PLAGIAT Aplicațiile anti-plagiat invadează viața privată 1


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 4 min)

Am mai scris aici cîte ceva despre modurile în care poți verifica online dacă o lucrare este plagiată. Avînd în vedere că elevii și studenții sunt predispuși la înșelarea profesorilor, a sistemului și, în ultimă instanță, a lor înșiși, apar inovații în acest sens.

Proctortrack este un program care-i monitorizează pe studenți în timp ce dau unele teste pe calculator. Mai întîi, studentului i se scanează prin webcam fața, legitimația și mîna. Apoi începe testul și programul detectează unele elemente atipice precum:

 • schimbarea caracteristicilor feței (asta poate însemna ca altă persoană i-a luat locul studentului)
 • alte fețe în decor (ceea ce înseamnă că cineva-l ajută pe student)
 • dacă persoana se întinde sau iese din cadru puțin (ceea ce poate însemna că se inspiră din cărți sau alte surse)
 • dacă deschide un browser și caută online informații

La final, profesorii au rapoarte despre cum s-au descurcat studenții la test și despre posibile violări ale comportamentului general acceptat de către acest program. Aplicația creată de Verificient a fost inspirată de programele de monitorizare video din aeroporturi, care analizează comportamente tipice pentru teroriști. Din motive ciudate, dacă te uiți prea mult în jos sau caști, ești un potențial terorist.

Partea “amuzantă” la acest software este că folosirea lui îi costă pe unii studenți bani în plus, deși nu este obligatoriu. De aici inițiativa unei studente de la Rutgers University de a porni o petiție online pentru eliminarea lui Proctortrack din școala ei. Evident, Verificient spune că nu folosește în scopuri malefice datele personale colectate.

În afară de aplicațiile online despre care am vorbit aici într-un alt articol, apar tot timpul și alte noutăți pe piață în materie de metode de detectare a plagiatului. Una dintre ele este Turnitin, o aplicație care recunoaște părți din orice lucrare comparînd-o cu o bază de date de milioane de lucrări prezentate în lume. Profesorii primesc un raport ce include un scor de plagiat și pot vedea pasajele suspecte din text.

Cele 10 tipuri de plagiat

Conform unui raport realizat de Turnitin (fișier PDF), iată-le:

 1. CLONA. O lucrare copiată cuvînt cu cuvînt.
 2. CTRL+C. O lucrare în care o parte a fost copiată.
 3. FIND-REPLACE. Lucrare în care au fost schimbate unele cuvinte cheie și fraze, dar în care conținutul esențial a fost copiat.
 4. REMIX. Parafrazare din alte surse, în așa fel încît pasajele să se lege logic.
 5. RECICLARE. Împrumut “generos” din creația proprie, fără citare; autoplagiat.
 6. HIBRID. Combinația dintre pasaje din surse citate și pasaje copiate fără citare.
 7. MASHUP. Un amestec de pasaje copiate din diverse surse, fără citare corespunzătoare.
 8. EROAREA 404. O lucrare în care se face referire la surse și informații inexistente, care nu pot fi verificate.
 9. AGREGATOR. O lucrare cu citare corespunzătoare, dar care nu conține deloc idei originale.
 10. RE-TWEET. Lucrarea citează corect sursele, dar se bazează puternic pe structura originală și pe modul de exprimare din altă lucrare.

După cum se vede, celebra expresie “Dacă ai copiat dintr-o carte, e plagiat; dacă ai copiat din mai multe, e cercetare științifică” începe să piardă teren. Oare cîți profesori români se simt acum cu musca pe căciulă?

Foto: screen-uri Proctortrack

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Un gând despre “PLAGIAT Aplicațiile anti-plagiat invadează viața privată

 • Stefan

  Turnitin am folosit din 2006 la Stiinte Politice – UB si are rezultate remarcabile pe textele in engleza si franceza. La textele in romana lucrurile stau mult mai prost si este si normal avand in vedere ca baza de date cu care textul incarcat este comparat, este foarte redusa.