Mici impresii despre micul MacBook Air 3


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 6 min)

Decizia de a cumpăra acest MacBook Air de 13 inch și 128 GB stocare de la Noumax a fost una dintre cele mai bune din viață. Am scăpat de o mulțime de momente stresante, de frustrări și nemulțumiri pe care le aveam cînd foloseam laptop-uri PC. Pur și simplu, micul portabil mă ajută, face repede și bine ceea ce vreau și mă uimește zilnic.

Am apucat oferta de reducere pentru profesori de 13%, o campanie pe care Apple o desfășoară anual la nivel mondial în octombrie-noiembrie. În plus, am mai luat un adaptor VGA-Thunderbolt, pentru a-l conecta la proiector sau la un monitor extern.

Nu am lucruri de spus în plus față de ceea ce există în miile de cronici online despre acest MacBook Air, dar am notat cîteva impresii personale, nu neapărat originale.

Se mișcă repede

Se simt cei 4 GB de RAM și pare că nici nu are nevoie de mai mult. Boot în vreo 12 secunde, revenire din Sleep în vreo 4 secunde, pot ține deschise vreo 5 aplicații fără probleme, montaj video rapid, editare foto ca și cum aș scrie text etc. Chiar dacă semnalul wireless este slab, se mișcă repede pe Internet și calitatea imaginii și a sunetului în videochat este fără reproș.

Reglarea luminozității

Pot regla intensitatea luminii ecranului și a iluminării din spate a tastelor. E suficient să le țin pe amîndouă cu o liniuță de intensitate, e de ajuns în timpul zilei, dacă nu mă uit la vreun film sau dacă nu editez vreo poză. Ambele au senzori, deci se reglează automat în funcție de lumina de afară. Îmi place că tastele nu pot fi iluminate deloc dacă afară este lumină puternică, ceea ce este logic.

Ergonomia

Evident, este foarte ușor și subțire, că doar de aia costă atît în primul rînd. Este excelent pentru a-l lua cu tine cînd mergi cu bicicleta. Cînd mai luam HP-ul și încărcătorul cu mine, tija șeii se înfunda ușor dacă treceam peste vreun mic dîmb în asfalt. Mă ajută faptul că e ușor deoarece pot arăta la cursuri de aproape diverse lucruri pe ecran, ținîndu-l în mînă, dacă nu-l conectez la proiector. Deoarece are SSD și nu hard-disk, nu se aude nici un zgomot cînd pornește sau cînd funcționează. Uneori, se mai aude un fîșîit de la cooler, dar asta numai dacă e supraîncălzit. Este interesant că difuzoarele sunt sub taste și sunetul se aude diferit în funcție de cum îmi mișc mîinile pe tastatură.

Bateria

Dacă e închis wireless-ul, Bluetooth-ul și nu ai deschisă decît aplicația în care lucrezi, ține vreo 7 ore după o încărcare completă. Dacă ai deschis wireless-ul, ține vreo 4 sau 5. Mai depinde de nivelul de iluminare al ecranului și al tastelor și de alte lucruri care pot fi reglate din sistemul de operare. Se încarcă destul de rapid bateria și-mi place că există un magnet în conectorul de curent, să-l poți conecta chiar și pe întuneric. Nu e necesar să-l închizi decît dacă nu-l folosești un timp îndelungat. În mod normal, închizi capacul ca să intre în Sleep și e de ajuns.

Software instalat

Nu cunoșteam MacOS-ul, rămăsesem în urmă cu folosirea lui, ultima oară pusesem mîna pe el prin 2004 cred. Dar m-am adaptat imediat la Lion. Gesturile sunt intuitive, poți face multe lucruri numai mișcînd degetele pe trackpad în diverse combinații. Actualizările de software se fac ușor, fără multe intervenții din partea utilizatorului. Sunt instalate toate programele de care ai nevoie. După ce ai cumpărat laptop-ul, poți începe să scrii, să prelucrezi foto, să faci muzică, montaj video și alte lucruri. Instalările se fac în vreo doi pași, fără întrebări inutile de tipul “Do you want…” cum e la Windows. Fără erori, fără blocaje, fără înțepeniri.

Garanția

Mă încîntă să știu că există o garanție internațională de un an. N-ai nevoie de chitanțe sau certificate. Seria unică de pe spatele lui este singurul element care-ți trebuie. Oriunde ai fi în lume, mergi la un service Apple și se rezolvă. Dacă nu există un service, îl trimiți prin curier. Prețul pentru micuț ar fi fost în Dubai cu vreo 50 de euro mai puțin față de cel cu reducerea pentru profesori de aici și am considerat că nu merită, de aceea am ales Noumax din România (și bine am făcut, pentru că acolo găsești numai profesioniști).

Mă bucur că am intrat în familia Mac. Mai am de învățat destule șmecherii, combinații de taste, lucruri care ar face să se miște totul și mai repede, dar sunt încă în procesul de învățare. Deocamdată, mă bucură faptul că mă pot baza pe el, îmi dă un sentiment de siguranță pe care nici un laptop PC nu mi l-a putut oferi. Vă spune o persoană care a avut vreo 4 laptop-uri pînă acum înaintea acestui Mac.

Foto: Apple.com


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 gânduri despre “Mici impresii despre micul MacBook Air