate mai generoase.

Cătălin Teniţă, Managing Partner la TreeWorks

Presidency.ro

 1. Imagine foarte slaba (nu insufleteste, nu implica) – nota: 6
 2. Adecvare fata de misiunea institutiei: – nota: 5 (nu vorbeste explicit de rolul presedintiei in structura puterilor, nu vorbeste despre istoricul insitutiei, despre palatul Cotroceni, despre intiativele sustinute)
 3. Completitudinea si gradul de actualizare a informatiei: site incomplet – nu pot afla ce a facut presedintele in functiune de-a lungul timpului, care e calendarul activitatiilor ulterioare, nu pot gasi nici macar extrasele din Constitutie si din legile de organizare ale administratiei prezidentiale. Nota: 6
 4. Metode de dialog: Nota: 6 (doar doua adrese de email la Interactiv, plus 2 nume si 2 persoane de contact la rubrica Contact, fara explicatii despre cum se procedeaza, care sunt problemele pe care Presedintia le poate solutiona etc)
 5. O structurare extrem de neintuitiva a informatiei, fara a se tine seama de importanta materialelor; Nota: 5
 6. Nivel tehnologic de 2000-2001: Nota 5

Total general: 5.5

Privire de ansamblu: Este un site tern, care poate apartine la fel de bine unei primarii de comuna cu 1.000 de vizitatori. Nu insufleteste, nu comunica ce a facut si ce va face presedintia, nu pune accentul pe comunicare cu exteriorul.

Guv.ro

 1. Imagine mult mai buna (mai dinamica, folosire a elementelor grafice mult mai buna): Nota: 9
 2. Adecvare fata de rolul institutiei: Contine o parte importanta din ceea ce ar trebui sa contina un astfel de site, exceptie facand hotararile si ordonantele de guvern (precum si propunerile legislative facute de ministere) + o lista cu ministerele si site-urile acestora. Nu functioneaza ca un portal umbrela pentru activitatea administratiei centrale, dupa parerea mea , subliiind rolul politic, dar nu si cel administrativ al guvernului. Nota:7
 3. Completitudine – a se vedea mai sus: Nota 7
 4. Metode de dialog: Slab. Nu explica cum poti intra in dialog cu guvernul, fie ca cetatean, sau ca reprezentant al presei: Nota: 6
 5. Structurarea informatiei este buna (pentru informatia care exista). Poate ar fi fost necesara o impartire pe grupuri tinta: cetateni, presa romana, presa straina etc Nota: 9
 6. Nivel tehnologic: este un site corect, bine facut Nota: 8

Concluzie generala: este un site care functioneaza in zona rolului politic al Guvernului (mai ales al prim-ministrului), dar nu raspunde foarte bine necesitatilor cetatenilor obisnuiti (care vad guvernul mai ales ca pe un organ al administratiei publice centrale). Nota totala: 7.66.

Cdep.ro

 1. Imagine usor prafuita, fara sa respecte identitatea cromatica a organizatiilor publice Nota: 7.5
 2. Adecvat misiunii institutiei: contine explicatii despre ceea ce face Camera Deputatilor, poate intr-un stil nu foarte prietenos Nota: 8.5
 3. Completitudine si actualizare informatie la un nivel foarte bun: Nota: 10
 4. Metode de dialog: relativ slab la acest capitol: Nu se explica cum poti obtine audiente la deputati, cum poti participa la lucrarile Camerei etc. Totusi mai explicit in sectiunea Contact decat Presedintia. Nota: 7
 5. Structurare informatie relativ buna (totusi cu ceva probleme la nivelul de accesare al legislatiei aprobate sau a proiectelor de legi in discutie): Nota: 8.5
 6. Nivel tehnologic care ar suporta imbunatatiri substantiale. Nota: 7

Concluzie: este un site cu continut excelent, relativ bine structurat, care insa functioneaza pe o platforma cam veche si care ar avea nevoie de o imbunatatire la nivelul imaginii. Nota totala: 8.08

Senat.ro

 1. Prima surpriza este incompatibilitatea cu alte browsere decat IE, ceea ce dauneaza grav accesibilitatii la informatia publica (fapt care ar putea fi ilegal la nivel UE – nu sunt sigur dar poate fi verificat). Din punct de vedere al imaginii este un site curat, clar, adecvat cromatic, poate avand prea putin contrast. Nota: 7 (pentru problema cu non-IE)
 2. Poate chiar mai adecvat misiunii institutiei decat cel al Camerei. Nota: 9
 3. Foarte complet din punctul de vedere al informatiei. Nota: 10
 4. Foarte explicit la nivelul dialogului. Nota: 9
 5. Informatia este structurata mai bine decat la Camera Deputatilor. Nota: 9
 6. Platforma tehnologica buna, viteza de incarcare buna, lipsa unor facilitati de tipul RSS, versiune de mobil, search, newsletter, video etc. Nota: 8

Concluzie un site care ar putea fi standard in zona politica/administratie daca ar rezolva problema accesului in alte browsere decat IE si daca ar incerca sa mai adauge o serie de facilitati tehnologice. Nota finala: 8.66

Tudor Rad, specialist SEO

Presidency.ro

Design

Design-ul site-ului mie imi pare batranicios, cu spatii goale mari si late (mai ales pe o rezolutie de 1.600 px, unde site-ul se intinde pe 100% din ecran – tehnica oarecum demodata in web 2.0 design). Steagul pixelizat si animat din dreapta sus da impresia de site al anilor 90, cand apareau gif-urile animate si flash-ul: toata lumea le folosea, ca avea rost, ca nu. Design-ul pare facut de o persoana care a dat de cateva efecte intr-un program de design (vezi glow-ul inutil si total nelalocul lui din titlu). In schimb, continutul pare destul de bine structurat, am reusit sa gasesc intuitiv, fara prea mare efort cam tot ce era interesant de vazut pe site-ul presedintelui Romaniei.

Executie/Functionalitate

Cateva probleme elementare: la o cautare, search-ul iti arata rezultatele in ordine crescatoare, dupa data. Adica mai intai primesti paginile din 2004, dupa care trebuie sa dai prin vreo 30 de pagini ca sa ajungi la cele din 2008  Putin stupid. La pagina de contact ar fi fost foarte util un formular care sa faca mai usoara comunicarea.

Sugestii

Implementare contact form, redesign dupa normele moderne, corectarea problemei search-ului.

Guv.ro

Design

M-a socat designul site-ului cand am intrat prima data, chiar nu ma asteptam la un design atat de placut si modern (mai ales dupa ce vazusem inainte presidency.ro). Nu am ce reprosa la design, elementele grafice bine proportionate, fara bug-uri in browsere diferite (am incercat cu Opera, Mozilla, Chrome si IE7).

Executie/Functionalitate

Singura problema pe care am gasit-o e ca nu poti accesa site-ul daca nu il scrii cu www. In fata. De exemplu, http://guv.ro nu merge in nici un browser.

Sugestii

Problema cu domeniul fara www se poate rezolva foarte usor din .htaccess, probabil e doar o scapare.

Cdep.ro

Design

Desi mai bun decat design-ul de la presidency.ro, nu mi se pare un design modern, potrivit unei institutii intr-o tara cu 8 milioane de utilizatori de Internet. Structura insa e ok, informatia e usor de gasit, continutul e placut si lizibil. Portiunea animata de pe prima pagina da un oarecare dinamism dar unii cred ca o vor cataloga drept deranjanta.

Executie/Functionalitate

Ideea cu calendarul in care poti vedea agenda parlamentara mi se parea initial o idee buna…pana am vazut ca pe orice data dau, agenda e goala :). Pe urma mai are exact aceeasi problema care o are si guv.ro si anume ca nu poti accesa site-ul de la adresa fara www.

Sugestii

Redesign modern, informatii updatate la zi, calendar functional, redirectarea domeniului fara www din .htaccess.

Senat.ro

Design

Aceeasi problema ca si la presidency.ro, site-ul se intinde pe 100% din latime, ceea ce creeaza pe rezolutiile mari o gramada de spatii goale si un aspect neplacut. In rest, designul nu deranjeaza dar nici nu rupe gura targului. L-as plasa undeva in fata presidency.ro dar in spatele cdep.ro ca design.

Executie/Functionalitate

Cand am intrat pe site cu Opera sau Mozilla am fost redirectat la o pagina care imi spunea ca trebuie sa am Internet Explorer ca sa pot vedea site-ul :) Soooo 1990. Chiar si programatorii din era PacMan-ului reuseau sa gaseasca un workaround la problema asta (si de-aia exista validarea W3C). Ca sa nu mai vorbesc de eterna problema a functionarii variantei fara www a domeniului.

Ce naiba? Ce impresie isi face un om de rand cand incearca sa acceseze site-ul senatului sa obtina o informatie, scrie fara www si e dus la o pagina cu eroare, asa ca trebuie sa caute pe Google “senat romania” unde vede exact site-ul care il incercase inainte, care acum merge (ca are www in fata). Apoi, e notificat ca nu poate intra pe site, pentru ca foloseste Mozilla sau e unul dintre cei 45% din oameni care nu folosesc IE. Parca nu ar prea vrea sa intre lumea pe site, atatea obstacole pun in cale :)

Marius Mailat, consultant SEO

Presidency.ro

Design: nota 6. Execuţie: nota 6.
Ar trebui adaugate si linkuri prietenoase (user friendly), feed RSS cu noutati, un design actualizat si demn totusi de un site al presedintiei.

Guv.ro

Design: nota 9. Execuţie: nota 9.
Absolut perfect, mici detalii de tipul font prea putin livibil, lipsa harta site etc, insa per ansamblu cel mai reusit.

Cdep.ro

Design: nota 8. Execuţie: nota 7.
Pot remarca lipsa de linkuri prietenoase, feed cu noutati, harta site. Per ansamblu destul de prost optimizat pentru ecrane mari.

Senat.ro

Design: nota 3. Execuţie: nota 2.
Nu functioneaza folosind alt browser decat Internet Explorer. Deci avand Firefox sau Opera nu ai nici o sansa sa navighezi pe el. Cu greu am acordat notele 3, 2.

Alexandru Leontieş, Web Manager, London Borough of Lewisham

Presidency.ro

Design: Imi vine sa spun ca in engleza: appalling, dreadful, atrocious, groaznic, din secolul 20 etc. Nu am ce sa spun mai mult… Steag ce flutura in vant :-( :-( :-(

Execuţie: Functioneaza. In rest nimic deosebit. Adica de proasta calitate.

Sugestii: De refacut de la zero, de angajat o echipa web serioasa, de cumparat un CMS…

Guv.ro

Design: Exista un designer la guvern, asta e bine. Meniul drop-down orizontal nu e o solutie moderna (doar pare o solutie moderna).

Execuţie: OK in general, aproape fara probleme de accesibilitate (in afara de linkuri ce au acelasi text dar trimit la pagini diferite), cod HTML ok, chiar daca nu valid.

Sugestii: Situl guvernului e concentrat doar pe prezentarea maretelor realizari si comunicate. Nu exista servicii, tranzactii si o reala interactivitate. Linkul spre e-guvernare e bine ascuns, in loc sa fie promovat sus de tot pe prima pagina. Site-ul vechi nu ar mai trebui sa fie accesibil. Multa romgleza acolo unde nu ar trebui (Feeder RSS, Imprint ??).

Cdep.ro

Design: 6 (din 10). Destul de aglomerat, foarte multe linkuri pe prima pagina, meniul dinamic are culori urate si se si deschide deasupra continutului. Navigatia din stanga se pierde in interior, si, aproape niciuna din paginile in care am navigat nu are titlul acelasi cu textul de pe butonul din navigatia principala. Iar giful animat de la Cautare nu are ce sa caute in anul 2008 intr-un site serios.
Iar in paginile interioare culorile se amesteca rau de tot.

Execuţie: Agenda parlamentara nu functioneaza, nu exista nici un DTD, o gramada de javascript in codul html, accesibilitate nu prea buna (vezi navigatie doar din keyboard sau cum se vede meniul principal fara css activat). Cautarea intoarce rezultate amestecate in romana si engleza, din site-ul vechi si cel nou.

Sugestii: Tehnice – standarde web. Design – stil unitar, navigatie coerenta, layout elastic/css, cu mai mult spatiu alb; vechiul site nu are ce sa mai caute online.

Senat.ro

Design: Aglomerat, inghesuit, poze proaste, navigatie chinuita, structura informationala neclara, frame- urile pentru continut pe paginile interioare sunt o solutie proasta.

Execuţie: “Ne cerem scuze pentru eventualele neplaceri generate utlizatorilor unor browsere de internet. In acest moment se lucreaza la compatibilizarea site-ului cu alte browsere de internet.” INCREDIBIL. Nu mi-a venit sa cred, am reincarcat pagina de vreo 3 ori in gol…

Sugestii: Mult prea multe, cam aceleasi de la situl Presedentiei.

Ruxandra Giura, web content developer/webmaster, The Wildlife Society Washington DC

In mare site-urile sunt ok dar nu arata foarte profesionist, in sensul ca nu dau senzatia ca oamenii astia chiar stiu sa fac, sau stiu ce vor de la comunicarea online. Plus ca informatia nu este intodeauna ierahizata dupa cele mai potrivite criterii – daca te uiti la site-ul camerei deputatilor – cea mai importanta chestie e organizarea si functionarea C Dep, desi eu zic ca ar fi mai bine sa puna ce se dezbate la momentul respectiv in prim plan, pentru ca majoritatea utilizatorilor care vin pe acest site, stiu ce face Camera Deputatilor.

Probabil ca toate ar beneficia de un redesign, dar nu stiu ce fele de trafic au, de unde vin vizitatorii, ce si-au propus ei sa faca cu site-urile astea exact – sa spuna poporului ca institutiile statului muncesc pentru ei? Sa ii faca pe jurnalisti sa scrie mai mult despre ei si sa capate mai multa viziblitate sociala? Sa incite interes si dezbatere publica?


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

16 gânduri despre “Groaznic! Site-urile Preşedinţiei, Guvernului, Parlamentului, analizate de specialişti

 • Corina Murafa

  Foarte interesant demersul tau. Ar fi fost fain sa contribuie la analiza si niste oameni care stiu cate ceva despre e-government si care au un background minimal in domeniul stiintelor politice, in sensul ca remarca nu numai inconsistente al design-ului sau alte bug-uri tehnice, ci si lipsa continutului relevant (ex: cum a remarcat Catalin, ca pe guv.ro lipseste ceva esential – anume lista hotararilor de guvern adoptate). In plus, faza cu IE si Cdep.ro este clar o incalcare e legii… in Ungaria a fost un scandal similar din cauza ca sistemul online de plata a taxelor functiona numai cu IE, iar curtea de judecata a decis ca se incalca astfel norme europene esentiale legate de liberul acces la informatie.

 • George Hari

  Corina, se puteau face multe, dar demersul meu avea ca scop un articol, nu o analiză de tip SEO, pentru că asta se face pe bani şi instituţiile respective trebuie să investească în domeniu.

  Înainte de e-gov şi alte lucruri, măcar să facem accesibil cu Firefox site-ul Senatului.

  Datul în judecată trebuie făcut de cineva. Cine se bagă?

 • Sandi

  @Corina

  Eu cred ca stiu cate ceva despre e-government, pentru ca asta fac zi de zi de 3 ani incoace, intr-un mediu (UK local government) in care toate serviciile publice trebuie sa fie e-enabled.

  Angajatorul meu, Lewisham Council, e primaria unui borough din Londra care ofera majoritatea serviciilor publice (de la scoli si servicii sociale si pana la drumuri) unei populatii de 250.000. Numarul angajatilor de la Lewisham Council este putin peste 8000.

  George m-a rugat doar sa analizez productia site-ului, nu capacitatea acestuia de a oferi e-government la nivelul de astazi din UE.

  As avea eu mai multe de spus despre perspectivele guvernarii electronice in Romania, insa nu e aici locul potrivit.

  Sandi

 • BB

  @ Sandi
  Am fost curios sa vad site-ul http://www.lewisham.gov.uk/default.lbl
  No way! In Firefox arata teribil!!! M-am linistit cind am folosit IE. In 3 ani as fi incercat macar o data sa vad site-ul la care lucrez si in alt browser decit IE, am dreptate Sandi? Imi pare rau ca nu pot sa public un screen shot cu imaginea in Firefox, insa te asigur ca arata mai rau decit senat.ro folosind Firefox (ei da, Firefox e mai destept si stie sa se recomande ca fiind IE si deci scapa de restrictionarea respectiva).

  Noroc bun!

 • BB

  Domnule redactor, imi pare rau ca reduceti comentariile mele la asemenea concluzii. Dumneavoastra ati publicat un articol intr-un ziar din Romania si va sustineti argumentele prin intermediul altor persoane care critica ceva, dar care la rindul lor comit (indirect) cam aceleasi greseli ca cele pe care le criticati. Cit despre gintea latina sint sigur ca o reprezentati cu cinste, nu cred ca am avut ocazia sa ne cunoastem si nu imi plac cuvintele aruncate aiurea. Sper totusi ca sinteti de acord cu mine in cele ce am relatat. Observatia mea se refera strict la compatibilitatea acelui site romanesc cu Firefox. La stupoarea cu care ati reactionat v-am adus ca si contraargument chiar site-ul primariei britanice. Nu l-am criticat (sapat!? nu inteleg unde si de ce) deloc pe acel domn Sandi, chiar pe site-ul respectiv se mentioneaza clar, este compatibil doar cu IE si Netscape, amanunte trecute cu vederea insa in evaluarea dumneavoastra. Puteti fi linistit, absolut nimeni nu considera acest fapt fiind anormal in UK.
  Considerati va rog dialogul meu cu dumneavoastra o incercare de cunoastere mai buna a problemelor cu care va confruntati si de asemenea sper sa acceptati atit opinii pozitive cit si negative la comentariile expuse.

 • George Hari

  Domnule comentator, aveţi dreptate, site-ul respectiv nu se vede bine în Firefox. Dar nu pot arunca în cîrca lui Leontieş treaba asta, pentru că pot fi diverse motive tehnice pentru care nu funcţionează şi nu cred că el e singurul care se ocupă de acest site acolo.

  Pe mine mă preocupă mai mult că Senatul României îşi bate joc de mine şi de alte cîteva milioane de români. Eu zic aşa: hai să ducem vorba despre Senat, să le trimitem petiţii, e-mail-uri, să popularizăm problema asta, pentru că ne facem de rîs în faţa bulgarilor pe care-i ironizăm deseori.

  Remarca de mai sus vine din mîhnirea mea, pentru că de fiecare dată este aşa: critici gesturile cretine ale statului – eşti criticat tu şi îţi este alocată o lipsă de incompetenţă, arăţi cum se cheltuiesc banii de la buget – eşti criticat că eşti frustrat şi invidios pe cei care „se descurcă” etc.

  Deci, să rezolvăm cu site-ul camerei superioare a parlamentului şi pe urmă îi întrebăm pe specialiştii de la senat ce cred ei despre site-ul Lewisham.

 • BB

  Incredibil :) „Ne facem de ris in fata bulgarilor”, „gesturi cretine”, „criticat ca esti frustrat”, wow! Deja e patetic! Imi cer scuze, nu am avut intentia sa critic pe nimeni si consider exagerata reactia asta si gata.

 • Club

  Am remarcat ca majoritatea site-urilor oficiale nu functioneaza fara „www”.
  Ce nu reusesc eu sa gasesc pe nicaieri e LEGEA! daca nu dai bani la Monitorul Oficial…slabe sperante sa te documentezi fara un avocat – despre orice. Adica ar trebui facuta o arhiva in care chiar sa poti cauta fara sa primesti pentru o intrebare 4000 de rezultate irelevante…

  Site-ul Ruxandrei este…tot de la inceputul internetului (sper sa nu se supere pe mine pentru asta). La restul nu m-am uitat :)

 • Sandi

  @BB
  Exista intr-adevar o eroare nesistematica care apare in aproximativ 5% dintre accesarile http://www.lewisham.gov.uk cu un browser diferit de IE. E o problema a Microsoft CMS, care e o relicva din 2004. Poti fi sigur ca daca se putea rezolva (a se citi „hack”), consultantul IT al consiliului o rezolva de demult. Cand spun consultant IT ma refer la o companie care gestioneaza toate serviciile legate de software si hardware.

  Altfel nici eu nu sunt mandru cu site-ul consiliului, e un monstru inacccesibil, inflexibil si departe de standardele web.

  Eu l-am mostenit asa si lucrez la inlocuirea lui cu unul mai falnic si mai frumos. Mai sunt insa vreo 10 luni pana la lansare…

  Pe de alta parte, ce, ma compar eu cu Senatul Romaniei? Nici pe departe…

 • Voda

  Din cate stiu eu la un site e importanta forma (designul, etc) DAR si continutul (usurinta in a gasi ceea ce cauti, arhiva orgaizata, sugestii, etc). Cred ca trebuia atins si acest aspect.