Tipologia cantinelor din Leu 19


(Timp estimat pentru citirea acestui articol: 5 min)

Pont: despre La Jeg vorbesc în ultima parte a textului.

Toți studenții din toți anii știu terasa-cantină La Jeg, la intrarea în „campusul” studențesc Leu. Mulți dintre studenți știu că există o cantină în partea stîngă a corpului A, cum ieși din clădire; unii îi spun Groapa. Puțini studenți din anii mari și aproape nici un student din anul I nu știe de cantina din spatele campusului (i se mai spune Înfund).

Groapa

Este locul unde îmi făceam temele alături de colegi, în facultate. Era cald, mirosea ca la țară cînd erau pe aragaz cratițele cu mîncarea pentru pomană, prețurile erau accesibile și nu existau terase sau localuri studențești în zonă.

Intri mirosind a Lenor, ieși mirosind a bunătăți precum varză călită, chiftele marinate și fasole cu ciolan. În zilele bune, Groapa are pîine proaspătă și prăjituri aduse în dimineața aia. Pe vremuri, plăteam o garanție dacă voiam cuțit. Tot pe vremuri, strîngeam în grup sticle abandonate pe mese, luam garanția și ne luam un suc (nu băgaseră încă bere) pe care-l poșteam.

Groapa este acum locul unde mănîncă studenții care stau în căminul din Leu, cîțiva profesori cărora nu le pasă că tocana are gust de pește și ciorba miroase a gulaș. Groapa este acum un loc exotic, unde uneori merg studenții cu toată grupa, ca să fie hipsteri pentru măcar o oră și pentru a da checkin pe FB.

Înfund

Este ascunsă. E mult de mers de la intrarea în campus, cam 100 de metri. Are o terasă cînd e timp frumos. Acolo e și grătarul pentru mici. Cîinii îți stau de pază, miloși, lîngă masă, scanînd conținutul tăvilor. Pe vremuri, acolo se organizau nunți, așa că era mereu gătită cantina. Exista un separeu pentru profesori în care n-am intrat niciodată. În schimb, am intrat în sectorul de la etaj odată, cînd era o conferință la facultate și acolo ni se servea masa.

Scaunele metalice fac un zgomot asurzitor cînd sunt deplasate pe podea. Și sunt deplasate des de tantile angajate ale cantinei. Tot ele făceau pe vremuri cozonaci de Crăciun. Te puneai pe o listă cu numărul de bucăți dorite și veneai să-i iei exact înainte de vacanță. O dată am făcut și eu treaba asta. Am ajuns prea tîrziu la preluarea cozonacilor, așa că m-am ales cu niște cărămizi arse care aduceau vag a cocă scoasă din cuptor.

Acolo joci rummy, cărți și zaruri, în sectorul din hol, unde poți și fuma. Trebuie să iei însă un suc sau altceva, ca să-ți cîștigi dreptul de a sta acolo.

Mîncarea este acolo din carton, plastic și alte materiale reciclate. Foarte rar se face mîncare proaspătă. E puțină lume,  un loc bun pentru meditații sau pentru chiulit.

La Jeg

Este locul cu care faci cunoștință cînd vii la admitere, este locul unde te refugiezi cu colegii după un examen sau cînd nu vrei să-i vezi mutra profului la curs, este checkin-ul zilnic de pe FB al multor studenți.

Este fosta cantină de stat amărîtă, unde mîncarea era servită printr-un ghișeu deschis în ușa metalică ce separa sala de mese de bucătărie. Meniul era mereu același: chiftele, piure, parcă șnițel, un fel de ciorbă, ceva suc. Parcă și salată.

Spațiul Expres Olimp a fost închiriat de niște tineri inimoși și a fost rebranduit. Au luminat locul, au pus muzică, au dat nume amuzante felurilor de mîncare, au făcut un mic sector pentru nefumători, au organizat concerte, vizionări de meciuri, revelioane.

În sesiune, La Jeg găsești zeamă de varză gratis. Acolo mai merg uneori profii cu studenții, după ore, pentru socializarea prevăzută de învățămîntul universitar Bologna. Acolo e și motanul Tomiță (îl găsești de obicei dormind în sectorul pentru nefumători).

Au tot avut probleme și au și acum: conducerea securistă de la Poli îi amenință cu evacuarea. În 16 ianuarie, urmează să se pună în practică actul nemilos. Oamenii au dat sfară-n țară, au creat eveniment pe Facebook, și-au dat silința. Există și o petiție online. Va mai exista Jegul?

Trei cantine legendare care dau impresia de stabilitate, de rutină calmă, care dau sens vieții fade de student în București.

Pe aceeași temă:


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

19 gânduri despre “Tipologia cantinelor din Leu

 • Oana

  Am fost şi eu o singură dată la cantina Înfund, nu m-a impresionat şi a rămas foarte vag în memoria mea (parcă are un banner mare cu Coca-Cola,nu?). Am făcut câteva proiecte de grup în Groapă pentru că erau mese mari şi puteai să iei suc la 2 l(dar deja la noi găseai şi pahare de unică folosinţă).

  Însă Jegul rămâne adevărata dragoste. Într-un an, parcă după Noaptea Spoturilor de Sfântul Andrei, care s-a terminat după ce ultimul metrou trecuse, am stat în jeg până pe la 4-5 dimineaţa, când ne-au dat afară ca să facă ordine în local. Ne-am amuzat trei ani de zile pe seama unui coleg care a supranumit Jegul „cafeneaua galbenă”. :))

 • Ciprian Ciocan

  Înfund e motivul pentru care nu mai beau cafea. Avea cel puţin jumătate de pahar plin cu zaţ. Totuşi, o preferam oricând forfotei din Groapă.

  La Jeg a fost primul loc cu specific non-educaţional din Leu căruia i-am călcat pragul. (se întâmpla în timpul speech-ului lui Coman-soţul de la deschiderea anului universitar 2005…care nu convinsese) E şi locul care mi-a adus cea mai puternică răceală din cei aproape 27 de ani. Nu erau termopane şi cine venea ultimul nu avea decât opţiunea de a se aşeza în colţul dinspre cămin…unde te prindea curentul cât ai zice „sandwich full-option”.

  • George Hari Popescu Autor articol

   Înfund nu se mai face cafea acum. Mie îmi plăcea aia cu zaț mult, pentru că era la ibric și, dacă aveai noroc, avea și caimac.

   Am stat și eu La Jeg în colțul de care spui, dar n-am răcit pentru că pe pervaz moțăia Tomiță și mă apăra de curent.

 • dragunov

  Fratilor mai terminati o data cu prohodul JEG-ului. Toata lumea vorbeste de spirit studentesc aparat de niste „baieti inimosi” si alte bazaconii dar nimeni nu pune degetul pe rana: Exista un contract pentru inchirierea acelui spatiu semnat de doua entitati: UPB (proprietarul spatiului) si „JEG SRL”. Contractul a expirat si proprietarul (UPB) nu mai doreste sa il prelungeasca. Asta e, JEG-ul isi ia jucariile si pleaca iar UPB ramane sa faca ce doreste cu acel spatiu pentru ca de-aia este proprietar.

 • dragunov

  Cel mai probabil UPB va inchiria acel spatiu unei alte persoane/firme care va deschide o alta carciuma in care studentii isi vor putea cheltui banii si cultiva „spiritul studentesc” nestingheriti.

  Evident, cei afectati de acest scenariu nu sunt in nici un caz studentii ci doar … actualii patroni de la Jeg :)) pentru ca fluxul de cash din aceasta afacere este deviat in alt buzunar. Deci sa o lasam mai moale cu lozinci penibile de tip „UPB vrea sa distruga o legenda” sau „securistii UPB vor sa ia berea de la gura studentilor”!

 • Revo

  A mai aparut o cantina in corpul B la etajul 2. Din toate iesi mirosind a tocana. Cand se intoarce cate un coleg la curs si se aseaza langa mine incerc sa-mi dau seama ce a mancat bazandu-ma pe miros.

  • Stanescu

   Popescu, tu sigur esti unul din acei abonati la VDF (sau Orange, whatever) care plateste un abonament minim posibil, de 5 euro/luna si care da telefon la Relatii Clienti si se bate cu mana in piept ca el are abonement „de 22 de ani”, cand se numea Connex (sau Dialog, whatever) si care NU accepta ca aia au oferte mai bune la cartela PrePay si se PISHA EFECTIV pe abonatul fidel, pt ca IT’S ALL ABOUT THE MONEY , PRIETENE!!!
   Daca nu ai aflat asta pana in 2013, calugareste-te.
   Ii doare la PATINA pe patronii de la JEG de studenti in general. Studentii or sa treaca si daca acolo nu o sa mai fie JEG, ci orice alta carciuma. E vorba de bani, multi bani, care NU se mai duc in buzunarele patronilor JEG, ci in alte buzunare. Asta ii doare pe ei !

   Doooohhh!!

 • Ursu

  Sunt curios cati dintre cei care „stiu” despre ce e vorba de fapt, si „cunosc” interesele patronilor, cati dintre acestia ii si cunosc pe patroni?

  Asta e problema romanilor. Chiar daca nu stiu despre ce e vorba nu pot sa zica nu stiu, nu ma pricep. NU! Ei trebuie neaparat sa isi dea cu parerea