Construieşte-ţi propriul Bruxelles


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

Am redescoperit acest text despre Bruxelles, apărut în Adevărul literar și artistic, scris în aprilie 2009 și mi s-a părut că este de actualitate. M-am gîndit să-l împărtășesc cu voi.

Bruxelles înseamnă mai mult decât căile bătute de turiştii aflaţi în traseu prin Europa. Este un loc unde găseşti oameni diverşi, amuzanţi, alerţi. Un loc mic, dar care te înghite din momentul în care ai ajuns la De Brouckere sau la un nod al transportului în comun.

Recent, Bruxelles-ul a fost declarat cel mai plictisitor oraş din Europa, într-un clasament realizat de Trip Advisor. N-aş vrea să călătoresc niciodată cu vreunul dintre cei 1.400 de turişti chestionaţi pentru acest top, pentru că probabil ei sunt cei mai plictisitori turişti, din moment ce nu au putut găsi lucrurile interesante din capitala Belgiei.

Vă sfătuiesc să vă căutaţi propriul Bruxelles. Evident, asta înseamnă să mergeţi acolo de mai multe ori, să staţi mai mult decât durează conferinţa pentru care aţi venit şi să nu vă cazaţi la hotelul recomandat de organizatori.

BXL – SUNETE, CHIPURI, MIROSURI, EMOŢII

Eu cred că mi-am găsit propriul Bruxelles şi vă pot spune secretul, dacă zăboviţi puţin pe acest text.

Am norocul că ştiu limba franceză foarte bine (zic eu, cu modestia care mă caracterizează) şi că mă simt familiar în orice oraş francofon. Tocmai, BXL (cum îl numesc bruxellezii) nu este doar un oraş francofon, ci unul aflat la confluenţa francezei cu neerlandeza şi care, în plus, beneficiază de mâna de lucru a emigranţilor de diverse culturi. De aici, varietatea de sunete, de chipuri, de mirosuri, de emoţii. Toate astea pe stradă, locul care se trezeşte la BXL dimineaţa devreme, pentru a-şi afişa programul de scoatere a pâinii din cuptor la boulangerie, pentru a-şi aranja mesele pe terasa micului resto din colţul străzii, pentru a aproviziona magazinul cu „de toate” şi cu nume modest de tipul „alimentation générale”…

„Stai puţin, veţi spune, ăsta e Parisul!” Ei bine, face şi asta parte din farmecul Bruxelles-ului. E Paris, Amsterdam, puţin Berlin şi din ce în ce mai multă Europă de Est.

 

LA „MĂGARUL VERDE”

Hai să vă dau câteva ponturi de turist care, atunci când se află „afară”, uită uneori să apese pe butonul aparatului de fotografiat.

E prea multă lume în Grand Place? Ocoliţi-o! Nu se poate merge pe trotuarul străzii principale? Faceţi la dreapta sau la stânga şi mergeţi pe străzile paralele. Plouă (dar când nu plouă la BXL?!) şi nu aveţi umbrelă? Intraţi în micul restaurant abia semnalizat din acel cartier ce pare părăsit seara, la acea oră.

Pe o asemenea vreme, am descoperit Âne Vert („Măgarul Verde”), o braserie pe Rue Royale St. Marie, în spatele Bisericii Sf. Maria, mai încolo de Grădina Botanică, unde patronul vine la masă pentru a te sfătui în legătură cu vinul pe care poţi să-l alegi.

Şi când am fost în centru m-am luat după cârdul de funcţionari care mergeau în pauza de masă la Platesteen, pe Rue Marché au Charbon, unde comenzile se strigă tare la bucătărie şi eşti servit cu graba studiată a chelnerilor care ştiu că vrei să te întorci la lucru, din moment ce iei prânzul la o tavernă.

Le înţelegeţi obsesia belgienilor pentru banda desenată, căreia i-au dedicat adevărate temple – muzee, galerii, librării enorme în BXL? Vi se pare că sunteţi luat în râs dacă barmanul vă dezaprobă din ochi când cereţi o simplă „blanche”? Vi se pare un comportament bizar cel al tinerilor bruxellezi care se uşurează pe stradă ziua în amiaza mare sau care ies noaptea din berăriile care arată sordid în exterior? Până de curând, nici eu nu înţelegeam aceste aspecte, aşa că am căutat acolo răspunsurile.

Aşa mi-am construit eu propriul Bruxelles. Construcţia continuă, de fiecare dată când voi merge acolo, voi mai pune o cărămidă. Sub formă de dorinţă de a descoperi, de amintire, de lucru familiar.

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.