Parcul din aeroport


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 1 min)

Aeroportul din Amsterdam este poate cel mai viu pe care l-am tranzitat. Am mai trecut prin Schiphol, dar de data asta am putut admira mai mult edificiul. Cafenele, restaurante ca în oraș, magazine ca în mall, diverse servicii care te fac să crezi că ești într-o mică metropolă, nu pe un aeroport.

Noutatea este parcul din aeroport. Este primul din lume cu acest concept. Copaci, trunchiuri pe post de bănci, poteci, o terasă cu plante, zgomote de păsări și de ape curgătoare. Este chiar relaxant, deși știi că ești totuși într-un loc de unde pleacă și unde ajung avioane.

Cel mai interesant mi s-a părut că ușile rotative de ieșire pe terasă produc electricitate la fiecare rotire. De aceea, ești încurajat să mai învîrți o dată, ca să ajuți la generarea de curent electric.

[nggallery id=37]

Parcul este dominat de un copac de 130 de ani și mîndria lui este cafeneaua din mijloc, unde se servesc sucuri naturale și cafea organică. Din descrierea de pe site am înțeles că ar exista și biciclete la care călătorii pot pedala pentru a-și încărca telefoanele mobile, dar eu n-am găsit așa ceva.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Îmi place cînd un punct nodal de transport cum este aeroportul îți oferă și design interesant și lucruri de admirat și de făcut, nu numai utilități care țin de călătoria propriu-zisă. Aeroportul Otopeni este impersonal, nu cred că-l poți distinge printre alte aeroporturi din țările post-comuniste. Schiphol este însă de neuitat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.