Puterea Internetului: adevărul despre morţii din Irak


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Morţi pînă acum în războiul din Irak – 109.032 de oameni, dintre care:

  • 66.081 civili
  • 23.984 inamici (insurgenţi)
  • 15.196 membri ai forţelor armate irakiene
  • 3.771 membri ai forţelor din coaliţie

Majoritatea morţilor sunt deci civili, oameni nevinovaţi, prinşi într-un război care nu este al lor.

Aţi mai citit undeva aceste cifre? Ele nu apar în mass-media mainstream, nu sunt promovate la ştiri la televizor şi online trebuie să le cauţi, ele nu-ţi vor sări în ochi asemeni ştirilor despre Britney Spears. Le-am găsit la Wikileaks.org, un site independent de informare, care supravieţuieşte din donaţii.

Acolo veţi găsi aproape 400.000 de rapoarte de război despre conflictul din Irak, din perioada ianuarie 2004 – decembrie 2009. Sunt lucruri pe care le povestesc soldaţii americani, informaţii pe care nu le veţi găsi în altă parte, deoarece ar destabiliza manipularea concertată a publicului condusă de către presa occidentală. Muşamalizarea dezvăluirilor este evidenţiată de Wired, care-l citează pe purtătorul de cuvînt al Pentagonului:

A statement that Geoff Morrell, the Pentagon’s chief spokesman, emailed to reporters ahead of the WikiLeaks release called the documents “essentially snapshots of events, both tragic and mundane, and do not tell the whole story.

Există cîteva referiri în presă la dezvăluirile de la WikiLeaks, dar ele sunt sumare şi accentuează poziţia oficialităţilor americane (vezi căutare pe Google News).

Documentele au fost dezvăluite în 22 octombrie. Site-ul este renumit pentru că a mai dat publicităţii documente despre războiul din Afganistan, acoperind aceeaşi perioadă de raportare. Este un site foarte solicitat, deci e posibil să nu poţi intra mereu pe el. În plus, este vizat de reprezentanţi ai guvernului american, care încearcă sistematic să-l reducă la tăcere.

Iată un exemplu al utilităţii Internetului, în caz că mai aveaţi dubii în această privinţă. Aş vrea să trăiesc o viaţă în care să pot găsi pe Internet astfel de informaţii. Simplul fapt că ele pot fi consultate online mă fac să mă bucur că sunt un digital native, dincolo de consecinţele dezvăluirilor din aceste documente.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.