Misterul din jurul abonamentelor RATB şi Metrorex 13


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Să folosim mitul străinului. Să presupunem că un turist străin vine să viziteze Bucureştiul (o fi omul masochist, nu mă bag). Vrea abonament la metrou.

Este întrebat diverse lucruri, în limba română, singura limbă pe care doamnele de la ghişee o cunosc cît de cît:

 • pe hîrtie sau pe card electronic?
 • limitat la 62 de călătorii sau nelimitat?
 • plătiţi cash sau cu cardul?

Abonamentele pe hîrtie le iei numai de la ghişeele de la metrou, cardurile electronice le iei de la suprafaţă, dar nu de la orice chioşc RATB, ci numai de la cele care pot emite abonamente. Pentru a-ţi emite cardul nominal, îţi trebuie buletinul şi dai o mică taxă.

Dacă vrei abonament la metrou pe cardul electronic, poţi alege dintre variantele:

 • nelimitat, costă 50 de lei – mergi cît vrei cu metroul
 • limitat la 62 de călătorii, costă 27 de lei – după ce se termină călătoriile, te descurci

Abonamentul de 50 de lei poate fi încărcat de la orice chioşc RATB, dar cel de 27 de lei numai la chioşcurile care emit carduri. Nu te bucura! Am fost ieri la două chioşcuri care emit carduri şi platinatele doamne au fost foarte mirate de ceea ce doresc. Una dintre ele a spus că ea “n-a auzit de aşa ceva, la ele n-au ajuns”. Aşa că am încărcat portofelul electronic de pe card, adică am pus o sumă din care mi se scade cînd merg cu autobuzul sau cu metroul.

Rezumat:

Dacă vrei card de transport, îţi încarci abonamentul Metrorex de la RATB, nu de la Metrorex. Dacă vrei abonamenul limitat la 62 de călătorii, mergi la anumite chioşcuri şi acolo te rogi ca doamna să ştie despre ce e vorba.

După toate aceste explicaţii, străinului i se va oferi bucăţica de hîrtie care, alături de card de hîrtie la metrou şi card electronic la metrou şi RATB, este un bilet valabil ce trebuie perforat. Trei sisteme pentru acelaşi lucru: transportul în comun în Capitala României. Cît despre plata cu cardul, nu mai vreau să intru în detalii, dar concluzia e că nu se poate.

Welcome to Bucharest, enjoy your visit!

Bibliografie:

RATB

Metrorex


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

13 gânduri despre “Misterul din jurul abonamentelor RATB şi Metrorex

 • George Hari

  Ştiu, dar mici probleme şi aici: îţi trebuie card electronic de tip nou, care are seria înscrisă pe el. Dacă nu, afli seria cînd reîncarci ceva la ghişeu, seria va fi pe chitanţă. În plus, nu se acceptă toate cardurile bancare de debit, adică tipul de carduri pe care le au românii, pe care-şi primesc salariul.

  Iar dacă ai uitat parola contului, adio! Nu mai poţi intra şi nu au opţiunea de reamintire a parolei prin e-mail. Nu-ţi poţi face alt cont pe site, pentru că datele tale au fost deja folosite de tine. Iar dacă le scrii să le ceri ajutorul… Dar nu mai continuu.

 • ionuca

  Acum un an (cred), am mers la un chioșc RATB ca să-mi fac abonament de student pt RATB și să-mi pun un abonament întreg pt Metrorex pe același card. Am rezolvat problema cu abonamentul RATB, dar nu au vrut să-mi pună abonamentul întreg de metrou pentru că la ei figuram ca studentă, iar abonament de student pt metrou cică nu eliberau. Așa că m-au trimis frumos la metrou să-mi cumpăr abonament întreg de acolo…

 • George Hari

  Sigur de treaba cu încărcarea online? Da, am încercat acum ceva timp dar am renunţat, erau prea multe obstacole. La chioşc am putut uneori plăti cu cardul. Alteori nu, pentru că “nu mergea aparatul”.

 • Oana

  Voiam sa dau “Like”, dar nu imi place realitatea descrisa. Am incercat intotdeauna sa evit complicatiile provocate de intelegerea RATB – Metrorex, asa ca mi-am facut mereu abonamentele separat. In schimb, a trebuit sa imi schimb la un moment dat cardul RATB, pentru ca nu mai era vizibila seria si nu mai voiau sa imi deconteze abonamentele de la facultate. Si in afara de taxa aia de vreo 4 lei pe care am platit-o, a trebuit sa vin si cu o copie xerox dupa buletin.

 • Alina

  pana sunt gata legitimatiile de student (sau pana ma hotarasc sa iau adeverinta aceea de la secretariat), ma multumesc cu cartela de 10.
  oricum, mi se pare bataie de joc cu preturile noi. abonamentul pe o luna, cu calatorii nelimitate, costa de 2 ori mai mult ca inainte?!

 • sica

  eu am descoperit altceva: daca ai card/abonament cu cele 62 de calatorii… De fapt ai card cu calatorii nelimitate (ca nu le merge sistemul, dar shht)