Trivia cu telefoane mobile 1


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 3 min)

Fiecare dintre noi are o poveste, o secvență, amuzantă sau penibilă, care implică telefonul mobil. Ne amintim de aceste momente cu plăcere, pentru că ele fac parte din evoluția noastră digitală și implică un obiect care este alături de noi mai mult timp decît familia sau prietenii: celularul.

Știam pe timpuri un tip care lucra la o companie de telefonie mobilă, căruia îi plăcea să testeze telefoanele în condiții extreme. Avea o manie cu un model rezistent la apă: cînd mergea undeva în vizită, după vreo două beri, umplea chiuveta sau cada cu apă și arunca acolo telefonul. Apoi îl scotea și se uita îngrijorat la aparat. Dacă totul era în regulă, rîdea isteric.

Care e poanta cu cei care țin telefonul la gură, cînd sunt în public, ca și cum ar fi o stație de emisie-recepție? Li se pare că se aude mai bine așa? Oare acel microfon nu e calibrat să prindă sunetele dacă ții mobilul normal, la ureche?

Pe cînd primele cinci secunde erau gratuite, am vorbit cu cineva vreo 3 minute astfel. Trebuia să mă întîlnesc cu un prieten și credeam că el este la telefon. Nu-mi apărea numele lui, ci un număr de telefon, dar asta nu m-a mirat pentru că atunci se întîmpla frecvent să nu funcționeze rețeaua cum te așteptai. Am stabilit detaliile întîlnirii și am plecat spre locul de întîlnire. Evident, el nu era acolo, ci altcineva. Greșise numărul.

Mamaia era mereu mirată că poate vorbi cu oricine din lume la telefonul mobil, cînd era la cîmp. Adevărul e că, oricît de mult ar evolua tehnologia, și eu sunt fascinat de modul în care undele se propagă în așa fel încît să ne pună în legătură unii cu alții.

Primeu meu telefon, Motorola D460, putea afișa datele transmise de celulele din jur. Nu înțelegeam nimic din acele date, dar unii spuneau că așa îți dai seama unde să te așezi ca să ai cel mai bun semnal. Era doar cool, dar nu util pentru mine.

Sunt unii care nu vorbesc niciodată la telefonul mobil cînd sunt oameni în jur. Li se pare că le aparține acea conversație, indiferent despre ce ar fi vorba. Este amuzant să-i vezi cum caută un colțișor liniștit și cum se înghesuie în acel loc, pentru a-și proteja viața privată.

Evident, momentul în care doamnul sau doamna în vîrstă răspunde la telefonul mobil în metrou, pentru a vorbi cu copilul. Dă fără să știe pe speaker, dar ține mobilul la ureche. Conversația lor devine publică. Astfel intri în lumea lor, ca un viol fără cunoștință.

 


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “Trivia cu telefoane mobile