BRUXELLES altfel: Covorul de flori efemer din Grand Place


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 2 min)

Este a doua oară cînd văd covorul de flori la Bruxelles. Prima oară a fost în 2010, cînd am tras o plimbare cu bicicleta de la Louvain-la-Neuve în Capitală și înapoi. Covorul de flori din Grand Place este o atracție internațională, un eveniment colorat care se întîmplă la doi ani.

Anul acesta, covorul este dedicat Japoniei, pentru a celebra 150 de ani de relații comerciale și culturale dintre cele două țări. Covorul de begonii are 1.800 de metri pătrați (75 x 24 m). Această specie de flori a început să fie cultivată la Ghent în 1860 și Belgia produce anual 60 de milioane de fire, din care exportă 80%.

Pregătirea covorului de flori durează 18 luni și sunt necesare 300 de plante pe metrul pătrat. Fiecare ediție are o paletă de culori care este schițată, discutată, schimbată de mai multe ori pînă ajunge la forma finală.

La ediția a 20-a, covorul va rămîne instalat din 12 pînă în 15 august în Grand Place din Bruxelles. În afară de opera efemeră care ocupă centrul pieței, seara vor fi focuri de artificii și jocuri de lumini. Dacă vrei să vezi covorul de sus, poți lua un bilet de 5 euro pentru a urca în balconul primăriei.

Cum se construiește covorul

Exact înainte de a fi dezvăluit publicului, 100 de voluntari creează design-ul pe caldarîm, ghidîndu-se după coduri desenate pe piatra cubică. Design-ul este marcat pe o folie de plastic micro-perforată, fixată la sol cu nisip. Apoi se plasează pe această suprafață cele 600.000 de begonii.

  • Cîmpul de begonii se află în Flandra.
  • Douăzeci de producători colaborează pentru a cultiva florile necesare.
  • Designerii din 2016 sunt Mark Schautteet și Fujie Suzuki.
  • Primul covor în Grand Place a fost construit în 1971, după ce au existat ediții de mai mică anvergură în alte orașe ale țării.

Covorul mai conține dalii, iarbă și scoarță de copac și este udat periodic, dacă nu plouă (iar ploaia este la ordinea zilei în Bruxelles).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.