Date despre micul cutremur din 5 august 2009 20


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

cutremur_black_sea

Pare că a fost mic. Am văzut ventilatorul cum se clatină uşor şi am crezut că e de la vecinii de sus care tot construiesc o casă în apartament, de vreo lună.

 1. EMSC a spus iniţial că a avut 5,1 grade pe scara Richter, adîncimea de 30 km şi îl marchează ca fiind „în Marea Neagră”. A fost la ora 10.41, la 41 km de Constanţa, de aia dl Mărmureanu (acel bătrînel director la institutul specializat) spunea că l-a simţit mai bine la mare decît cei din Bucureşti.
 2. EMSC revine cu date şi spune că a avut 4,7, a fost la ora 10.49, la o adîncime de numai 2 km, dar chiar în apă. USGS spune că a fost la adîncimea de 10 km, dar confirmă magnitudinea de 4,7.
 3. A treia actualizare la EMSC: 4,8 grade, 10 km adîncime.

Şi un lucru pe care nu-l înţeleg: ce rost are acest institut din România, din moment ce ăştia care intervin la televizor nu ne spun mai multe lucruri decît aflăm de la EMSC şi de pe alte site-uri de specialitate?

Două mărturii interesante de la EMSC:

Din Bulgaria : Even though I am closer to the center of the earthquake, the swinging in my city continued around 2-3 seconds, while in other parts of the country, which are as far as 300 kilometers from the center, the swinging continued more than a minute.

Din România : It was weak, short, but definitely was felt by many people in our building (at work). I was on the second floor and the building have six floors. I live and work in Bucharest, Romania. No damage, but the building was shaking.

Foto: Emsc-csem.org


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

20 gânduri despre “Date despre micul cutremur din 5 august 2009

 • Silviu

  SUNT NEFERICITUL LOCUITOR AL UNUI BLOC DIN 1971 SI NU VREAU SA VA DESCRIU PRIN CE AM TRECUT. CEEA CE VREAU SA VA SFATUIESC PE TOTI ESTE SA VA FACETI O ASIGURARE O ASIGURARE DE LOCUINTA CA NU SE STIE NICIODATA.

 • George Hari

  Păi stai puţin că e grav, pentru că noi putem afla şi învăţa destul de multe online despre cutremure, iar mai devreme un tip de la acel laborator de avertizare nu ştia exact care zonă e mai periculoasă, nordul sau sudul.

  Cît despre comentariu, ştiu, de aia l-am trunchiat dar am lăsat acel sfat care chiar e bun.

 • anca

  IN MOMENTUL CUTREMURLUI ERAM IN FATA CALCULATORULUI SI AN SCAUN CU ROTITE ,SA SIMTIT .EU LOCUIESC LA CURTE IN SECT 3 BUCURESTI ,SA SIMTIT BINE

 • Bogdan Bivolaru

  Sunt sigur ca te referi la comentariul dl Mărmureanu, dar nu prea inteleg la care sfat te referi cand zici: „am lăsat acel sfat care chiar e bun.” Probabil e de la faptul ca am dormit pe unde scurte.

  Tind sa ies de pe subiect prin generalizare, dar uite totusi: Referitor la ce fac institutiile de stat (ne irosesc banii), cred ca singura cale de rezolvare este marirea transparentei, si anume: tot ceea ce realizeaza statul sau produsele/studiile realizate de contractori pentru stat ar trebui sa fie publice.
  E o fundatie in U.S, http://www.sunlightfoundation.com/, care se ocupa de realizarea de site-uri guvernamentale cu scopul de a mari accesul publicului la info actuale si relevante despre stat. Pana nu vom avea o asemenea fundatie si la noi, nimic nu se va misca (coruptia, ineficienta)

 • George Hari

  Bogdan, mă refeream la sfatul privind asigurarea locuinţei. Eu aş zice că şi una de viaţă ar ajuta la ceva.

  Cît despre fundaţia de care spui tu, concluzia ar fi: să emigrăm în SUA, această minunată ţară democratică, liberă şi unde se vorbeşte limba pe care o vorbesc românii – engleza.

 • krossfire

  Culmea, anumite siteuri faceau si previziuni pentru falia respectiva si perioada in care ne aflam. Fain ca siteurile si televiziunile de bine au avut intarzieri de pana la o ora.

 • Inanna

  Eu n-am simtit nimic, poate pentru ca ma bataiam pe scaun. La mine la serviciu e „Subpamant SRL”, poate de-aia. Cred ca la etaje se simte mai abitir decat la nivelul solului.

 • Alexandra

  eu eram in pat….deodata se zguduia cu mn si am observat lucrurile de pe birou cum se misca…s-a simtit bine aici in constanta…

 • pascanu dumitru

  daca cineva din galati spune ca simtit cutrmurul la o intensitate mai mare…..minte…..eu stau la etajul 8 si pot spune ca sa simtit foarte putin

 • Gica Contra

  Banuiesc ca s-a produs si un mic tsunami. Am auzit ca cei aflati la mare in apa s-au trezit ca se ridica nivelul marii cam cu 20-30 cm. Stie cineva ceva?
  In 1901 a fost tsunami de 5 metri si va mai fi dar nu se stie exact cand. In ultimii 2000 de ani s-a intamplat doar de cateva ori.

 • adinutza sweet

  eu atunci tocmai ma imbracam si am crezut k este vreo pisica, dar in urmatoarele minute ma sunat mama si mia spus ca a fost cutremur, cu toate ca nu il simtisem, imi era foarte frica sa nu se intoarca din nou. Se pare ca a fost destul de mare…..

 • George Hari

  Dumitru, aşa e, dacă spun că n-au simţit cum ai simţit tu, seismograful, sunt mincinoşi.
  Gica Contra, au fost mai multe tsunami-uri, apa a adus la mal cîteva jeep-uri mai vechi.
  Adinutza, deci pe la tine umblă pisici foarte foarte grase, de se simte cînd trec. Credeam că de aia sunt faimoase, că nu fac zgomot.

 • Bogdan Maxim

  Sper sa nu par prea „infipt” sau „nasol”..

  „Şi un lucru pe care nu-l înţeleg: ce rost are acest institut din România, din moment ce ăştia care intervin la televizor nu ne spun mai multe lucruri decît aflăm de la EMSC şi de pe alte site-uri de specialitate?”

  1. Daca te uiti la EMSC, o sa vezi la data providers si institutul din Romania. EMSC doar agrega niste date. Poti sa il consideri o „comunitate” stiintifica.
  2. Nu toata lumea are net..
  3. Cei de la TV trebuie sa faca si ei audienta cumva, si cum sa faca daca nu prin scandal si porcarii?