Ce nu are Bucureştiul dar au alte capitale din UE 3


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

tuileries-640x480

Transportul în oraş nu trebuie să fie o povară, ci o perioadă cît mai scurtă în care trebuie să ajungi dintr-un loc în altul.

Faci asta ca să munceşti cît mai eficient, pentru a plăti apoi impozitele din care statul cheltuieşte pentru a-ţi face o ţară mai frumoasă. Uneori faci asta ca să mergi în locuri în care să te distrezi, ca să fii odihnit luni la serviciu, unde vei lucra cu un randament mai mare, ca să plăteşti impozite mai mari etc. Aţi înţeles ideea.

De cînd eram mic, visam la unele lucruri care să existe în Bucureşti şi care există în alte capitale europene (şi chiar şi la Budapesta :-) ):

1. Un tren direct din oraş pînă la aeroport, cu tarif normal. Nu tren + mers pe jos + autobuz + tren, ci tren direct. Tarif normal pentru distanţa aia, pentru că nu există motive pentru care să ceri un tarif mai mare.

2. Taxiuri cu tarif normal la aeroport. Nu doar o firmă, ci mai multe, sau doar una dar cu tarif normal. Nu se justifică tariful mai mare decît cel practicat în oraş.

3. Să funcţioneze ecranele alea mari care anunţă cît mai ai de aşteptat pînă la următorul metrou şi să fie eliminate ecranele vechi de pe timpul lui Ceaşcă. Nu e logic să ai un ceas care-ţi arată cît a trecut de la ultimul metrou şi altul care arată cît mai ai de aşteptat.

4. Un singur sistem de taxare la transportul în comun. Un singur tip de bilet, eventual cu tarife diferite la metrou şi autobuz, dacă se doreşte asta. Plus un singur sistem de validare la autobuz, nu unul pentru bilete mici şi meschine de hîrtie şi altul pentru carduri din plastic. Plus să funcţioneze ca lumea măcar un sistem de anunţare a staţiilor în autobuze.

5. Sisteme de signalectică. Şi eu mă rătăcesc în amărîtul de metrou din Bucale, darămite unul abia aterizat în oraş. Staţiile de la capăt sunt anunţate acum cu nume diferite, capetele sunt identificate pe unele magistrale prin staţiile intermediare etc. Cînd ieşi din metrou, nu ştii în ce parte să o iei, pe unde să ieşi ca să ajungi la nu ştiu ce obiectiv cultural etc. Haos. Dacă plusez şi zic să găsim pe cineva cu voce mai interesantă decît alea sparte ale ceferiştilor care conduc metrourile şi să fie aceeaşi voce indiferent de magistrală veţi zice că sunt absurd.

6. Bucharest Card. Adică un card care să-i ofere turistului transport inclus pe toate mijloacele de transport în comun, intrări la muzee, reduceri la magazine etc. Cum am văzut în Paris, Budapesta, Bruxelles, Viena, Rotterdam etc.

7. Automate de bilete în unele staţii măcar. Românul e atît de stupid încît consideră că dacă nu era deschis chioşcul are totuşi dreptul să se urce în autobuz. Dacă ar fi automate, n-ar mai exista nici o justificare a stupidităţii. Aici aş adăuga şi necesitatea de a fi controlaţi toţi călătorii, nu să fie lăsaţi în pace unii care miros urît sau par altfel.

Ei, măcar aceste 7 puncte. Nu aduc ele fericirea, dar ne-ar face să ne mişcăm mai repede, în loc să orbecăim.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 gânduri despre “Ce nu are Bucureştiul dar au alte capitale din UE

 • Dee

  Complet de acord.
  Mai ales cu 5 şi 6, nefiind din Bucureşti. M-am rătăcit şi la metrou, iar un card de care zici ar fi ideal pentru turişti, că altfel e prea multă bătaie de cap.
  Şi cred că lista ar putea continua.
  Oricum, faza cu aeroportul e imbecilă rău. Poate eşti norocos şi prinzi prin rezervare, să zicem, un zbor de 5 euro în Belgia, dar tre să plăteşti 100 ron pe taxi până la aeroport.

 • Cristi

  Eu cred oricum ca trenul acela intre Bucuresti si halta Otopeni a fost lansat ca sa nu zicem ca nu avem si noi. Eu l-am folosit o singura data din curiozitate. pe langa faptul ca astepti la Gara de Nord, apoi astepti la halta sa vina autocarul… mai trebuie sa te trambalezi cu toate bagajele. Daca ai noroc de o zi ploioasa gradul de distractie creste :-)

  In ceea ce priveste Bucharest Card-ul eu ic ca e loc de business aici! George drop me an email :-)