(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)
Este destul de greu să detectezi plagiatul în mediul academic, dacă nu ai o bază de date electronică bogată. De ceva timp, la unele facultăți se cere și o copie digitală a lucrării de licență, de masterat sau de doctorat, dar mă îndoiesc că cineva din acele instituții introduce conținutul într-o bază de date. Evident, ideal ar fi să existe o bază de date națională, cum este în SUA, Anglia și Franța.
Cînd eu am constatat că o studentă a plagiat o lucrare pe care mi-a trimis-o prin e-mail, n-am făcut altceva decît să caut secvențe din textul ei cu Google. Este bine ca toți profesorii să ceară lucrările și pe un suport digital și să-și creeze o bază de date simplă, pe calculator.
Lucrările științifice sunt greu de detectat, deoarece sunt texte specializate. Dar alte texte și mai ales articolele de presă și de pe bloguri pot fi regăsite ușor prin motoarele de căutare. Există cîteva instrumente online care oferă unele utilități în plus față de acestea. Iată o scurtă selecție.
Plagiarisma.net
Poți alege să-ți faci un cont la Plagiarisma.net sau poți folosi contul de Facebook. Dacă ești în cont, poți verifica un anumit text și cu Google, nu numai cu Babylon și Yahoo. În funcție de cîte locuri sunt găsite, ți se afișează un procent de originalitate. Poți compara două texte pentru a observa diferențele. Poți genera un PDF cu rezultatele căutării. În afară de a da Paste, mai poți preciza un link sau poți încărca un fișier de pe calculator. Site-ul caută și în Google Scholar și Google Books. Acceptă text în aproximativ 190 de limbi.
Plagtracker
În varianta gratuită, lipești la Plagtracker.com un fragment de text și îți vor verifica maximum 5.000 de caractere pe lună. Au 14 miliarde de pagini de Web și 5 milioane de lucrări științifice în memorie. Acceptă text doar în șase limbi, printre care, evident, româna, limba în care se plagiază cu furie. Are o interfață simplă, dar se mișcă destul de greu, chiar și la texte mici. Rezultatele au fost ceva mai proaste decît cele oferite de concurenți. Merită însă să-l folosești și pe acesta, după ce ai trecut prin celelalte site-uri similare.
Duplichecker
Poți lipi text sau încărca un fișier la Duplichecker.com. Rezultatul îți e oferit în aceeași pagină. După afișarea răspunsului, poți compara cele două texte și ți se va indica nivelul de plagiat în procente. Pentru a vedea mai bine deosebirile, ți se vor evidenția printr-o culoare cuvintele și frazele regăsite și în alte surse. Site-ul lor pare în construcție, deoarece conține celebrul text în latină din oficiu, în anumite pagini.
Copyscape
Nu poți încărca text la Copyscape.com, poți doar preciza un URL de verificat. Se mișcă foarte repede, dar nu văd diferența dintre a căuta anumite fraze pe Google și acest instrument. În varianta gratuită, este limitat numărul rezultatelor.
Plagiarism Checker
Face cam același lucru ca Plagtracker. Lipești text în prima pagină de la Plagiarismchecker.com, aștepți destul de mult și ți se vor afișa rezultatele. Se folosește de Google și Yahoo, deci practic nu oferă nimic în plus față de aceste motoare de căutare.
Cu puțin ajutor de la International Journalists’ Network.
Pe aceeași temă:
ayayay, George!
este exact ce aveam nevoie! multumesc mult.
Site-uri ar mai fi (plagscan + cele axate mai degraba pe spatiul american). Eu le apreciez oricum aparitia, e o reactie absolut naturala.
Ce ar fi mai degraba de explicat este plagiatul in sine. Vor fi zeci de studenti care va vor spune „m-am inspirat de-acolo, dar am scris si de la mine”, ceea ce in general inseamna „am pus niste conjunctii, ca sa leg paragrafele copiate”.
Desi Legea Drepturilor de Autor nu defineste clar plagiatul, in Romania in general se pune verdictul pe baza de asemanari, nu de deosebiri.
Un domn profesor indragostit de rigorile academice ar spune ca, in mediul asta, orice depaseste 10 randuri, fie si in citat, intra automat la plagiat.
Buna ziua, copierea din wikipedia este considerata plagiat?
Orice conținut reprodus fără să citezi autorul este un gest de plagiat.
COMUNICAT DE PRESĂ
Luna aceasta (noiembrie 2013), o echipă de specialişti în IT a lansat primul soft de analiza de text şi detectare a plagiatului 100% românesc, adaptat special pentru scanarea eficientă a textelor scrise în limba romana – DetectarePlagiat.ro.
Programul anti-plagiat combina scanarea extinsă a termenilor din dicţionarul explicativ al limbii române, o serie de algoritmi bazaţi pe elemente de inteligenţă artificială, analiza lingvistică asistată computerizat, dezambiguizare semantică automată, şi multe altele, într-o serie de scripturi şi modele de analiza ce permit scanarea antiplagiat a textelor scrise în limba romană.
Într-o eră în care conţinutul online abundă în materiale şi texte de toate tipurile iar plagiatul a devenit o practică întâlnită şi în anumite cazuri celebre, un program eficient de scanare şi verificare a conţinutului de text adaptat specialităţilor limbii române era absolut necesar. Softul reprezintă un instrument extrem de util atât pentru întreaga comunitate academică (de la studenţi până la cadre didactice, comisii de examinare, autori şi editori de lucrări ştiinţifice), dar şi pentru cei ce administrează conţinut online (ziare, reviste, platforme de conţinut, etc.).
Noutate absolută pentru România, programul este disponibil gratuit pe site-ul developer-ilor: detectareplagiat.ro. Acesta operează analize complexe cu eficienţa şi viteza maxime, o lucrare de licenţă, un articol ştiinţific sau unul ce urmează a fi publicat pe un site putând fi scanate în câteva minute. Softul analizează în paralel conţinutul de text din documentul supus testării cu peste 10 miliarde de materialele indexate in baza de date a DetectarePlagiat.ro, precum şi cu miliarde de materiale disponibile pe internet, identificând instant similitudinile şi paragrafele care sunt copiate (plagiate).
În acest mod se realizează detecţia eficientă a tentativelor de plagiat dar se pot verifica şi textele proprii sau articolele deja publicate pentru a vedea în ce măsură acestea se regăsesc la nivelul reţelei internet.
Deşi versiuni pentru limba engleză există deja, majoritatea contra unei taxe care trebuie plătite, acestea sunt inutile în analiza unor texte scrise în limba romană; universităţile, mass-media, administratorii de site-uri şi platforme de conţinut, profesorii şi studenţii, precum şi orice alţi doritori se pot bucura acum gratuit de avantajele primului soft de detectare plagiat complet românesc, pe DetectarePlagiat.ro .
si pe DetectarePlagiat.ro tot cu bani e. :-J
Pe DetectarePlagiat.ro nu e cu bani. Descarci softul, faci o mica inregistrare pe e-mail unde, vei primi si o mica parola pentru activarea programului instalat. Deci, tot ce faci e sa te inregistrezi.
Daca ar si functiona cum trebuie ar fi ok. Insa DetectarePlagiat.ro se blocheaza mult prea des ca sa merite sa iti pierzi tipul cu el din pacate…
yeah :( Ai reusit sa-l faci sa-ti functioneze normal pana acum, Alex?
Pe langa uneltele mentionate de tine in articol iti pot recomanda si un site romanesc care va pune la dispozitie aceleasi functionalitati , diferenta fiind ca acesta cauta textul/articolul pe google.ro . Astfel in cazul in care aveti un text in limba romana de verificat pentru plagiat este mult mai relevanta verificarea.
Site-ul cu pricina este…
NU folositi IN NICI UN CAZ plagiarisma.net! Pe langa faptul ca „softul” nu merita nici 2 bani gauriti, instalarea lui va umple calculatorul si browserul de malware! Am rugamintea fata de autor sa modifice articolul scotand plagiarisma.net din optiunile de mai sus, sau sa-l dea ca exemplu (extrem de) negativ.
Va trebui să oferi detalii concrete: ce malware, cînd, pe ce browser, ce sistem de operare etc. În plus, nişte raporarte de malware scan disponibile online ar ajuta. Altfel, poate fi doar un incident izolat. De asemenea, ai oferi mai multă credibilitate dacă ai spune cum te cheamă şi dacă lucrezi în domeniu sau la vreun site concurent cu Plagiarisma.net.
Nu am deloc obiceiul sa-mi declin identitatea online, decat daca este absolut necesar. Nu credibilitatea mea o pun in discutie, ceea ce am spus poate fi verificat foarte usor de catre oricine va incerca sa instaleze softul plagiarisma.net. Daca ati mai instalat programe, sigur stiti ca unele din ele vin „la pachet” cu alte softulete care, daca nu sunt debifate in timpul instalarii programului dorit, vor fi si ele instalate, chiar daca nu sunt dorite. Acesta insa NU are optiunea de debifare, pentru a rula instalarea mai departe este obligatoriu sa se instaleze si un alt program. Deci nici vorba de ceva accidental. In plus, instalarea mai ascunde surpriza neplacuta de a modifica motorul implicit de cautare a browserului (indiferent care browser), setare de care am scapat relativ greu, si pe care il consider malware.
Nu lucrez in domeniu (banuiesc ca va referiti la domeniul informatic), nu lucrez la vreo concurenta, sunt un user obisnuit care are nevoie sa verifice ocazional cate un text, si sunt extrem de nemultumit de softul site-ului plagiarisma.net. Daca stiam de la inceput ce patesc, nu ma apropiam de site-ul acela. Toate cele bune.
Un detaliu pe care l-am omis in comentariul anterior: motorul de cautare „impus” este hohosearch.
Citeaza. Interpreteaza. Da concluzii. Cheia succesului.