Tinerii de 20 de ani vorbesc despre decembrie 1989 7


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Motto

“Eu mi-aş dori să trăiesc măcar o zi în comunism.”

Student în anul I la FJSC

Avem acum la dispoziţie informaţia oriunde ne-am afla şi cred că tinerii ştiu să folosească noile media în scopuri care nu ţin numai de divertisment. Numeroasele articole şi emisiuni TV despre evenimentele din decembrie 1989 au dus la o anumită creştere a nivelului de educaţie al tinerilor de 20-22 de ani despre ce s-a întîmplat atunci.

Împreună cu Brăduţ, i-am rugat pe studenţii din anul I de la FJSC să ne spună cu ce asociază decembrie 1989 şi ce cred despre comunism. Brăduţ a scris un articol pe această temă pentru Presa.nu, iar eu reproduc aici cîteva citate din foile completate de studenţi.

Care sunt primele lucruri care vă vin în minte cînd vă gîndiţi la evenimentele din decembrie 1989?

Poveştile părinţilor legate de adăpostirea în clădirea Romtelecom cînd erau îngroziţi de ce se întîmplă pe Calea Victoriei.

Zîmbetul plin de entuziasm de pe faţa lui Iliescu.

Hotărîrea de care au dat dovadă atît de mulţi tineri, lucru destul de rar în ziua de azi.

Era nevoie de acea revoluţie însă am scăpat de comunism doar parţial.

Cei care au format partide şi au ajuns în poziţii de putere au făcut parte din nomenclatura comunistă.

Mulţimea în delir.

Tatăl meu era aproape de a fi împuşcat de persoane cu ordine sau intenţii suspecte, apărînd institutul la care lucra.

Huligani, degringoladă, neprofesionalism.

Bucuria tinerilor din acea perioadă de a fi liberi.

Revoluţie care a dus la eliberarea cetăţenilor de sub comunism şi apariţia libertăţii de exprimare şi dreptul la avort.

Ce părere aveţi despre comunism?

Poate că în prezent lumea şi-ar dori să revină la comunism. Locuri de muncă, stabilitatea zilei de mîine. Eu mi-aş dori să trăiesc măcar o zi în comunism.

A fost un sistem represiv, pe care noi îl cunoaştem doar din manuale, filme sau povestiri ale celor mai mari. Cred că este cauza actuală a problemelor de mentalitate, a corupţiei, a obişnuinţelor proaste.

Unele din lucrurile realizate de Ceauşescu au fost bune şi benefice pentru ţară: sistemul de irigaţii, rata şomajului care era destul de redusă.

Contrar opiniei generale, consider că perioada comunistă a avut şi părţile ei bune, eclipsate însă de multele nereguli şi restricţii care existau la vremea aceea în sistem.

Comunismul a fost un regim care a permis transferarea puterii în mîna unui grup restrîns de oameni, în mîna partidului unic.

Comunismul a funcţionat pînă în momentul în care Ceauşescu a hotărît să plătească datoriile externe. Înainte de acest moment, s-au construit blocuri, drumuri, poduri, baraje. Mai mult, puşcăriaşii au fost obligaţi să muncească.

În loc de alte comentarii, iată pozia Totul de Ana Blandiana:

Frunze, cuvinte, lacrimi,
cutii de chibrituri, pisici,
tramvaie câteodată, cozi la făină,
gărgăriţe, sticle goale, discursuri,
imagini lungite de televizor,
gândaci de Colorado, benzină,
steguleţe, portrete cunoscute,
Cupa Campionilor Europeni,
maşini cu butelii, mere refuzate la export,
ziare, franzele, ulei în amestec, garoafe,
întâmpinări la aeroport, cico, batoane,
Salam Bucureşti, iaurt dietetic,
ţigănci cu kenturi, ouă de Crevedia,
zvonuri, serialul de sâmbătă seara,
cafea cu înlocuitori,
lupta popoarelor pentru pace, coruri,
producţia la hectar, Gerovital, aniversări,
compot bulgăresc, adunarea oamenilor muncii,
vin de regiune superior, adidaşi,
bancuri, băieţii de pe Calea Victoriei,
peşte oceanic, Cântarea României,
totul


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

7 gânduri despre “Tinerii de 20 de ani vorbesc despre decembrie 1989

 • Ioana

  Când le-am spus părinților că mi-ar fi plăcut să trăiesc câteva zile în comunism s-au uitat ciudat la mine. Privarea de anumite libertăți după ce le-ai avut 20 de ani ar fi un exercițiu interesant.

 • hirhhe

  Eu personal sunt ingrijorat de tinerii de 20 si sub 20 de ani.Nu musai ca vorbesc de comunism..ci pentru ca vorbesc pe de rost.Multi dintre ei.NU sunt un adept al comunismului dar nici pe departe al democratiei prost aplicata, inteleasca si manevrata de conducatori.Nu avem destule inainte de `89 dar aveam minima siguranta a zilei de maine.Acum ca avem de toate si nu putem atinge majoritatea din ele e mai ok ?. Pentru mine nu.Cine a vrut sa traiasca bine pe vremea dictaturii, a trait.Cine a fost delasator si putoare, nu a trait bine nici atunci si nu va trai in nici un caz in ziua de azi.
  O concluzie a articolului de mai sus ar fi: COPII SPUN LUCRURI TRASNITE.
  Spor, succesuri si multa sanatate.

 • horhhe

  Da bre.tot atunci.Crezi matale ca limba face pe om ? Poate pe Urdea si restu limbistilor de pretutindeni. Multi au graiu dulce, vorbele cu sirop si gramatica impecabila..dar vai curu lor daca in bostan se plictiseste neuronu.
  Toate bune barosane.

 • George Hari

  Şi eu tot atunci, dar nu era Internet pe vremea aia. Paradoxal, n-am simţit siguranţa zilei de mîine doar pentru că eram un puştan. Dar acum îmi dau seama că am simţit Securitatea zilelor de atunci.

  Nu ştiu ce treabă are Udrea cu toate astea, dar eu continuu să cred că un om inteligent ştie foarte bine limba română, ţine de un anumit tip de consecvenţă a personalităţii. Asta nu înseamnă că cei care vorbesc în limbaj SMS nu trebuie acceptaţi în societate. Suntem un popor foarte tolerant.

  Cu bine, şefu!

 • Tonks

  tinerii din zilele noastre, printre care ma numar, nu sunt idioti, horhhe. Nu am fost crescuti in perioada respectiva, dar asta nu inseamna ca nu avem capacitatea sa intelegem. Poate nu deplin, dar cel putin ne dam silinta sa ascultam si sa nu judecam. Pentru ca prin scurtul tau mesaj, am putea, atat eu cat si ceilalti, sa aruncam cu pietre. Dar nu! Noi intelegem ca exista si persoane mutilate de respectivul regim. Intepenite acolo.

  Iti doresc, in loc sa te afunzi in gloria de ieri, sa pui osul si sa incerci sa contribui la cea de maine. Sunt aproape sigura ca nu te duci la vot. poti sa incepi de aici.