A dispărut un ziar din online 11


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

compact1

Acum două zile, s-a anunţat că nu va mai apărea Compact de a doua zi şi că toţi cei 22 de angajaţi vor fi disponibilizaţi. Lucrurile s-au mişcat repede: comunicat de presă, preluare în blogosferă, nedumeriri cu privire la motivele închiderii. Ieri s-a şters şi conţinutul site-ului ziarului.

Ieri – un ziar online, actualizat în fiecare noapte (bine, fără motor de căutare intern, dar unii se pricepeau să caute personalizat cu Google), azi nimic. Simplu. Se face selectînd un folder pe server şi apăsînd tasta Delete de la calculator. La fel cum a făcut Lee Wilkins, cînd a şters Mykinda.com, site în care băgaseră conţinut zeci de autori din mai multe ţări.

Compact.info.ro este o pagină albă acum. Mai găseşti nişte pagini din el cîteva zile cu Google Cache şi cu Archive.org. Din Cache va dispărea definitiv, în Archive va mai rămîne pînă cînd va muri şi acest proiect de tip muzeu al Web-ului.

Am realizat o galerie foto cu imagini de arhivă de la Wayback Machine, aşa, de dragul nostalgiei. Ironic e faptul că, deşi Archive nu mai are imaginile din paginile ziarului, reclamele sunt încă afişate, fiind administrate extern.

[nggallery id=14]

Nasol e că jurnaliştii de la Compact vor pune această experienţă în CV, dar vor fi nevoiţi să dea unele explicaţii noului angajator, deoarece nu prea mai au dovezi că ziarul a existat. Bibliotecile nu prea mai arhivează ziare, cu atît mai puţin gratuite, angajaţii nu mai au toţi acasă numerele vechi, de companie nici nu se pune problema să ofere fiecăruia cîte un pachet complet cu numerele apărute.

Internetul are nevoie de spaţiu, deci hai să facem curat. Să facem loc altor site-uri.

Cum se numea acel ziar gratuit din Bucureşti?

Au mai scris pe tema asta:

Pagina de media (comentarii)

Clarissa Mălin 1 şi 2 (a lucrat la ziar)

Refresh.ro (domeniul de Internet există)

Media lui Comanescu (oracol)

Jurnalism Online (mic istoric)

Media Details (ultimele cifre)

Reporter virtual (el a dat primul ştirea?)

Tolontan (comentarii)

Buddha’s Blog (analiză la rece)

Zvoner (îl citea online)

Jurnalul unui muritor (înflorituri?)


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

11 gânduri despre “A dispărut un ziar din online

 • seba18

  nu stiu mai nimic despre ziarul in cauza sau despre site, decat ce am citit zilele astea pe bloguri. din punctul de vedere al angajatilor intr-adevar, trebuie sa fie socant sa afli ca de maine nu mai ai servici (apropo, treaba aia cu preavizul nu se mai practica pe la noi?), dar asta e viata, se poate intampla oricui si parerea mea e ca cei intr-adevar competenti isi vor gasi altceva (mai bun) intr-un timp relativ scurt.

  in fine, alta era ideea pentru care am vrut sa comentez la acest articol. intrand in cache-ul google ca sa vad cum arata pagina respectiva, am ajuns si pe pagina de trafic.ro a site-ului. cred ca daca angajatii ar fi intrat periodic pe aceasta pagina, nu ar mai fi fost la fel de socati acum. cel putin asa se vede din exterior, pentru ca asa cum am mai spus nu cunosc ziarul, iar pagina online este pentru prima data cand o vad, si asta prin intermediul google cache. dar mi se pare inacceptabil ca in ziua de azi, cand se vorbeste tot mai mult despre trecerea ziarelor din offline in online, tu sa scazi in trafic de la o luna la alta tot mai mult, in decursul ultimului an de zile.

 • George Hari

  Dacă nu ştii mai nimic despre ziar, cum îţi poţi exprima o părere? Îţi trebuie documentare, vezi că sunt nişte link-uri la sfîrşitul acestui articol.

  Evident că a scăzut traficul, din moment ce nu mai există site-ul de două zile. Jurnaliştii însă scriau pentru ediţia tipărită, la noi nu se practică separarea redacţiilor, e prea costisitor. Apoi, traficul online mai ţine şi de departamentul de marketing, nu numai de cel editorial.

  Site-ul nu avea nici măcar un motor de căutare intern, iar adresa era inadecvată şi greu de ţinut minte.

  Se zice “serviciu”.

 • zvoner

  Il cieam mai ales in metrou, dar oricum nu pot intelege in ruptul capului idiotenia de a sterge un website.
  Compact avea indexate suficiente pagini incat sa aduca un trafic de 50-60.000 de unici pe luna. Cu 2-3 resurse umane, ziarul putea supravietui online. Il putea prelua cineva… Geez.

  Sa inchizi asa un ziar, ok, nu e prima data. Dar sa distrugi un website mi se pare de un cretinism fara margini. Spre deosebire de print, ceea ce e scris online poate rezista si ani de zile cu cheltuieli minime.

 • krossfire

  Am o reactie de gen ”What the f*** ?” in momentul asta. Nu tu avertismente din timp, nu tu perioada de inchidere. Tac-pac…nu mai e rentabil hai sa-l stergem…ca mai avem hostul pe x luni si domeniul la fel, nimanui nu-i pasa.

 • George Hari

  Zvoner, nu ştii că nimic nu e veşnic? Cu atît mai puţin un site.

  Krossfire, cumva ai plătit tu pentru hosting? Văd că eşti nemulţumit :-) Nu sună tembel partea a doua, ba chiar responsabil. Eu în anul I de facultate umblam cu Ghidul Bucureştiului în mînă, deci te înţeleg.

  Sandy, acum poţi citi Ring :-)

 • krossfire

  Nu am platit eu pentru Host dar normal era sa tina afisul cu inchiderea vreo doua saptamani din moment ce vad ca hostul e inca activ :)

  Compactul era in perioada o buna sursa de date de concerte\evenimente, etc din moment ce aveam acces limitat la Internet si nu-l foloseam ca sa stau cu nasul in sapteseri sau metropotam (pe-atunci slab) :)

 • Bianca

  @seba18: “treaba” cu preavizul se practica si chiar “treaba” cu salariile compensatorii, pentru angajatii activi, nu pentru cei in concediu, ca mine!
  @george: eu mi-am pastrat numerele cele mai importante intr-un dosar, deci am o mica arhiva personala
  @krossfire: eu scriam despre concerte si “evenimente” :(