Africa, Africa, ah ce vis fierbinte… 5


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

ciclofest atelier-de-gastronomie-africana targ-exotic

Şi uite că-ţi vine uneori să-ţi iei bicicleta şi să mergi la Ciclofest, de unde să pleci repede, pentru a respira aerul greu al oraşului pînă la un scurt curs de gastronomie africană, pentru a o vedea apoi pe Mbela Nzuzi dansînd de mama focului pe o mică scenă în centru. Să-ţi trăieşti bucata de viaţă repede şi încet în acelaşi timp.

Ciclofest

A fost o încercare de festival vineri, sîmbătă şi duminică, la Atelierul de producţie, organizat împreună cu Portocala mecanică. Eclectic, cu pinion fix şi shaorma mîncată din şa, cu sculptură în metal şi bike polo jucat în grup mic. Nu mi s-a proiectat filmuleţul aşa cum era prevăzut în program, aşa că mi-am luat prietenii în parc, unde am stat la o bere, o poveste despre Maratonul vinului şi o lecţie de pedalare gratuită.

Madesu ba kalinga

Adică fasole iute călită. Condiment din toate condimentele iuţi ce se găsesc prin piaţa de la supermarket, dar şi improvizaţie la învîrtit lingura. Într-o atmosferă plină de veselie, poveşti etnoculturale şi cu mîncare pe masă, Mbela Nzuzi ne-a arătat cum se face madesu ba kalinga, alături de fufu (o mămăligă deosebită), ca să dai pe spate bărbatul african şi ca să cucereşti femeia albă. Nu ştiu dacă voi reuşi să prepar asta, dar nişte pui muamba tot facem odată!

Africa

În Pţa Revoluţiei, o improvizaţie de tîrg exotic, cu dream catchers chinezeşti vîndute de columbieni, cu o fetişcană româncă ce combina desculţă un dans indian cu ceva manele, dar şi cu Mbela dansînd alături de doi prieteni negri din… Rădăuţi. Cîteva minute în care puţinul public a dat din şolduri şi s-a gîndit la Africa.

Eu acum nu zic că ar fi o reţetă, dar orişicît…

Notă: Titlul face aluzie la o piesă muzicală veche.


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 gânduri despre “Africa, Africa, ah ce vis fierbinte…