(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)
Cu cît mergi mai spre nord, din România, cu atît ți se pare că scapi de griji. Doar ți se pare, dar este o iluzie interesantă. O fi din cauza depărtării, o fi din cauza stilului de viață total diferit, o fi din cauză că orașele arată ca în cărțile pentru copii, cine știe…
[nggallery id=38]
Pe drum
Traversezi podul Öresund care leagă Danemarca de Suedia și te gîndești cum au făcut omuleții să construiască un pod rutier și feroviar de 8 km peste o apă capricioasă, într-o zonă în care vîntul bate cu cel puțin 100 km/h în perioada asta. Te miri că șofera a trebuit să-și facă alcooltest ca să poată porni motorul autocarului, ți se pare normal ca autobuzul să aibă prize și acces wifi. Evident, nu e nimic anormal în a opri autocarul la graniță și a percheziționa un autobuz în care jumătate din pasageri sunt români care merg în Suedia la „muncă”.
Orașul
Întotdeauna este riscant să pui etichete unui oraș după ce ai petrecut doar vreo 30 de ore în el. Dar Malmö este un oraș care pare că poate fi citit destul de repede.
Este un oraș mic, dar cu un transport în comun eficient – autobuze și trenuri. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face acolo este să-ți iei un permis de transport de 24 de ore (îți scrii tu singur data și ora la care începi) și să mergi cu autobuzul dintr-un capăt în altul. Dacă preferi să mergi pe jos, e musai să-ți placă atmosfera urbană nordică, altfel vei spune la final că „nu ai avut ce vedea”.
Idei
Și pentru că nu-ți poate ieși un reportaj turistic după atît de puțin timp petrecut acolo, doar cîteva gînduri ar fi relevante:
- Cînd se apropie ora prînzului, vezi cupluri sau grupuri care se îndreaptă spre restaurante. Bag seama că aici, în nord, socializarea este importantă. Nu este neobișnuit să vezi cîte un bărbat așteptîndu-l pe altul pentru a merge la restaurant împreună.
- Cafenelele mici și cochete devin aglomerate după prînz, cînd oamenii se grăbesc să ia o cafea la pachet sau cînd vor să mai zăbovească puțin la o prăjitură.
- Ca și în alte părți ale Europei, poți face fotografii „curate”: în cadru nu-ți va apărea nici un cablu de curent sau de telecomunicații. Este exclus să vezi vreodată panouri publicitare imense sau panouri care să blocheze trotuarul.
- Apropo de trotuar, el e sfînt în oraș. Nu este obstrucționat niciodată, iar atunci cînd sunt drumuri în lucru, trotuarul este deviat și semnalizat cum trebuie. Ai dreptul să mergi pe jos.
- Un trafic de vis. Doar cîteva automobile pe străzi. În rest, autobuze și biciclete, biciclete, biciclete. Uneori autobuzul încetinește și merge în spatele unui biciclist care pedalează de zor pe o stradă fără pistă. Nu ar servi nimănui să-l depășească la risc sau să-l claxoneze.
- Berea la supermarket este de maximum 3,5% și trebuie să arăți un act de identitate. Băuturile normale sau tari sunt numai la Systembolaget, un magazin de stat unde găsești sticlele frumos aranjate pe rafturi, în ordinea prețurilor, nu după mărci.
- Parcurile sunt aproape goale în timpul zilei, semn că se muncește în oraș. Seara, mall-urile sunt destul de pline. Există mall-uri deschise chiar și pînă la ora 23, ceea ce este de mirare pentru un oraș nordic.
[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Există un fel de relaxare controlată în acest oraș. Oamenii știu că trebuie să se întoarcă la lucru după prînz, dar nu se grăbesc, sau mai bine zis se grăbesc conștient. Ei știu că nu-i ajută la sănătatea corporală și mintală graba, lucrul peste program, ignorarea meselor. Viața suedeză este de un simplism modern, asemeni unui raft IKEA pentru cărți.
Imi pare rau ca doar atat ati inteles din orasul acela. Este superb si e clar ca nu ati ajuns pe malul marii ziua, ca nu ati intrat pe strazile laterale, ca nu ati stat pe o banca sa observati lumea sau cladirile minunate din orasul vechi.
Hai, Rahela, nu fi rea. Doar pentru că tu ai avut bani să-l vizitezi mai mult timp nu înseamnă că mă poți minimaliza.