PMAV: A scrie corect vs. a scrie astfel ncat sa s ntzeleaG msjul (Alice Stoicescu) 7


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Urmăriţi tag-ul PMAV pentru a descoperi şi celelalte articole din această serie şi citiţi textul iniţial cu explicaţii despre acest demers. Aceasta este ultima temă din serie.

Alice Stoicescu: A scrie corect vs. a scrie astfel  ncat sa s ntzeleaG msjul

Alice a făcut o animaţie care nu se poate spune că nu tratează scriitura digitală (dacă aţi avut această îndoială legată de temele anterioare prezentate). Rezultatul poate fi considerat o lucrare ştiinţifică destul de serioasă, în care autoarea explorează transfigurările prin care trece limba română în era informaţională.

Sunt referiri la calculator şi celebra tastatură cu semne care nu respectă spiritul limbii române, la comunicarea prin mesageria instantanee. Lucrarea insistă pe problematica diacriticelor, aceste semne chinuite în online-ul românesc.

Alice a realizat şi un interesant ghid al limbii „româno-englezo-messengeristică”, ce presupune ignorarea diacriticelor, înlocuirea literelor tradiţionale cu altele, compresia pînă la limita minimă, folosirea excesivă a simbolurilor.

Iată aici fişierul Flash rezultat, dar vă recomand să accesaţi acest link, pentru o rezoluţie mai bună a animaţiei. Nu uitaţi că, din cînd în cînd, trebuie să apăsaţi butonul Play din dreapta sus.

În lucrarea de 45 de pagini, Alice a spus, printre altele:

2.2 De ce sunt importante diacriticele?

Pentru că în limba română se scrie cum se aude. Iar diferența între a și â sau ă, între i si î, între s și ș sau între t și ț îi este evidentă și unui preșcolar.

Pentru că duce la exprimări ambigue.

Pentru că nefolosirea lor denotă lipsă de profesionalism.

Pentru că noii vorbitori de limbă română (copii, străini) își vor forma deprinderi greșite, greu de corectat odată intrate în obișnuință.

Pentru că numele de Henri Coandă, Constantin Brâncuși și Petre Ţuțea trebuie prețuite și reproduse în forma lor reală.

Pentru că am putea ajunge să vorbim la fel ca Willmark. Și nu-și dorește nimeni așa ceva.

Este important ca în cazul literelor ș și ț să folosim semnul diacritic corect cu scopul acurateții, mai ales în cazul documentelor oficiale redactate online și a plăților prin intermediul Internetului.

[…]

Deși există mulți care ar vota oricând cu scrierea astfel ncat sa s ntzleaG msj-ul, aceștia aparțin unei categorii din care vor ieși în câțiva ani, depășind-o crescând, învâțând și lovindu-se de situații formale cărora vor trebui să se conformeze.

Însă cum rămâne cu cei care scriu astfel incat sa se inteleaga mesajul? Cum rămâne cu cei care cunosc normele limbii române și importanța diacriticelor dar nu le folosesc din grabă sau din comoditate? Mai ales când soluția este atât de simplă: instalarea unui driver și a unui update de font-uri. Poate unii vor invoca lipsa rapidității, însă scuza este nejustificată. Viteza de scriere este aceeași și cu diacritice și fără, după o perioadă minimă de acomodare.

Așadar nu există scuză, e cazul să se treacă la fapte. În primul rând prin a oferi ca exemplu propriul mod de a scrie. În al doilea prin a atrage atenția celor care au rolul moral de a educa să procedeze la fel.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

7 gânduri despre “PMAV: A scrie corect vs. a scrie astfel ncat sa s ntzeleaG msjul (Alice Stoicescu)

 • Florin Ciocotisan

  E foarte bună ideea şi imi place cum e realizat, dar totuşi mi se pare că a exagerat puţin cu limbajul messenger.

  Stiu ca exista tot felul de specimene gen „Dragos dragos”, dar eu am in lista mea cred peste 300 de contacte, ce provin din diverse clase sociale si nu cred ca e chiar asa grava situatia.

 • Florin Ciocotisan

  Consider ca a exagerat fiindca nu este un fenomen extins la o scara asa larga cum se crede. Cum am zis si in commentul initial am peste 300 de contacte in lista si nici unul nu a ajuns intr-un astfel de stadiu si am discutat si cu alte persoane despre acest subiect

  Toti vorbesc despre generatia messenger ca si cum ar fi anticristul limbii romane. Eu personal cred ca aceasta idee e doar o exprimare a ultra-nationalismului.

  Eu prefer sa scriu pe calculator fara diacritice, fiindca e mai rapid si arata mai bine pe blog (parerea mea), ceea ce nu inseamna ca sunt analfabet. Folosesc engleza in limbajul meu de messenger si de blogger ca se denumensc lucruri sau concepte tehnice cu precadere care au fost inventate in engleza ca sa zic asa, ca daca nu o sa ajungem ca francezii care pronunta wireless – virles si te mai acuza ca tu pronunti defapt gresit. (experienta proprie)

  Limba se schimba, se simplifica e un proces normal si binevenit. Bineinteles, atata timp cat nu scrii in lucrarea de bac sau de licenta „lol”. Ce-i care scriu asa au fost analfabeti dinaintea messengerului, nu acesta i-a facut asa si in plus, din cate stiu eu, la scoala nu se scrie pe messenger ci pe tabla.

  Hai ca m-am lungit serios acuma. In concluzie, parerea mea e ca generatia messenger e un concept sau un subiect fals. Ceea ce colega mea a prezentat in proiectul ei este foarte corect, dar este valabil doar pentru un grup restrans de oameni nu pentru o generatie.

 • lovingvama

  Eu de mult timp am renunţat să mai discut cu cei care deformează prea tare limba română.

  Florin nu ştie care-i treaba <17. Îi recomand o noapte petrecută pe hi5 şi o să resimtă toată treaba asta ca o reală problemă.