(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 1 min)
ACTUALIZARE
Acum pot spune şi eu că am fost primul care a dat informaţia asta, dar mă bucur că au început să apară completări mai profesioniste în blogosferă:
– Brăduţ face un mic istoric al încercărilor de ziare de seară în România.
– Petrişor spune că publicaţia va avea 16 pagini, se va distribui naţional şi de ea se va ocupa Sabin Orcan, plecat de la EVZ. Tot la Petrişor apare un text documentar, despre ziarele de seară din diverse ţări, alcătuit de Alex Bălă, fostul coleg al lui Obae de la Evenimentul zilei şi acum redactor la TV mania.
Se zice că în cîteva săptămîni se va lansa un alt ziar ce se va distribui gratuit, după Compact, Ring şi Curentul.
Produs de un mare trust atrăgător pentru ziariştii demisionari, ziarul va avea iniţial o echipă mică-mică, de vreo 4 oameni, formată din oameni din afara redacţiilor din trust.
Întîmplător, duminica trecută am văzut prin oraş maşini inscripţionate cu Adevărul de seară. Nu că ar avea vreo legătură…
Mai ştie cineva ceva despre asta?
Masinile au o legatura atata timp cat ei le trimiteau duminica in teritoriu…
Serios? Oare va fi un ziar naţional?
Hmm, ni s-a mai povestit cred si la ISMM si TV cum a stat problema cu editiile de seara si cu primele incercari de ziare gratuite.
”Adevarul” e ca din moment ce pot citi online majoritatea stirilor importante si pot sa mai apuc un Compact si uneori Curentul din statia lui 226 (dar acolo sunt de departe cei mai slabi editorialisti din presa romaneasca) presa clasica se face din ce in ce mai mica.
E ceva mai complex de atît. Nu toate se citesc online şi, slavă domnului, în RO nu citeşte multă lume presa online. Statisticile arată că mulţi citesc online pentru că sondajele sunt făcute de obicei online şi e normal ca ăia care răspund să fie avizaţi. Nu moare presa scrisă, dar e o perioadă firească în care ne punem întrebări şi ne văităm. O să treacă şi se aşază lucrurile.
Cand ziceam ”se face mica” ma refeream la ”reach” si la capacitatea de a tine pasul mai mult decat la tirajele efective. America este un exemplu ca presa scrisa poate supravietui chiar si in mediile urbane aglomerate.
kross, nu numeri si faza cool de la ISMM: ”in curand… toate ziarele tiparite vor fi gratuite”??
doi ani sa tot fi trecut de atunci?
cred ca nu mai avem mult de asteptat :)
Tendinţa asta cred că va fi valabilă pentru ziarele generaliste. Cele premium (de afaceri, specializate etc.) nu cred că vor deveni gratuite atît de uşor. S-ar putea să ajungem la o situaţia inversă celei de azi: site-urile ziarelor să fie principalul canal de comunicare şi varianta tipărită să fie canalul cu plată, cu un conţinut în plus faţă de cel online.
Eu am inteles ca vor fi si redactii locale, in orasele in care se va distribui.
In alta ordine de idei, nu cred ca presa traditionala va muri, dar nici nu cred ca va mai rezista pe piata oricine. Si sa zici ca mor ziarele din cauza online-ului, e ca si cum ai spune ca a murit radio-ul din cauza tv-ului sau fotografia din cauza filmarii.