Legături primejdioase la admiterea la FJSC 2012. Plus sneak preview de perle 13


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Narațiunile din acest an ale candidaților la admiterea 2012 la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) demonstrează că acești tineri se consideră singurii îndreptățiți să aibă conturi pe Facebook. Având ca argument suprem vârsta lor fragedă, micuții sunt indignați când constată că părinții și-au făcut conturi pe FB.

După constatare, ei pun imediat în aplicare planul de a-i da afară de pe FB pe părinții considerați prea bătrâni pentru această rețea de socializare.

Când este vorba despre mamă, autorii textele sunt oripilați să observe o altă fațetă a acesteia, în afară de cea de robot de bucătărie și slugă aflată permanent la dispoziția adolescentului din casă. Dacă este vorba despre tată, el pur și simplu este un moș decrepit care nu are dreptul de a face altceva decât să meargă la serviciu. Un candidat spune că tatăl avea numai funcția de “card de credit”.

Soluțiile cele mai folosite pentru a-i alunga de pe FB pe părinții neascultători sunt:

 • Fiica își creează un profil fals, flirtează cu tatăl și-l pîrăște mamei. Apoi asistă fericită la cearta dintre părinți. În unele cazuri, părinții divorțează.
 • Fiica cere ajutorul prietenilor ei. Aceștia dau Add Friend-uri în neștire părintelui, apoi participă la farsa orchestrată de colega lor.
 • Odrasla îi face pe părinți să creadă că au cîștigat: o sumă foarte mare de bani, o excursie exotică, un automobil, un cal, un motan, produse cosmetice etc. Părinții care sunt destul de idioți, în viziunea adolescenților autori, merg să ridice premiul de pe coclauri.
 • Fiica se combină exact cu băiatul pe care părinții îl urăsc. Acesta e de obicei rocker, are cercei prin corp, consumă droguri și se îmbată des.
 • Fiul se căsătorește fără permisiunea părinților. Are atît de mulți bani încît poate închiria costum de mire, cumpăra flori, închiria limuzină ș.a.m.d. Toate astea pentru a face o poză pe care o publică apoi pe FB.
 • Mama sau tata se întâlnește cu un fost coleg/fostă colegă de liceu. Lasă la o parte familie și copii și se aruncă în brațele nostalgiei.
 • Fiica e răpită, torturată. Părinții sunt disperați, e implicată poliția (uneori poliția devine complice).

Pînă la cele două valuri de perle care vor fi aici săptămîna viitoare, iată un alt sneak preview, după avanpremiera respectivă:

Fiind despărțiți, implicarea tatălui meu în viața mea a fost redusă la funcțiile unui card de credit.

Mama era simbolul maturității pentru mine și îmi invada spațiul virtual de joacă.

Așa am rămas eu, mama și unchiul meu să discutăm ca fetele.

Ascunși după cîțiva boscheți, privirea lui cerea îndurare.

Vîrsta unei femei fiind foarte importantă pentru orice mascul – mașină de reproducere, am grijă ca “femeia” să aibă în jur de 30 de ani.

Soluțiile pentru a rezolva farsa sunt mai rar constructive. Puțini sunt cei care-i reunesc pe părinții divorțați sau care le fac părinților farse pur și simplu amuzante. În rest, tinerii sunt în extaz cînd mama sau tata are palpitații, cînd toate personajele intră în panică sau cînd multe instituții ale statului sunt alertate fără motiv.

În fond, e o farsă, orice e permis, nu-i așa?

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]

Pentru colecționari:

Perle în avanpremieră

Sneak preview de perle

Perle – valul 1

Perle – valul 2

Perle – valul 3

Poemul petcian

Subiectele de la admiterea 2012


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

13 gânduri despre “Legături primejdioase la admiterea la FJSC 2012. Plus sneak preview de perle

 • gadjodillo

  M-am exprimat cam prost, ideea era, e ceva în neregulă să pui nişte minţi tinere, necoapte (a se citi, crude) să gîndească ceva despre părinţi, Facebook şi, probabil, farse. Pentru că rezultatul poate ilustra un manual de inadaptare sau chiar sociopatii juvenile.

 • iza

  care e problema?daca asa au gandit ei ca trebuie sa scrie?
  intr-o lume in care media pune accent numai pe scandaluri de acest gen,nu inteleg de ce copii dvs ar stii sa scrie altceva.voi,cei care ii judecati in felul asta sunteti vionavati,pentru ca voi promovati o astfel de lume,o lume de depraveti,mincinosi si oameni care ar face orice doar pt a-si atinge scopurile! mi-e sila de tot ce inseamna mass-media,nu este decat o institutie manevrata de cele mai multe ori de politica sau scandalurile unor asa zise “dive”. nu mai criticati copiii pentru greselile voastre,cei care i-ati crescut in acest stil.

  • Alex

   Traim in vremuri in care accesul la internet este disponibil aproape oricui. Un copil daca vrea sa invete, o va face, are de unde alege. Daca deschide televizorul si este constient ca nu are la ce se uita, atunci il stinge. Nu ii forteaza nimeni. Este normal sa fii revoltat cand vezi ca aceste generatii au atat de multe lucruri la dispozitie si totusi se folosesc de atat de putine si pe deasupra, mai dau vina pe alti pentru nestiinta lor…

  • Alexandru Matei

   Doamna/domnisoara, ca sa fiu un jurnalist adevarat, din cate surse v-ati informat? Informatia e “pe surse”?(daca ne cunoasteti atat de bine, presupun ca stiti ce inseamna expresia)

   Nu NOI promovam “o astfel de lume”, ci parelologii pe care dvs. ii ascultati la posturile vandute politic si carora le faceti rating. As aprecia daca nu ati baga pe toata lumea in aceeasi oala.

   Va recomand sa treceti pe la facultatea noastra in orice zi si sa rugati profesorii sa va lase sa vedeti cum se tin cursurile. Daca veti ajunge la cursul lui Hari, e posibil sa va schimbati opinia, dar e, in acelasi timp, putin probabil (asta da paradox).

   Nu este numai greseala profesorilor, ca nu au destule resurse pentru a crea un cadru de studiu adecvat facultatii dar si a celor care prefera sa li se faca “agenda informatica” (sper ca stiti ce inseamna efectul de agenda, ca doar ne acuzati cu destula ardoare)

   Va las totusi o intrebare la care sa va ganditi: Profesorii sunt intr-adevar de vina ca nu exista romani care sa fi castigat premii precum Pulitzer, Hearst Journalism Awards sau altele?