A găti chinezește este omenesc 1


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

De gătit, eu gătesc (vezi dovezi foto pe Facebook). E mai sănătos, mai ieftin și e chiar relaxant să zăbovești asupra oalei cu mîncare sau să toci repetitiv legume.

Dar nu am încercat să gătesc mîncăruri chinezești. Înainte de a începe eu seria de tocane și ciorbe în casă, eram un client fidel al restaurantului Wu Xing și al celor de pizza. Așa că am primit cu plăcere invitația de a găti alături de maestrul Tushin la noul restaurant Wu Xing de la PBT din Pipera.

Aseară, am învățat cum se face pui Kung Pao, una dintre cele mai răspîndite mîncăruri chinezești. Maestrul s-a mișcat mai încet de data asta, ca să prindem pașii. Noroc că nu am avut noi de tocat, că ar fi ieșit pui Deget Tăiat la mine…

 

[nggallery id=31]

Am aflat că trebuie să tai totul mic și să asortezi formele: dacă ai pus morcovi cuburi, pui și castraveții și ceapa tot bucuri. Echilibrul e important la chinezi. Ai pus sare? Pune și puțin zahăr. Ai pus ceva dulce? Pune și ceva acrișor. Și tot așa. Dozează-le și gustă, apoi reglează fin condimentele.

Mîncarea chinezească se face repede, nu costă mult cînd o prepari singur și este o alegere excelentă dacă ai mulți musafiri. Micul restaurant inaugurat de curînd este cochet, retras, iar bucătăria din spate este foarte bine dotată și era curată ca lacrima aseară.

Maestrul Tushin mi-a flambat Wok-ul, dar m-a atenționat că asta se face numai în bucătării de restaurant. M-a ajutat să pun ingredientele, să dozez condimentele și să finisez. Am gustat și era prea puțin sărat, pentru că nu obișnuiesc să pun multă sare în mîncare. Tushin a adăugat puțină sare și totul s-a schimbat brusc: alt gust, altă savoare.

Am gustat și din ce au făcut ceilalți și mi-au plăcut toate. Deși era cam același gust, la fiecare observai o mică diferență: puțin mai iute, puțin mai dulce, puțin mai sărat etc.

M-am simțit bine în bucătăria de la Wu Xing și cu siguranță voi încerca și eu un fel sau două. O vizită la Dragonul Roșu și se rezolvă și cu ingredientele…

Fotografiile sunt pe Facebook, numai bune de tăguit.

Citiți și versiunea lui Nihasa de la eveniment.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.